Başlangıç için Linux dağıtımı önerisi

853423

Picopat
Öncelikle merhaba, yakın zamanda Windows 10'un desteği kesileceğinden ve Windows 11'e geçmek istemediğimden Linux'a geçmeyi düşünüyorum. Dağıtımları az çok sanal makinelerde deneyimlediğim kadarıyla biliyorum ancak iş direk geçmek olunca kafam karışmadı değil. Basit ve kişiselleştirilebilir bir masaüstü ortamıyla gelmesi yeterli benim için. Önerdiğiz dağıtımlar nelerdir?

Linux Mint Cinnamon tavsiye ederim. Çok özelleştirilebilir bir masaüstü ortamına sahip değil ama genel olarak beğenirsen geçebilirsin. Zaten windows benzeri bir arayüzü var oldukça basit. Benim denediğim dağıtımlar arasında en rahat kullandığım mint oldu.

Fedora Linux. Masaüstü ortamını beğenmezseniz farklı ortamlar da var.

Burada diğer masaüstü ortamlarına bakabilirsiniz.

Fedora yerine Ultramarine Linux öneririm. Fedora ile aynıdır, ufak farkları vardı. Fedora'nın aksine telemetri bulunmaz, ofis programları varsayılan yüklü gelir ve ekran kartı NVIDIA ise internet bağlantısı açık şekilde kurulum yapıldığında sürücü otomatik kurulur.

Kişisel önerim ise Linux Mint Cinnamon veya Ubuntu olur.

Başlangıç için en iyi dağıtımlar Mint, Zorin ve Kubuntu'dur. Aşağıdaki içeriği mutlaka izleyin. Zorin'i tavsiye ederim güzel sistem. GNOME arayüzüne biraz pratikten sonra alışıyorsunuz. Arayüzü beğenmezseniz Mint ve Kubuntu'ya geçersiniz. Ben arayüz olarak en çok Kubuntu'yu beğendim. Şimdilik Kubuntu kullanıyorum. Üçü de Windows'tan geçenler için kullanıcı dostu dağıtımlardır.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Fedora'nın aksine telemetri bulunmaz

Beni kişisel olarak tanımlayan bir telemetri olmadığı sürece sorun değil, eğer ürün gelişecekse telemetri toplanabilir. NVIDIA sürücüsü kurmak da o kadar zahmetli değil Fedora'da. akmod-nvidia paketi kurulduktan sonra iş bitiyor zaten. Ama bakılabilir tabi.

Telemetriden bahsettikten sonra bu pek iyi bir öneri olmadı sanki Ayrıca fazla şişkin bir dağıtım.

Benim ilk kullandığım dağıtım Linux Mint'Ti. Şu an Debian kullanıyorum. Debian ile Linux Mint neredeyse aynı olsa da Linux Mint dolu dolu geliyor. Debian ise Arch gibi saf geliyor. O yüzden Mint öneririm.

Arkadaşlar testlerim sonucunda en iyi dağıtımlar şu şekilde: LMDE, CachyOS, EndeavourOS.

Ne testi tam olarak merak ettim?

Tüm dağıtımları itinayla çökerttim. Bozduktan sonra küfür yiyip düzelttim. @gen2 hocam iyi biliyor.

Ek: Oyun testleri ve dağıtımın stabilitesini test ettim.

Ek: LMDE'yi hala çökertmeye çalışıyorum. Ekleme olarak oyun testlerinin bir kısmında -özellikle FG destekli oyunlarda- Windows modlandığı zaman daha iyi performans veriyor.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…