Basic komutlar için program önerisi

Lessrade

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba üniversitede bilgisayar programcılığı okuyan bir öğrenciyim. Bugün Basic komutlara geçtik ama bir sıkıntı var hocanın gösterdiği program çok çok eski dosbox 0.74.3 versiyonunu kullanıyor. Eğer daha yeni temalı Basic komutları çalıştıran uygulama ya da uygulamalar varsa önerebilir misiniz?

"Basic komutlar" derken, BASIC programlama dilini mi görüyorsunuz ?
Mesela QBasic ya da QuickBasic ile ?

Yoksa, DOS ortamında temel komutlar mı görüyorsunuz ?

Bu programlama dili ve editör ile mi çalışıyorsunuz ? (QuickBasic)

1729709486545.png

Son düzenleme:
"Basic komutlar" derken, Basic programlama dilini mi görüyorsunuz?
Mesela qbasic ya da quickbasic ile?

Yoksa, DOS ortamında temel komutlar mı görüyorsunuz?

Bu programlama dili ve editör ile mi çalışıyorsunuz? (quickbasic)

Eki Görüntüle 2335976

Hocam öncelikle kusura bakmayın geç cevap veriyorum. Sorunuzun cevabı evet qb kullanıyoruz.

BASIC, pek çok varyasyonu (lehçesi=dialect) olan bir dil.
Bunlardan bazıları popüler olduğu için kabul görmüş durumda, Microsoft'un QuickBasic'i de bunlardan biri.

BASIC, özellikle sizin gördüğünüz QuickBasic lehçesi ile, çok eski bir dil.
Aslında MS-DOS için yazılmış bir program olduğu içib, günümüz bilgisayarlarında direk çalışmıyor, bunun için DOSBox gibi emülatörler (ya da FreeDOS) lazım.

QuickBasic'in Günümüzde sadece ilk programlama mantığının öğretilmesi (sizdeki durum bu) ve hobi/nostalji dışında bir geçerliliği yok.

BASIC yolundan ilerlemek için 3 yol var:
  • QB64 Phoenix Edition - Modern bilgisayarlarda çalışabilen retro bir versiyonu, pek çok ek komut var. Profesyonel bir kullanımı yok, hobi amaçlı. Avantajı şu: Alt tarafında C++ derleyicisi var. QB kodunu C++'a çevirip, o şekilde derliyor. Böylece modern .exe dosyalar oluşturabiliyor.
  • Microsoft Visual Basic 1.0 .. Visual Basic 6.0 - Microsoft tarafından geliştirilmesi yıllar önce durduruldu.
  • Microsoft Visual Basic .NET - C# gibi .NET Framework üzerinde çalışıyor, Microsoft'un da C#'ı öne çıkarması sebebiyle sönük kaldı.

QuickBasic, benim de GW-BASIC'den sonra öğrendiğim 2. dildi (30+) yıl önce.
Bir yazılım geliştirici olarak sana tavsiyem, BASIC dilinde derinleşmemen.
Bunu okul/ödev seviyesinde tut, tabii ki elinden geleni yap, fakat ilerlemek için, BASIC değil de başka dillere yönel.
Müfredatı biliyor musun ? İleride C / C++ / Java / Python gibi diller var mı ?

Eğer BASIC ile ilgili tutorial lazım olursa, QB64 ile anlatan şu iki tanesini önerebilirim:

Özetlemek gerekirse, dersi hallet, ilgini çekerse QB64E bakarsın, sonra geçerli başka dillere odaklan.
En önemlisi, algoritma mantığı otursun, gerisi gelecektir.

Basic, pek çok varyasyonu (lehçesi = dialect) olan bir dil.
Bunlardan bazıları popüler olduğu için kabul görmüş durumda, Microsoft'un Quickbasic'i de bunlardan biri.

