Bunu biraz araştırmayla aslında öğrenebiliyoruz. Ben yıllar önce gazetenin çıkardığı bir kitapçıkta basketbolun uzatmadığını öğrenmiştim. Yani inanıp inanmamak değil adamlar bunu bilimsel olarak da açıklıyorlar. Ama halen birçok kişi bu konuyu yanlış biliyor. Bunun sebebi yeterince araştırmamış olmaları ve yanlış bir mantık kurmalarıdır.
Basketbol oynayanlar uzamıyor. Uzun kişiler basketbol oynuyor
bunun sebebi de bu sporda uzun olmanın direk avantaj olması.
Misal vereyim jokeyler 30-45 kilogram arasında ve 130-165 cm boyunda olurlarmış. Şimdi ata binenler kısa mı kalıyor diyeceğiz
birebir örnek olmasa da buna birçok örnek verilebilir.
Ancak genel olarak iyi beslenir, spor yapar, uykunu vs. alırsan genetik sınırına daha çok yaklaşırsın. Ama büyüme çağında kötü yaşarsan o zaman tabii bazı gelişimler daha az olacaktır.
Ancak boy uzatan özel bir spor veya alet yok. İstersen barfikse kendini ters as bir şey olmaz
hatta ayaklardan ters astıran aparatlar var. Gravity boots adıyla aratınca görebilirsiniz. Spor amaçlı kullanılıyor. Ancak bunu da milleti kandırıp boy uzatıyor diye yüksek fiyattan satanlar var
Belki 1 kişinin örneği doğru olmaz ama misal 2 tane abim var onlar zamanında ne futbol ne basketbol oynamadılar. Ben ise uzun süre önce futbol sonra basketbola merak sarmıştım. Sonuç olarak ben onlardan daha kısa kaldım.
çünkü olay tamamen genetik.
Ancak büyüme çağında bazı hormonlarla boy uzatma mümkün olabilir. O konuda çok bilgim yok. Hatta bazı özel operasyonlar ile de birkaç santim belki uzatılıyordur. Ne kadar sağlıklı bir durum bu konuda çok araştırmadım. Ama Messi'nin hormon tedavisi ile daha uzadığını duymuştum. Bu konuda ne kadar doğrudur bilemem.
Boy uzatma egzersizleri ne yazık ki işe yaramıyor. Fitness boy uzatır mı? Ağırlık çalışmak boy kısaltır mı? Boy efsanelerini inceliyoruz.
Bart Loews's answer: A primer on your height & what you can do about it Your height is determined between 60%-85% by your genetics. The remainder of that is environmental, primarily nutrition [1]. If you're malnourished during your growing years you won't reach your full potential. If you get en...