Backend için .net Core mu node.js mi?

Tabii ki doğru, çevresel etmenler farklı ihtiyaçlar doğuruyorsa onları sağlamak zorunda kalabiliriz. Benim kast ettiğim biraz daha spesifik çalışmak içindi. Yani mesela ASP.NET Core'a oldukça yatkın birisinin ASP.NET Core'a yönelik projelerde rol alabilme yetkinliği çok daha fazla olur. Kariyer planlamasında bir süreci ASP.NET Core üzerinden yürütebilir.
Yani o noktada benim şöyle bir düşüncem var, eğer tek bir framework üzerinden yürümeye kalkarsan, kendini tek bir alana kısıtlıyormuş, dolayısıyla edinebileceğin iş fırsatlarını da kısıtlıyormuşsun gibi düşünüyorum. Tek bir alana yoğunlaşıp diğer alanlarda da bulunabilmek önemli bir beceri bence.

Yani o noktada benim şöyle bir düşüncem var, eğer tek bir framework üzerinden yürümeye kalkarsan, kendini tek bir alana kısıtlıyormuş, dolayısıyla edinebileceğin iş fırsatlarını da kısıtlıyormuşsun gibi düşünüyorum. Tek bir alana yoğunlaşıp diğer alanlarda da bulunabilmek önemli bir beceri bence.
Tabii ki dediğiniz gibi farklı alanlarda yetkinlik edinmek önemli. Ama önce bir ana alan bulunmalı diye düşünüyorum. Ben kendime ana alan olarak ASP.NET Core'u seçtim; yanında PHP, NodeJS gibi ihtiyaç duyduğumda kullandığım alanları ilerletiyorum. Yanlış anlamayın; tek alana yönelinmeli demiyorum, bu zaten yazılım ilkelerine bile ayrı bir şey. Demek istediğim en az bir ana uzmanlık alanının bulunması.

Tabii ki dediğiniz gibi farklı alanlarda yetkinlik edinmek önemli. Ama önce bir ana alan bulunmalı diye düşünüyorum. Ben kendime ana alan olarak ASP.NET Core'u seçtim; yanında PHP, NodeJS gibi ihtiyaç duyduğumda kullandığım alanları ilerletiyorum. Yanlış anlamayın; tek alana yönelinmeli demiyorum, bu zaten yazılım ilkelerine bile ayrı bir şey. Demek istediğim en az bir ana uzmanlık alanının bulunması.
Ona itiraz etmiyorum. Bu noktada da ikisini de öğrenip, yatkın olduğunu düşündüğü frameworkle devam edebilir. Ben de projelerde mümkün olduğunca Laravel ve front end için Livewire tercih ediyorum. Ancak şuan çalıştığım proje de frontend için React kullanıyorum çünkü geliştirme sürecine ekstra hız katacaktı. Bahsetmeye çalıştığım şeyde buydu biraz.

Nasil bir "backend" den bahsettigini bilmeden yorum yapmak zor. Statik dosya barindiran bir backend de olabilir; real-life analytics sunan bir backend de olabilir. Gereksinime gore teknoloji secilmeli.

Bence bir tanesiyle ogren, artisini ve eksisini kendin gor; ondan sonra kiyaslamaya kalkis.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı