xmatugfg
Hectopat
- Makaleler
- 2
Daha fazla
- Sistem Özellikleri
- CPU: Intel® Core™ i5-2400
GPU: AMD RX 460
RAM: 16 GB DDR3 1333 MHz
SSD: 500 GB Sata | 120 GB Sata
Anakart: Asus H61M-K
- Meslek
- Yazılım Mühendisi
Herkese iyi sosyaller.
Bu konuda size Kendi sistemimde bile kullandığım Bedrock Linux'un ne olduğunu ve nasıl çalıştığını anlatacağım.
Aslında bir kurulum rehberi yapılmış fakat detaylı anlatmak istedim.
Anlatmadan önce deneyimi olmayan kullanıcıların kurmasını kesinlikle önermiyorum.
İlk kullanım için SANAL Makine kullanınız!
Kurulumda herhangi bir problem yaşanırsa sorumluluk kabul etmiyorum.
Bedrock Linux Nedir
Bedrock Linux geleneksel Linux dağıtımlarından tamamen farklı bir yaklaşım benimseyen meta dağıtımdır. Normal Linux dağıtımları tek bir paket yöneticisi ve tek bir yazılım deposu etrafında şekillenirken Bedrock birden fazla Linux dağıtımını aynı sistem üzerinde eş zamanlı olarak çalıştırmanıza olanak tanır.
Temel Çalışma Mantığı
Bedrock Linux strata sistemi üzerine kurulmuştur. Her strata farklı bir Linux dağıtımından gelen dosyalar ve süreçler koleksiyonudur. Sisteminizde Debian strata Arch strata Fedora strata olabilir ve bunların hepsi aynı anda aktif olarak çalışabilir. Bu stratalar birbirlerinden izole çalışır ancak dosya ve komutları paylaşabilir.
Kurulum Yöntemi
Bedrock Linux hijack yöntemiyle kurulur. Önce herhangi bir standart Linux dağıtımı kurarsınız sonra Bedrock installer bu mevcut sistemi Bedrock Linux sistemine dönüştürür. Bu süreç mevcut verilerinizi korur ve sistemi sıfırdan kurmaya gerek kalmaz.
Dosya Sistemi Organizasyonu
Sistem üç farklı dosya yolu türü kullanır. Local paths her stratumun kendi özel dosyaları Global paths tüm stratumların ortak kullandığı dosyalar Cross paths ise stratumların birbirlerinin dosyalarını görmesini sağlayan yollardır.
Ana Avantajları
Farklı dağıtımların güçlü yönlerini bir arada kullanabilirsiniz. Debian kararlılığı Arch güncel paketleri Ubuntu yazılım desteği Fedora yenilikçi özellikleri aynı sistemde bulunabilir. Bir yazılım sadece belirli bir dağıtımda mevcutsa onu diğer dağıtımınızda sorunsuz kullanabilirsiniz.
Dağıtım değiştirme ihtiyacı ortadan kalkar. Yeni bir dağıtım denemek istediğinizde mevcut sisteminizi bozmadan yeni stratum ekleyebilirsiniz. Rolling release ile stable release modellerini aynı anda kullanabilirsiniz.
Sınırlamaları
Her Linux dağıtımıyla uyumlu çalışmaz ve deneyimli kullanıcılar için tasarlanmıştır. Farklı stratumlardan gelen yazılımlar bazen birbirleriyle çakışabilir. Sistem yönetimi daha karmaşık hale gelir çünkü birden fazla paket yöneticisiyle uğraşmanız gerekir.
Bedrock Linux özellikle sistem yöneticileri ve ileri seviye kullanıcılar için güçlü bir araçtır. Tek bir dağıtımın sınırlarında kalmak istemeyen ve farklı dağıtımların avantajlarını bir arada kullanmak isteyen kullanıcılar için ideal bir çözüm sunar.
Kurulum Aşaması
Bedrock Linux'u ISO olarak indiremezsiniz dağıtımınızın üstüne kuracaktır kendisini.
İlk önce Kullandığınız yada kullanacağınız dağıtımın desteği olup olmadığını öğreniniz.
Desteklenen ve Desteklenmeyen Dağıtımların Listesi.
Ben Debian tercih ettim siz desteği olan herhangi bir tanesini deneyebilirsiniz.
Kurulum'a başlayabiliriz.
Bedrock Linux 0.7 Poki Installation Instructions
Daha detaylı bilgi için kesinlikle burayı okumalısınız.
Bedrock Linux Installer Indirme linki bu linke tıklayıp en son sürüm cihazınız ne destekliyorsa x86_64 veya 32 bit sürümü indirmelisiniz.
64 Bit ile devam edeceğiz yani sonu x86_64'ü kullanacağız.
Bunu linki kopyalayıp tarayıcıya yapıştırdığımızda bir script dosyası inecek.
Ardından burada uyarılardan bahsediyor.
Şu anki kurulumunuzu geçici bir ortama taşıyacağını ve Bedrock Linux'u Root'a kuracağından bahsediyor.
Kurulumu yaptıktan sonra geri dönüşü olmayacağını öne vuruyor.
