Bazı Donanımsal ve Yazılımsal Sorular

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Egemen

Kilopat
Katılım
28 Ağustos 2011
Mesajlar
8.856
Makaleler
1
Çözümler
10
Yer
Ankara
Daha fazla  
Meslek
Doktor
İyi Günler.
1-Bilgisayarımda Radeon HD 6470M ekran kartı var. Ancak hangi en son catalyst sürümlerini yükleyip yükleyemeyeceğimi merak ediyorum. Uyumsuz sürümü yüklemenin ne gibi sorunlar yarattığını daha önce Toshiba laptopta tecrübe ettim. ASUS All-In-One ET2400IGTS kullanmaktayım. Asus'un sitesinde yer alan driverler biraz güncel değil. Hangi catalyst sürümünü yüklemeliyim ? ATI'nın sayfasındaki otomatik tespit programını çalıştırdım fakat indirdiği driverı kurmaya çalıştığımda uyumlu donanım bulunamadı diyor.

2-Ekran kartımının biosunu güncellemenin zor olduğunu duymuştum. Bios güncellemelerini yapmak kolay mı ? En son bios sürümünü nereden bulabilirim ? GPU-Z kullanarak bios numarasını buldum fakat GPU-Z nin sitesinde yer alan bioslar yetersiz.

3- Renesas Electronics USB 3.0 Donanımı var. Ancak model numarasını nasıl tespit edeceğimi bilemiyorum. Bir driver sitesinden firmware ve driver güncellemelerini bulup yükledim. Sürücü : 2.1.19.0 Firmware : 3028. Geçen günlerde 4. sürümün çıktığını gördüm. O siteden indirdim fakat yükleme esnasında bilgisayar kilitlendi. Ve yüklemeyi kapatmak zorunda kaldım. 4. sürümün belli bir model için olduğu yazıyordu bu sitede. Ancak bendeki hangi model bulamıyorum. Bunu bulmamın bir yolu yok mu ?

4- Transcend marka bir usb bellek almıştım. Fakat bilgisayara taktığımda windows gezgini ile göremedim. Bilgisayar bir harf atayamamış. Ancak donanım ekle kaldırdan transced usb donanımını görebiliyorum. Driverlerde herhangi bir sorun yok. Disk yönetimine girerek bir harf atamak istedim. Ancak bir uyarı belirdi. Aşağıya resmini ekledim. Yenileye basmak da fayda etmedi. Yalnız yenileye bastığımda 39 mb lık EFI Bölümünün gidip geldiğini gördüm. (Çok az bir süre ile) Bu bölüm ne işe yarar ? Soruna o sebep olmuş olabilir mi ? USB başka bilgisayarlarda sorunsuz bir şekilde çalışmakta. Bilgisayarın tüm usb portlarını denedim.

5- Bios'a girdiğimde Donanımlar kısmında Realtek OPX ROM gibi bir şeyin disabled olduğunu gördüm. Bu ne işe yarar ? Herhangi bir performans artışı sağlar mı ?

6- Intel Virtualization Technology sadece Microsoft Virtual PC veya Virtual Box gibi programlarda mı işe yarar ? Onun dışında bilgisayarın performansına bir etkisi var mı ? Açıp kapatılması bir değişiklik yaratır mı ?

7- Windows'un puanlama sisteminde skor 5.0 çıktı. Bundan daha eski donanımlara sahip Laptop'un puanı 5.2 Her ikisinde de alt puan Grafikler : Masaüstü Aero Performansında. Laptopta HD 3650 512 MB ekran kartı var. Bilgisayarda HD 6470M 1 GB ekran kartı var. PC deki ekran kartının puanının neden bu kadar düşük çıktığını merak ediyorum. Her ikisinde de en son Directx versiyonu mevcut. Diğer puanlamalarda herhangi bir sorun yok. (İşlemci 7,4 Ram 7,5 Oyun grafikleri 6,3 HDD 5,9) ATI modellerinin sonlarında bulunan 50-60-70 gibi numaralardan hangisi iyi bir performansı işaret ediyor ? Örneğin HD 6470 mi daha iyi HD 6450 mi ?

8- Bir diğer sorum ise Ready Boost ile ilgili. Elimde 5 senelik ortalama performanslı 1 GB lık bir Kingston usb bellek var. Daha önceleri ready boost kısmına girdiğimde donanımının yeterli olmadığını söylüyordu. Ancak şu anda ready boost özelliğini kullanabiliyorum. Ready Boost bilgisayarlarda gözle görülür bir performans artışı sağlar mı ? Daha önce desteklemediğini söylediği halde şimdi niye destekliyor diyor ?

