Basketbolun boy uzattığına inanmıyorum

Bunu biraz araştırmayla aslında öğrenebiliyoruz. Ben yıllar önce gazetenin çıkardığı bir kitapçıkta basketbolun uzatmadığını öğrenmiştim. Yani inanıp inanmamak değil adamlar bunu bilimsel olarak da açıklıyorlar. Ama halen bir çok kişi bu konuyu yanlış biliyor. Bunun sebebi yeterince araştırmamış olmaları ve yanlış bir mantık kurmalarıdır.

Basketbol oynayanlar uzamıyor. Uzun kişiler basketbol oynuyor :) Bunun sebebi de bu sporda uzun olmanın direk avantaj olması.

Misal vereyim jokeyler 30-45 kilogram arasında ve 130-165 CM boyunda olurlarmış. Şimdi Ata binenler kısa mı kalıyor diyeceğiz :) Birebir örnek olmasa da buna bir çok örnek verilebilir.

Ancak genel olarak iyi beslenir, spor yapar, uykunu vs. alırsan genetik sınırına daha çok yaklaşırsın. Ama büyüme çağında kötü yaşarsan o zaman tabi bazı gelişimler daha az olacaktır.

Ancak boy uzatan özel bir spor veya alet yok. İstersen barfikse kendini ters as bir şey olmaz :) Hatta ayaklardan ters astıran aparatlar var. Gravity Boots adıyla aratınca görebilirsiniz. Spor amaçlı kullanılıyor. Ancak bunu da milleti kandırıp boy uzatıyor diye yüksek fiyattan satanlar var :)

Belki 1 kişinin örneği doğru olmaz ama misal 2 tane abim var onlar zamanında ne futbol ne basketbol oynamadılar. Ben ise uzun süre önce futbol sonra basketbola merak sarmıştım. Sonuç olarak ben onlardan daha kısa kaldım. :) Çünkü olay tamamen genetik.

Ancak büyüme çağında bazı hormonlarla boy uzatma mümkün olabilir. O konuda çok bilgim yok. Hatta bazı özel operasyonlar ile de birkaç santim belki uzatılıyordur. Ne kadar sağlıklı bir durum bu konuda çok araştırmadım. Ama Messi'nin hormon tedavisi ile daha uzadığını duymuştum. Bu konuda ne kadar doğrudur bilemem.

Bunu biraz araştırmayla aslında öğrenebiliyoruz. Ben yıllar önce gazetenin çıkardığı bir kitapçıkta basketbolun uzatmadığını öğrenmiştim. Yani inanıp inanmamak değil adamlar bunu bilimsel olarak da açıklıyorlar. Ama halen birçok kişi bu konuyu yanlış biliyor. Bunun sebebi yeterince araştırmamış olmaları ve yanlış bir mantık kurmalarıdır.

Basketbol oynayanlar uzamıyor. Uzun kişiler basketbol oynuyor :) bunun sebebi de bu sporda uzun olmanın direk avantaj olması.

Misal vereyim jokeyler 30-45 kilogram arasında ve 130-165 cm boyunda olurlarmış. Şimdi ata binenler kısa mı kalıyor diyeceğiz :) birebir örnek olmasa da buna birçok örnek verilebilir.

Ancak genel olarak iyi beslenir, spor yapar, uykunu vs. alırsan genetik sınırına daha çok yaklaşırsın. Ama büyüme çağında kötü yaşarsan o zaman tabii bazı gelişimler daha az olacaktır.

Ancak boy uzatan özel bir spor veya alet yok. İstersen barfikse kendini ters as bir şey olmaz :) hatta ayaklardan ters astıran aparatlar var. Gravity boots adıyla aratınca görebilirsiniz. Spor amaçlı kullanılıyor. Ancak bunu da milleti kandırıp boy uzatıyor diye yüksek fiyattan satanlar var :)

Belki 1 kişinin örneği doğru olmaz ama misal 2 tane abim var onlar zamanında ne futbol ne basketbol oynamadılar. Ben ise uzun süre önce futbol sonra basketbola merak sarmıştım. Sonuç olarak ben onlardan daha kısa kaldım.:) çünkü olay tamamen genetik.

Ancak büyüme çağında bazı hormonlarla boy uzatma mümkün olabilir. O konuda çok bilgim yok. Hatta bazı özel operasyonlar ile de birkaç santim belki uzatılıyordur. Ne kadar sağlıklı bir durum bu konuda çok araştırmadım. Ama Messi'nin hormon tedavisi ile daha uzadığını duymuştum. Bu konuda ne kadar doğrudur bilemem.

Hocam bende tam sizin gibi düşünüyorum teşekkürlerimi sunuyorum.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Dakika 13.30'a bakabilirsiniz hocam.

Videodaki doktorlar genel olarak aynı söylemde bulunsa da bir tanesi farklı bir söylemde bulunmuş.

