Bellekler 3200 MHz'de Stabil Çalışmıyor

BeritKaan

Decapat
Katılım
26 Şubat 2019
Mesajlar
131
Çözümler
1
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Öğrenci :)

Umarım yeterli bir fotoğraftır. Öncelikle sistem özelliklerim:
  • AMD Ryzen 3 2200g
  • GIGABYTE A320M S2H
  • GSKILL 8GB (2X4GB) Ripjaws V Siyah DDR4 3200MHz
Temel özellikleri belirttim. Gelelim konuya. RAM'ler standart olarak 2133 MHz çalışıyordu. BIOS'a girip XMP profilden otomatik olarak 3200 MHz'e ayarladım. Fakat sistem boşta çalışırken mavi ekran veriyordu. Tam hatırlamıyorum, Memory adı altında bir hata idi. Oyunlarda ise fark etmeksizin hata vermeden masaüstüne atıyordu. Tekrar BIOS'tan manuel ayarladım. Deneme yanılma ile şuan 2666 MHz'de 2 aydır kullanıyorum fakat neden 3200 MHz'de çalışmadığını anlamadım ve çok sinir bozucu. Şunun da farkındayım: Bilgisayarlar çok ileri düzey cihazlar olmasına karşın bazı aksilikler de olabiliyor. Konu ile ilgili yardımınızı bekliyorum. Okuduğunuz için teşekkürler.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Belleğin kutusunda 16-18-18-18-20 tarzında sayılar ve 1.35v civarı bir voltaj olması gerek. Bu 5 sayıyı BIOS'da advanced DRAM timing'e sırayla yukarıdan aşağı, voltajı da DRAM Voltage bölümüne yazıp 3200 MHz dene. Olmazsa aynı ayarlara ek CPU SOC/NB Voltage değerini 1.1V yap. Yine olmazsa garantiye gönder.
 
O tRAS değerinde bilgisayar açılmaz. Samsung B-die belleklerde bile ciddi voltaj gerektirir o değer. 20 yerine 36-38 gibi değer yazması gerekiyor. Bunun dışında katılıyorum.
 
Kutuyu bulamıyorum bu dediğiniz değerler gerçek mi yoksa örnek vermek için mi dediniz ?
O tRAS değerinde bilgisayar açılmaz. Samsung B-die belleklerde bile ciddi voltaj gerektirir o değer. 20 yerine 36-38 gibi değer yazması gerekiyor. Bunun dışında katılıyorum.
3200 MHz için tam gerekli değerler neler ? ve kaynak verebilirmisiniz ? Düzenliyorum:15/15/15/36 bu değerleri buldum. Bunun doğrulunu nasıl teyit edebilirim. Bios riskli bir yer, yanlış bir şey ile kullanılamaz hale getirmek istemiyorum ramleri.
 
Son düzenleme:
16-18-18-18-38 ve 1.35V dene. Attığın Aida64 görselinde XMP için yazan değerler.
O tRAS değerinde bilgisayar açılmaz. Samsung B-die belleklerde bile ciddi voltaj gerektirir o değer. 20 yerine 36-38 gibi değer yazması gerekiyor. Bunun dışında katılıyorum.
20'yi kafadan sallamıştım. Bu arada o kadar zor değil. Frekans 2400 MHz olduğu takdirde tRAS'ı 20 yapmak kolay
 
BIOS riskli değil hocam. Herhangi sorunda PC açılmaz zaten BIOS reset yapıp devam edersin. Aşırı voltaj, aşırı ısınma korumaları var zaten bileşenlerin herhangi bir durumda kapatır kendini PC.
 
Denedim ancak mavi ekran devam ediyor. Yanlış da yapıyor olma ihtimalim var. Bunu sizin dediklerinize göre yapacağım tekrar bakalım olacak mı.
 
Gskill in sniper modelinde benzer bir sorun yaşadım. Bellekler otomatik olarak bırakınca 2133 MHz açılıyor bu doğru. Ardından BIOS içinden DOCP profilini aktif edince kutunun üzerinde yazan değerleri anakart ayarlıyor ve bellekler bu hızlarda çalışabiliyor. Fakat sorun anakart ile tam uyumlu olmamasından kaynaklanıyor. Ben işlemciden uzak bellek slotlarına takarak çözdüm sorunu. Fakat tahminim anakartınızda 2 toplam 2 adet bellek slotu var. BIOS güncellemesi yapmayı deneyin yeni uyumluluk desteği gelmiş olabilir.
Uyumluluk diyorum çünkü benim aldığım bellekler anakartın uyumluluk listesinde yoklar. Bir önceki belleklerim listede varlardı onlarda sorun yaşamadım fakat yeni belleklerde bende ilk başta problem yaşadım. Hatta aynı sizin gibi hız düşürerek kullandım bir süre 2666mhz de sorunsuz çalışıyorlardı.
BIOS guncellemesi ile de olmaz ise ya hız düşürüp kullanın ya da bellek uyumluluk listesine göre belleklerinizi değiştirin.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…