Basic, özellikle sizin gördüğünüz quickbasic lehçesi ile, çok eski bir dil.
Aslında MS-DOS için yazılmış bir program olduğu içib, günümüz bilgisayarlarında direk çalışmıyor, bunun için DOSBox gibi emülatörler (ya da FreeDOS) lazım.

Quickbasic'in günümüzde sadece ilk programlama mantığının öğretilmesi (sizdeki durum bu) ve hobi/nostalji dışında bir geçerliliği yok.

Basic yolundan ilerlemek için 3 yol var:
  • QB64 Phoenix Edition - modern bilgisayarlarda çalışabilen retro bir versiyonu, pek çok ek komut var. Profesyonel bir kullanımı yok, hobi amaçlı. Avantajı şu: Alt tarafında C++ derleyicisi var. Qb kodunu C++'a çevirip, o şekilde derliyor. Böylece modern .exe dosyalar oluşturabiliyor.
  • Microsoft Visual Basic 1.0. Visual Basic 6.0 - Microsoft tarafından geliştirilmesi yıllar önce durduruldu.
  • Microsoft Visual Basic .NET - C# gibi .NET Framework üzerinde çalışıyor, Microsoft'un da C#'ı öne çıkarması sebebiyle sönük kaldı.

Quickbasic, benim de gw-Basic'den sonra öğrendiğim 2. dildi (30+) yıl önce.
Bir yazılım geliştirici olarak sana tavsiyem, Basic dilinde derinleşmemen.
Bunu okul/ödev seviyesinde tut, tabii ki elinden geleni yap, fakat ilerlemek için, Basic değil de başka dillere yönel.
Müfredatı biliyor musun? İleride C / C++ / Java / Python gibi diller var mı?

Eğer Basic ile ilgili tutorial lazım olursa, QB64 ile anlatan şu iki tanesini önerebilirim:

Özetlemek gerekirse, dersi hallet, ilgini çekerse QB64e bakarsın, sonra geçerli başka dillere odaklan.
En önemlisi, algoritma mantığı otursun, gerisi gelecektir.

Müfredatla ilgili net bir bilgim yok ve bize bir dil öğretileceğini de düşünmüyorum çok iyi bir yerde okumuyorum ve bundan dolayı da pişmanım zaten. Basic dilinde tabii ki de takılı kalmayacağım onu hoca uygulamayı açar açmaz anladım ve bir yazılım geliştirici olarak bana önereceğiniz bir dil ya da kurs gibi şeyler var mı? Ben BTK Akademi'ya da bilgeişte ki Python derslerini bitirmeyi hedefliyorum faydası olur mu ya da farklı bir dille mi başlamam lazım algoritmamın iyi olması gerektiğini biliyorum. Yorumlarınıza ve önerilerinize açığım(sizden forum dışında da bilgi almak istiyorum mümkün müdür acaba?

BTK Akademi'deki Python dersinden başlayabilirsin.
Python günümüzde çok geçerli bir dil.

Bir dil öğrenirken, şunlara dikkat etmeliyiz:

1. Geçerliliği/İş imkanı var mı ?

2. Kullanım alanları

Python, veri bilimi, yapay zeka, web(backend) programlama alanlarında çok kullanılıyor.
Örneğin Python ile ciddi anlamda mobil programlama yapılmıyor. Yama araçlar dışında geçerli birşey yok.
iOS için Swift, Android için Kotlin, Flutter daha uygun olur.
Sistem programlama (işletim sistemi seviyesinde) için, C ve C++.

3. Bize bir kavram öğretecek mi ?
Örneğin çok iyi Python bilen birisinin de C dilinden öğreneceği şeyler var, hafıza yönetimi, pointers vs gibi. Diğer taraftan bakınca da, C dilinde nesneye yönelik programlama (OOP - object oriented programlama) yapılmıyor, onun için de C++/Python/Java/C# tercih edilebilir.