9- Bir diğer sorum ise Laptop ile ilgili. Laptop'un ekran kartı fanını temizlemek istiyordum biraz toz birikmişti. Fakat bu işin o kadar kolay olmadığını gördüm. Laptobun açılması pek kolay değilmiş. (Toshiba laptoplarda kasanın nasıl açıldığı ile ilgili videoları gördüm) Bilgisayara zarar vermeden bu fanı nasıl temizleyebilirim ?

10- Bilgisayarımı kullanırken bazen programları kapattıktan sonra tam kapanmadığını görüyorum. Örneğin Speecy 'i açtım kapattım ancak işlemler kısmında halen çalıştığını gördüm. Görevi sonlandıra bastım fakat herhangi bir tepki alamadım. Bilgisayarı yeniden başlatıncaya kadar bu durum devam ediyor. Bazen de Zone Alarm Firewall'ı açmaya çalıştığımda ne yaparsam yapayım ekrana gelmiyor. Herhangi bir donanımsal problem mi var acaba ? Bilgisayarda tüm programlar güncel olup sıkı güvenlik önlemleri alınmıştır. Birçok kez de tarama yaptım ancak yazılımsal herhangi bir sorun yok gibi gözüküyor. Bu takılmalara ne sebep oluyor ?

PC: ASUS ET2400IGTS- Intel 2nd Gen i5-2400S 2.50Ghz - Radeon HD6470M 1 GB- 4 GB RAM- 1 TB Seagate HDD - Win 7 Home Premium 64 Bit SP1- Tüm programlar güncel

Şimdiden teşekkür ederim.


Adsız.jpg
Resim1.jpg
Ekran Kartı.jpg
 
Merhaba,

1- Ekran kartınıza ait güncel sürücüyü buradan indirebilirsiniz. Bu ufak program kartınıza ait en son sürücüyü sizin belirleyeceğiniz bir yere indirecek.

2- Sizin kullandığınız AIO ve dizüstü sistemlerde ekran kartı BIOS'u, sistem BIOS'u ile birlikte geliyor. Ekran kartı BIOS'u ile uğraşmanızı tavsiye etmem. Güncellemek kolay fakat bir sorun olduğunda tamir etmek inanılmaz zor olacaktır.

3- Bahsettiğiniz güncelleme burada mevcut: https://www.technopat.net/forum/mas...-0-firmware-4-0-1-5-0-2-only-aupd720200a.html upd720200a.bat dosyasını çalıştırın. Eğer mismatch hatası verirse sizdeki yonga µPD720200A değildir.

4- Bu programı kullanın: https://www.technopat.net/forum/sistem-araclari/687-partition-magic-windows-7-uyumlu-surum.html

5- Bilgisayarın ağ üzerinden Boot etmesini sağlar. Devre dışı kalsın. Devreye sokarsanız bilgisayarın açılışı, Boot sırasına bağlı olarak, daha uzun sürebilir.

6- Sadece sanallaştırma işlerinde işe yarar. Tavsiyem açık kalması yönünde.

7- Bir ekran kartı masaüstü, diğeri ise dizüstü PC'ler için tasarlanmış. Dizüstü ekran kartları (Sonunda M ibaresi olan) performans olarak kırpılmış modellerdir. 6470 daha hızlı zira soldan üçüncü rakamı daha yüksek.

8- 4 GB sistem belleğiniz var. ReadyBoost'a gerek yok.

9- Güçlü bir nefesiniz varsa fan çalışırken sertçe üfleyin. Yoksa elektrikli süpürge ile kenarları kapayarak vakum etkisi oluşturun.

10- Kesin bir şey söylemem mümkün değil. Genelde güvenlik yazılımları bu tür takılmalara neden olmakta.

Kullandığınız düzgün Türkçe için teşekkür ederim.

İyi Çalışmalar.
 
Cevaplarınız için çok teşekkür ederim. Donanımsal konularda sorunların cevaplarını verebilecek kişi sayısı çok az. Bu siteyi USB 3.0 Firmware'i ararken bulmuştum. Artık bu site her zaman aklımın ucunda bulunacak. Siteyi takip edeceğim.

En yakın zamanda tavsiyelerinizi deneyip geri bildirimde bulunacağım.

Sizlere de iyi çalışmalar.
 
1-Ekran kartı için linkteki programı çalıştırdım fakat uygun bir grafik bağdaştırıcısı yok diyor. Ne yapmamı tavsiye edersiniz ?