1'inci doktor genel olarak spor yapın ama halter yapınız demiyorum diyor :) bu durumda halterin boy uzaması konusunda faydalı olmadığını söylüyor. Ama genel olarak spor yapmanın uzattığını söylüyor. Halter buna neden dahil değil? Ağırsağlam'ın yazısında da halterin boy uzamasına engel olmadığı yazıyordu. Tıpkı basketbolda olduğu gibi kısa boylular için halter çok büyük avantaj sağlıyor. Yıllardır Naim Süleymanoğlu'nu kısa gördük de mi böyle söylüyoruz acaba :)

2'inci doktor doğru söylemle uzun olanlar basket oynadığı için öyle düşünüyorlar diyor ama doğru değil diyor.

3'üncü doktor ise uzun kemiklerin üzerinde zıpladığın zaman kemiklerdeki hücreler büyüme ve uzama eğilimi sağlıyor diyor. Sadece basketbol değil hoplayıp zıplanan her sporun boy uzattığını söylüyor. Bu doktor diğerlerinden tamamen farklı bir söylemde bulunuyor. Oysa ki bilimsel yazıda tam tersi yazılmış.

4'üncü doktor ise genel olarak spor yapmanın fiziksel gelişime faydasından bahsediyor ancak anne babanız kısa ise ben süt içeyim basket oynayayım boyum 190 olsun diye bir şey söz konusu değil demiş.

Yolladığım bilimsel yazıda ise şöyle yazılmış. Google çeviriden yardım aldım.

Basketbol beni daha uzun yapabilir mi?

Bu sorular, profesyonel basketbolcuların uzun ve tanınmış yüzücülerin uzun olması gerçeğine dayanmaktadır. Ünlü oyuncular uzundur çünkü uzun olmaları bu sporlarda onlara belirgin bir avantaj sağlar. Büyüme yıllarım boyunca 15 yıl yüzdüm. Ben 5'7 ". Bu iş öyle olmuyor. Dahası, basketbol oldukça etkili. Kısa sprintler, duruşlar, başlangıçlar, zıplamalar. Birisi ağırlık kaldırmanın büyümenizi engelleyeceğini düşünürse, basketbol da aynı nedenlerle olur. Her zıpladığınızda, vücut ağırlığınızın birkaç katını kaslarınıza ve kemiklerinize koyarsınız.

(Yani diyor ki halter ile vücudunuza bindirdiğiniz yük kadar zıplarken de bacaklarınıza yük bindirirsiniz)

Aynı şey jimnastikçiler için de geçerli. Kısa değiller çünkü spor onları kısa yapıyor, kısalar çünkü kısayken harika bir jimnastikçi olmak daha kolay.

Ama o kadar da basit değil. Kadın jimnastikçiler üzerinde yapılan araştırmalar, gençliklerinde, özellikle bacaklarında boy uzamasının yavaşladığını ortaya koydu. Jimnastik yapmayı bıraktıklarında, tam potansiyellerine ulaşabilirler. Genç başlayan jimnastikçiler, daha sonra başlayanlara göre kemik yaşı azalmıştır, bıraktıklarında omurga boyları ve bacakları daha fazla büyür ve tam olarak nerede olduklarını yakalarlar. Bıraktıktan sonraki 8 yıl içinde genetik temelli olacağı tahmin edilmektedir. Erkekler bunu hiç yaşamadı. Spordaki tüm büyümeleri boyunca, anormal kemik yaşları veya garip büyüme paternlerinden muzdarip olmazlar ve aslında spora devam ederken bile genetiğe dayanmaları gerektiği kadar uzun olurlar. Analiz ettikleri cimnastikçiler, analiz edilen koşullar altında tam genetik boylarına ulaştılar. Birçoğunun aslında kısa olması gerekiyordu. Çünkü ebeveynleri kısaydı. Temelde sporla boy arasında, muhtemelen beslenmeyle alakalı bir bağlantı vardır.

Göründüğü üzere hoplayıp zıplanmanın en çok olduğu cimnastikte bile bırakın boy uzamasını kadınlar için özellikle gelişimi yavaşlattığına dair araştırma olduğu yazılmış.

Eğer hoplayıp zıplamak gerçekten boy uzatıyor olsaydı şu an sadece hoplayıp zıplamanın olduğu boy uzatma okulları açılmış olurdu :) hatta ters asılma yapardınız orada. Hatta şu tarz germe aletleri bile koyarlardı belki :)

Screenshot_18.png

1_org.jpg

Konuyu bitireyim mi? Kendi kanıtımla. Gece uyumadan önce boyunuzu ölçün, sabah uyanınca ölçün birde 3 CM uzun olduğunuzu fark edeceksiniz. Sporcularda bu 3 CM işte. Eklemleri esnetmektir. Haltercilerin de boylarını yıllara göre bakarsanız büyümediklerini fark edeceksiniz.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı