Başımdan geçen garip Asus TUF RTX 3070 termal bakımı

Makaleler
1
Daha fazla  
3 senelik Asus TUF RTX 3070 kartımın ısısı boşta 30-35 derece civarı, yükte de 60-65 derece civarındayken, boşta 45-50, yükte de 70-75, hatta bazen 80 derece civarına çıkmaya başlamıştı. Hotspot da 90 derece civarındaydı.

Videolarda da web sitelerinde de tam bahsetmiyor ped kalınlıklarından ya da ben doğru yerlere bakmadım. O nedenle bir fotoğraf üzerinden gördüğüm kadarıyla 2mm ve 3mm aldım.

O an bütçem tam elvermediği ve beklemeyi sevmeyen aceleci bir insan olduğumdan aşağıdaki 12 wmk termal pedden sipariş verdim.

1704819007021.png

Macun olarak da Arctic MX-6 kullandım. Ama bir bakarım ki örnek fotoğrafa benzemiyor kart. Ped kalınlığı her yerinde standart 2mm. 3mm pedi açmasam iade edecektim. Güzelce tertemiz ped macun değişimini yaptım. Furmark'ta Gpu 95, Hotspot 105'e çıktı.

Bir kere kesinlikle macunu damla vs olarak bırakmayın. Her tarafına ideal kalınlıkta ve aynı yükseklikte sürmediğiniz sürece ana kart işlemci soğutucuları gibi güzelce baskı yapan ve macunu yayabilecek güçte bir basınç olmuyor. Neyse en azından hiç açmadan önceki ısılarımdan daha yüksekte beni 3-4 gün idare edebilecek hale getirip aşağıdaki termal ped ve macunun siparişini verdim. İkisi de 20 wmk ve alanlarında iddialılarmış diye okudum.

WhatsApp Görsel 2024-01-09 saat 19.03.49_3aa30b6c.jpg

Macunu çok zor sürülüyor orası gerçek ama katılığı da Pump-up gibi şeylerin önüne geçiyor kesinlikle. İlk değişimde pedler işe yaramış olmalı ki yine macun işlemci ile blok arasında biraz boşluk keşfetmeme rağmen biraz ısıyı düşürmüştü. Pedler garip, ezince ufalanan yumuşak bir yapıya sahipti önceki sakız gibi olana nazaran. 4 5 kere böyle silip tekrar sürüp test yaptıktan sonra gerçekten o macunun işlemcinin her yerine eşit sürülemeyeceğini fark ettim. El hassaslığıyla falan ilgili değil. Şans işi resmen. Her silişimde de izopropil alkol ile tertemiz yaptım bu arada macun sürülecek alanları.

Sonra aşağıdaki gibi bantlardan set ördüm ve içine inşaat ustası gibi aynı kalınlıkta çimento gibi güzelce sıvadım.

WhatsApp Görsel 2024-01-09 saat 19.03.49_946883db.jpg

Yok yine istediğim sonu yok. Daha önceki 7300 Furmark skorunda 7000 üzerine çıkamadım. Sonra tabi kalınlığı bir tık daha rahat macun uygulama imkanı sunan soğutucu blok üzerine yoğunlaşarak şöyle bir ustalık eseri çıkardım yine bantlarla yaptığım duvarla:

1704816778256.png

Ve sonunda olmuştu. Isı boşta 35 derecelere, yükte 65 derecelere, hotspot da 75'li derecelere düşmüştü. Tabi olan MX-6 macunla yeni macunun yarısına mal oldu. Külliyen zarar.

Termal pedlerin etkisi olacak ki artık yükteyken ekran kartı tamperli cama hava üflediği yeri eskisi kadar ısıtmıyor. Galiba biraz abartı iyi ped kullanmış oldum. Furmark skoru ve ısı değerleri de her geçen gün daha da stabil hale geliyor, pedler ve macun yerine oturuyor.

Ama nedense bakımdan önce 7350 olan Furmark skorumu hiç geçemiyorum. 7000 ile başladım, 7250'ye kadar çıktım günden güne.

Bu arada kartı açmak çok kolay Sadece 8 dış, 3 tane de iç vidayla termal bakımı tamamlayabiliyorsunuz. Tabii ki benim gibi anti-statik eldivenlerinizi giymenizi tavsiye ederim.

Birilerinin GPU termal bakımını daha az masraf ve zararla atlatabileceğini düşünerek başımdan geçenleri anlatmak istedim. Pullsar çok hoşuma gitti marka ve kalite olarak ama macun nedense daha iyi sonuç vermeliydi diye düşünüyorum. Pedlerden yana hiç şikayetim yok.

Son düzenleme:
Okurken daraldım ve hayata olan bakış açımı 360 derece çevirdim. Artık bir vejeteryanım ve gönüllü olarak parklarda ki çöpleri temizliyorum. Bana bu bakış açısını kazandran @KafadanKontak hocama çok teşekkür ediyorum.
Hocam keşke bu konuda UZMAN birinden yardım alaydınız.
Uzmanların geçtiği yollardan geçmedikten sonra bir zevki kalmıyor. Kolaya kaçmayı sevmiyorum. Kendim yapayım, gerekirse eskisinden daha kötü olsun ama daha iyisini yapmayı öğreneyim derdindeyim her daim. Yani bir macun da süremeyeceksek :D

Technopat Haberler

Geri
Yukarı