Harvard'ın çok ünlü ve önemli bir dersi var, CS50 (Computer Science 50) (İngilizce).
Şunu Google Translate'de çevir, oku, genel bilgin olsun: CS50 - Wikipedia
Bu bir Computer Science'a giriş dersi. İngilizce olarak dersleri şurada var.
Müfredata bakarsan, C, diziler, algoritmalar, hafıza, veri yapıları, Python, AI, SQL, HTML/CSS/JavaScript ve siber güvenlik gösteriyor.
Yukarıda, şu anda senin için en öenmlileri bold yaptım.

Yani Python ve C'ye yüklenmelisin.
Bu dillerden öğreneceğin kavramlar, ileride öğreneceğin başka programlama dillerine de kapıyı açacak.

Yeni nesil video kaynak seviyor, ama ben referans olarak kitap okumayı severim ve sana Python için çok da iyi bir yazılı kaynak (Türkçe) sunayım:
Python Programlama Dili — Yazbel Python Belgeleri

Bence BTK Akademi ile bunu paralel götürmelisin.
Orada bir ders yapınca, bir de buradan oku. Bçylece çift gidersin, tekrar da edersin, pekişir.

Ek olarak;
İngilizce'ni de güçlendirmelisin. Eğer bunu başarabilirsen, önünde çok daha fazla kaynak açılıyor olacak.

Dediğim kaynakları iyice bir incele, sonra yine konuşalım.

BTK Akademi'deki Python dersinden başlayabilirsin.
Python günümüzde çok geçerli bir dil.

Bir dil öğrenirken, şunlara dikkat etmeliyiz:

1. Geçerliliği/İş imkanı var mı?

2. kullanım alanları

Python, veri bilimi, yapay zeka, web(backend) programlama alanlarında çok kullanılıyor.
Örneğin Python ile ciddi anlamda mobil programlama yapılmıyor. Yama araçlar dışında geçerli bir şey yok.
iOS için Swift, Android için Kotlin, Flutter daha uygun olur.
Sistem programlama (işletim sistemi seviyesinde) için, C ve C++.

3. bize bir kavram öğretecek mi?
Örneğin çok iyi Python bilen birisinin de C dilinden öğreneceği şeyler var, hafıza yönetimi, pointers vs gibi. Diğer taraftan bakınca da, C dilinde nesneye yönelik programlama (OOP - object oriented programlama) yapılmıyor, onun için de C++/Python/Java/C# tercih edilebilir.

Harvard'ın çok ünlü ve önemli bir dersi var, CS50 (Computer science 50) (İngilizce).
Şunu Google Translate'de çevir, oku, genel bilgin olsun: CS50 - Wikipedia
Bu bir Computer Science'a giriş dersi. İngilizce olarak dersleri şurada var.
Müfredata bakarsan, C, diziler, algoritmalar, hafıza, veri yapıları, Python, AI, SQL, HTML/CSS/JavaScript ve siber güvenlik gösteriyor.
Yukarıda, şu anda senin için en öenmlileri bold yaptım.

Yani Python ve C'ye yüklenmelisin.
Bu dillerden öğreneceğin kavramlar, ileride öğreneceğin başka programlama dillerine de kapıyı açacak.

Yeni nesil video kaynak seviyor, ama ben referans olarak kitap okumayı severim ve sana Python için çok da iyi bir yazılı kaynak (Türkçe) sunayım:
Python Programlama Dili — Yazbel Python Belgeleri

Bence BTK Akademi ile bunu paralel götürmelisin.
Orada bir ders yapınca, bir de buradan oku. Bçylece çift gidersin, tekrar da edersin, pekişir.

Ek olarak;
İngilizce'ni de güçlendirmelisin. Eğer bunu başarabilirsen, önünde çok daha fazla kaynak açılıyor olacak.

Dediğim kaynakları iyice bir incele, sonra yine konuşalım.

Çok teşekkürler kaynakları inceledikten sonra konuyu tekrardan hortlatacağım. Akış diyagramıyla ilgili önerebileceğiniz bir kaynak bar mı acaba?

Technopat Haberler

Geri
Yukarı