Gelen kısma Not Reversible! yani Geri dönüşü yok yazarak devam edelim.
Dikkat: Fedora kurulumlarında BTRFS/XFS+GRUB kullanımı ile Bedrock Linux kurulmuyor maalesef.
Kullanacaksanız ext4 kullanmanız yada Grub yerine farklı bir bootloader tercih etmeniz gereklidir.
Bedrock Linux 0.7 Poki Compatibility and workarounds
Ve Sistemi yeniden başlattığımızda Bedrock Linux kurulmuş olacak.
KURULUM SONRASI
Kurulum bittikten sonra terminali açıp
İlk kurulumdan sonra bu komutu çalıştırmanız kesinlikle önemlidir!
Temel komutları öğrenebiliriz ama komutların bazılarını burada sunacağım.
Bedrock Linux Temel Komutları
Bedrock Linux yönetimi tamamen brl komut sistemi üzerinden yapılır.
Strata Yönetimi
Program Çalıştırma
Öğretici ve Yardım
Detaylı bilgi için Bedrock Linux'un web sayfasına bakmanızı öneririm.
Kaynak
Rehberde hata vesaire bulduysanız söylemekten çekinmeyin.
Bu konuda size Kendi sistemimde bile kullandığım Bedrock Linux'un ne olduğunu ve nasıl çalıştığını anlatacağım.
Aslında bir kurulum rehberi yapılmış fakat detaylı anlatmak istedim.
Anlatmadan önce deneyimi olmayan kullanıcıların kurmasını kesinlikle önermiyorum.
İlk kullanım için SANAL Makine kullanınız!
Kurulumda herhangi bir problem yaşanırsa sorumluluk kabul etmiyorum.
Bedrock Linux Nedir
Bedrock Linux geleneksel Linux dağıtımlarından tamamen farklı bir yaklaşım benimseyen meta dağıtımdır. Normal Linux dağıtımları tek bir paket yöneticisi ve tek bir yazılım deposu etrafında şekillenirken Bedrock birden fazla Linux dağıtımını aynı sistem üzerinde eş zamanlı olarak çalıştırmanıza olanak tanır.
Temel Çalışma Mantığı
Bedrock Linux strata sistemi üzerine kurulmuştur. Her strata farklı bir Linux dağıtımından gelen dosyalar ve süreçler koleksiyonudur. Sisteminizde Debian strata Arch strata Fedora strata olabilir ve bunların hepsi aynı anda aktif olarak çalışabilir. Bu stratalar birbirlerinden izole çalışır ancak dosya ve komutları paylaşabilir.
Kurulum Yöntemi
Bedrock Linux hijack yöntemiyle kurulur. Önce herhangi bir standart Linux dağıtımı kurarsınız sonra Bedrock installer bu mevcut sistemi Bedrock Linux sistemine dönüştürür. Bu süreç mevcut verilerinizi korur ve sistemi sıfırdan kurmaya gerek kalmaz.
Dosya Sistemi Organizasyonu
Sistem üç farklı dosya yolu türü kullanır. Local paths her stratumun kendi özel dosyaları Global paths tüm stratumların ortak kullandığı dosyalar Cross paths ise stratumların birbirlerinin dosyalarını görmesini sağlayan yollardır.
Ana Avantajları
Farklı dağıtımların güçlü yönlerini bir arada kullanabilirsiniz. Debian kararlılığı Arch güncel paketleri Ubuntu yazılım desteği Fedora yenilikçi özellikleri aynı sistemde bulunabilir. Bir yazılım sadece belirli bir dağıtımda mevcutsa onu diğer dağıtımınızda sorunsuz kullanabilirsiniz.
Dağıtım değiştirme ihtiyacı ortadan kalkar. Yeni bir dağıtım denemek istediğinizde mevcut sisteminizi bozmadan yeni stratum ekleyebilirsiniz. Rolling release ile stable release modellerini aynı anda kullanabilirsiniz.
Sınırlamaları
Her Linux dağıtımıyla uyumlu çalışmaz ve deneyimli kullanıcılar için tasarlanmıştır. Farklı stratumlardan gelen yazılımlar bazen birbirleriyle çakışabilir. Sistem yönetimi daha karmaşık hale gelir çünkü birden fazla paket yöneticisiyle uğraşmanız gerekir.
Bedrock Linux özellikle sistem yöneticileri ve ileri seviye kullanıcılar için güçlü bir araçtır. Tek bir dağıtımın sınırlarında kalmak istemeyen ve farklı dağıtımların avantajlarını bir arada kullanmak isteyen kullanıcılar için ideal bir çözüm sunar.
Kurulum Aşaması
Bedrock Linux'u ISO olarak indiremezsiniz dağıtımınızın üstüne kuracaktır kendisini.
İlk önce Kullandığınız yada kullanacağınız dağıtımın desteği olup olmadığını öğreniniz.
