Bataryayı sürekli takıp çıkarmak zararlı mı?

Abrams

Hectopat
Yer
Ankara
Daha fazla  
Laptopu kullandığım zamanlar genelde fişte ve bataryayı çıkartıp kullanırım. Batarya dışarıda dururken %50-60 dolu oluyor sitelerden sağlıklı kullanım açısından öğrendiğim bilgilere göre. Şimdi diyen olur batarya her geçen süre boyunca ömrü azalır, takıp kullanmanız daha mantıklı vs. diye konu bu değil. Çıkartıp kullanmanın daha sağlıklı olduğunu bir önceki bilgisayarımda hiç çıkarmadığımdan bataryanın şu an hiç şarj tutmadığını ve öldüğünü, iki 5 yıldır kullandığım bu bilgisayarda çıkarıp kullanmama rağmen çok güç kullanmadan hala sıfır gibi 2-2.5 saat gittiğini biliyorum. Neyse bir odadan başka bir odaya taşırken bilgisayarı bataryayı takıp çıkartıyorum. Bu işlemi günde en az 4-5 kere yapıyorum bilgisayarın veya bataryanın o girişlerinde herhangi bir zarar gelir mi? Yalama vs. durumları ortaya çıkar mı?

Tak çıkar iyi bir durum değil, onun yerine mümkün mertebe batarya doldukça fişi çıkartın, düşük uyarısı verdiğinde fişi tekrar takın. Bu arada çıkartıp kullanmak sağlıklı diye bende düşündüm. Ve 5 yıldır hiç takılı kullanmadım, evet hiç takmadım çantayı bekledi öylece. Bir kaç ay önce pili taktığım halde pil algılanamadı dedi. Komple boşaldı herhalde batarya. Bir ara bilgisayar açık bırakıp gece boyu bekletmeyi deneyeceğim bakalım algılayacak mı? Yani komple pilsiz de kullanmak sağlıklı değil bana göre.

Tabii batarya yıllarca bir köşede durursa o da zararlı. Sistemi zorlayacağım veya oyun oynayacağım zamanlarda bataryayı takmıyorum sürekli olarak bir köşede olmuyor. Bataryanın tamamen boş olması veya tamamen dolu olup beklemesi de iyi bir durum değil. Sürekli olarak doldur kullan fişe tak yapmayı da istemiyorum.

Girişlere zarar gelmez ama sık takıp çıkarmak kısa süreli için bile olsa önermem. Ya sürekli takılı tut, eğer ayarı varsa maksimum şarjı ayarla. Takılı olmadan kenarda tutmak istiyorsan %80 seviyesinde çıkar, iki ayda bir deşarj ederek yeniden doldur.

Maksimum şarjı nasıl ayarlayacağım ve deşarj etmek için bir yöntem var mı yoksa kullanarak mı bitirip tekrar mı şarj edeyim bataryayı?

Bildiğim kadarıyla etrafta boş bırakmak pek doğru değil aynı zamanda sürekli batarya döngüsünde kullanmakta pek iyi değil ben batarya takılı prizde kullanmayı tercih ediyorum.

Maksimum şarjı nasıl ayarlayacağım ve deşarj etmek için bir yöntem var mı yoksa kullanarak mı bitirip tekrar mı şarj edeyim bataryayı?
Maksimum ayar için şu an kullandığım Casper F300 bilgisayarda kendi programı var, Casper C900'de ise BİOS'tan '' flexible charger '' diye bir yerden ayarlıyordum. Sende var mıdır, var ise nerededir bilmem. Gerçi hiç kullanmadım bu ayarları, Casper C900'ün bataryası bozulduğu için kullanıyorum şu an sürekli şarj çekmesin diye.
Kullanarak bitirmen lazım sonra da %80 civarında çıkarıp kenarda tutabilirsin bir süre.

Bildiğim kadarıyla etrafta boş bırakmak pek doğru değil aynı zamanda sürekli batarya döngüsünde kullanmakta pek iyi değil ben batarya takılı prizde kullanmayı tercih ediyorum.
Sürekli boşta da olmuyor, sürekli prizde de olmuyor. Batarya takılı prizde olunca da bilgisayara göre değişiyor ama belirttiğim gibi eski laptopumda bu durumdan dolayı batarya öldü.

Ben de Casper Nirvana kullanıyorum ama hangi model olduğunu bilmiyorum casper sağ olsun. Neyse çok da önemli değil kendim de kaç olduğuna bakarak önlem alabilirim.
Pinlere bir şey olmaz ama bataryayı tutan çentikler bozulabilir. Birde yanlış bilmiyorsam fiş takılıyken direkt gücü adaptörden almıyor mu?
Valla gücü adaptörden mi bataryadan mı alıyor orasını kestiremiyorum. Deneyip riske atmak da istemediğim için bu yöntemle devam edeceğim. Takılı olsa bile bataryanın sürekli %100 olması da iyi değil.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…