2-USB 3.0 için dosyayı indirdim içinde .bat değil ama .cmd uzantılı dosyalar vardı. upd7202200.cmd uzantılı dosyayı çalıştırdığımda This Device is upd7202200 (Revision 3) , Erase Serial ROM, Writing Serial ROM, Verify Serial ROM yazdı ve ardından kapandı. İçindeki diğer dosyalara da tıkladım fakat onlar hızlıca açılıp kapandı. Bilgisayarı yeniden başlattım. Yeni donanım sürücüsü yüklendi bilgisi geldi fakat USB 3.0 Host Controller Utulity'i açtığımda firmware versiyonunun hala 3028 olduğunu gördüm. Bir yerde yanlış mı yaptım ?

3-USB Bellek için linkteki iki programı da yükledimi, ikisi de hemen hemen aynı zaten. Ancak Set Active, Rebuild MBR, Set Primary, Format (FAT16,FAT32,NTFS), Change Letter seçeneklerini defalarca denememe ve yaklaşık 20 sefer bilgisayarı değişiklerin yapılması için açıp kapamama rağmen halen windows gezgini göremedi. Anca programların explore seçeneğine bastığımda usb belleğin içindeki dosyaları görebildim. Çalışan Kingston belleği taktım aradaki farkları anlamak için. Sorunu bir türlü tespit edemedim. Ancak Aygıtlar ve Yazıcılardan özelliklerine tıkladığımda Birimler seçeneğinde herhangi bir bölümün olmadığını ve ayrılmış,ayrılmamış alanın 0 yazdığını gördüm.

4-Intel Rapid Storage Manager'i yüklemeden önce donanım ekle kaldır içinde harddiski görmekteydim fakat onu yükledikten sonra harddisk donanım ekle kaldır içinden kayboldu. Intel Rapid Storage Manager benim için bir fayda sağlar mı ?

Yazdıklarımın iyice anlaşılması için aşağıya 7 tane fotoğraf ekliyorum. (5'i bu mesajda 2'si diğer mesajda) Yardımlarınızı bekliyorum. İyi günler.

1Resim1.jpg2Resim1.jpg3Resim1.jpg4Resim1.jpg5Resim1.jpg
 
1- Asus ekran kartını kişiselleştirmiş anlaşılan. Bunu sürücüyü deneyin: https://www.technopat.net/forum/ayg...d-catalyst-11-8-preview-windows-7-64-bit.html

2- Her şey doğru. Sahip olduğunuz yonga için son sürüm 3.0.2.8

3- Buradaki AutoFomatTool aracını deneyin. Olmazsa bu kurtarma aracını deneyin: JetFlash Online Recovery

4- Bu konuda ben de bir test gerçekleştirmedim fakat Rapid Storage Manager kendi sürücüsünü yüklüyor sanırım. AHCI'in daha etkili işlemesini sağlıyor. Kurulu olmasında fayda var diyebilirim.
 
1-USB Bellek için iki programı da denedim. Fakat AutoFormat Tool sadece hafıza kartları için. Diğerini çalıştırdığımda ise lütfen cihazınızı takın diyor. Anlaşılan bu belleği bu bilgisayarda çalıştıramayacağım. Bir yerde bu sorun için tüm usb driverleri kaldırıp yeniden başlatın diyordu ama bana pek de doğru gelmedi. Acaba bu yolu mu denemeliyim ?

2- Linkteki driver için preview sürümü galiba, Ati'nin sitesinden kararlı sürümü mü yüklemeliyim yoksa bunu mu ?

Teşekkürler.
 
Verdiğiniz linkteki programı başarıyla yükledim. Her şey en son sürümüne güncellendi. Yalnız kurulum esnasında WHQL imzası olmadığından uyarı verdi ama yine de yüklemesini söyledim. WHQL imzasının olup olmaması herhangi bir sorun yaratır mı?

Yardımlarınız için çok teşekkür ederim. İyi bayramlar.
 
AMD sürücüyü yaptıktan sonra Microsoft'a gönderiyor. Microsoft ta sürücünün işletim sistemiyle sorunsuz çalıştığını onayladıktan sonra sürücüyü imzalıyor. Ufak tefek sürücüler için WHQL bence önemli. Ama AMD gibi bir devin sürücüsünde pek de önemi yok, zira AMD emin olun Microsoft'tan bile daha fazla test ediyor sürücüyü...
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Yeni konular

Geri
Yukarı