Desteklenen ve Desteklenmeyen Dağıtımların Listesi.
| Linux Dağıtımı | Topluluk Kullanımı | Bilinen Sorunlar | Fetch Desteği | Bakımcı |
|---|---|---|---|---|
| Alpine Linux | Orta | Yok | Evet | paradigm |
| Arch Linux | Çok Yüksek | Yok | Evet | paradigm |
| ArtixLinux | Orta | Yok | Evet | Yok |
| CentOS | Çok Düşük | Yok | Evet | paradigm |
| Clear Linux | Çok Düşük | Birçok sorun | Bakımsız | Yok |
| CRUX | Yok | BSD tarzı SysV init | Bakımsız | Yok |
| Debian | Çok Yüksek | Yok | Evet | paradigm |
| Devuan | Düşük | Yok | Evet | paradigm |
| Elementary OS | Çok Düşük | Yok | Hayır | Yok |
| EndeavourOS | Çok Düşük | Yok | Hayır | Yok |
| Exherbo | Orta | Yok | Evet | Yok |
| Fedora | Orta | Yok | Evet | paradigm |
| Fedora Silverblue | Yok | Salt okunur kök | Hayır | Yok |
| Gentoo Linux | Yüksek | Yok | Evet | paradigm |
| GoboLinux | Yok | Yok | Hayır | Yok |
| GuixSD | Yok | Birçok sorun | Hayır | Yok |
| KISS | Çok Düşük | Kaçış kısıtlaması | Bakımsız | Yok |
| Linux Mint | Düşük | Yok | Hayır | Yok |
| Manjaro | Orta | Daemon'a zarar veriyor | Bakımsız | Yok |
| MX Linux | Yok | systemd eksik | Hayır | Yok |
| NixOS | Çok Düşük | Birçok sorun | Hayır | Yok |
| OpenSUSE | Çok Düşük | Varsayılan işlevler için | Hayır | Yok |
| OpenWRT | Çok Düşük | Yok | Bakımsız | Yok |
| Pop!_OS | Yüksek | Yok | Hayır | Yok |
| QubesOS | Orta | Yok | Hayır | Yok |
| Raspbian | Orta | Yok | Evet | paradigm |
| Slackware | Düşük | BSD tarzı SysV init | Bakımsız | Yok |
| Solus | Çok Düşük | Durum bilgisiz | Bakımsız | Yok |
| Ubuntu | Çok Yüksek | Yok | Evet | paradigm |
| Void Linux | Çok Yüksek | Yok | Evet | paradigm |
Kurulum'a başlayabiliriz.
Daha detaylı bilgi için kesinlikle burayı okumalısınız.
Bedrock Linux Installer Indirme linki bu linke tıklayıp en son sürüm cihazınız ne destekliyorsa x86_64 veya 32 bit sürümü indirmelisiniz.
64 Bit ile devam edeceğiz yani sonu x86_64'ü kullanacağız.
Bunu linki kopyalayıp tarayıcıya yapıştırdığımızda bir script dosyası inecek.
Bash:
sudo sh ./bedrock-linux-0.7.30-x86_64.sh --hijack
Ardından burada uyarılardan bahsediyor.
Şu anki kurulumunuzu geçici bir ortama taşıyacağını ve Bedrock Linux'u Root'a kuracağından bahsediyor.
Kurulumu yaptıktan sonra geri dönüşü olmayacağını öne vuruyor.
Gelen kısma Not Reversible! yani Geri dönüşü yok yazarak devam edelim.
Dikkat: Fedora kurulumlarında BTRFS/XFS+GRUB kullanımı ile Bedrock Linux kurulmuyor maalesef.
Kullanacaksanız ext4 kullanmanız yada Grub yerine farklı bir bootloader tercih etmeniz gereklidir.
Bedrock Linux 0.7 Poki Compatibility and workarounds
Ve Sistemi yeniden başlattığımızda Bedrock Linux kurulmuş olacak.
KURULUM SONRASI
Kurulum bittikten sonra terminali açıp
Bash:
brl tutorial basics
Temel komutları öğrenebiliriz ama komutların bazılarını burada sunacağım.
Bedrock Linux Temel Komutları
Bedrock Linux yönetimi tamamen brl komut sistemi üzerinden yapılır.
Strata Yönetimi
Bash:
brl fetch [dağıtım] # Yeni stratum ekler
brl list # Mevcut stratumları listeler
brl status # Stratum durumlarını gösterir
brl enable [stratum] # Stratum etkinleştirir
brl disable [stratum] # Stratum devre dışı bırakır
brl remove [stratum] # Stratum kaldırır
brl rename [eski] [yeni] # Stratum yeniden adlandırır
brl repair [stratum] # Bozuk stratum onarır
Program Çalıştırma
Bash:
strat [stratum] [komut] # Belirtilen stratumdan komut çalıştırır
strat -r [stratum] [komut] # Komutu sadece o stratumla sınırlandırır
brl which [komut] # Komutun hangi stratumdan geldiğini gösterir
Öğretici ve Yardım
Bash:
brl tutorial basics # Temel kullanım öğreticisi
brl --help # Genel yardım
Detaylı bilgi için Bedrock Linux'un web sayfasına bakmanızı öneririm.
Kaynak
Rehberde hata vesaire bulduysanız söylemekten çekinmeyin.
Son düzenleme: