Çözüldü Bellekler overclock edilmesine rağmen frekansı düşük görünüyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

mehmetraz

Kilopat
RAM
Corsair CL19 4000MHZ
Ekran kartı
RTX 3090
Anakart
MSI x570 Godlike
İşlemci
5800x3d
Selamlar Technopat ailesi. Forumda bazı araştırmalar üzerine 4000 MHz RAM'imi 2:1 modda kullanıyormuşum. Bu yüzden latency değerlerim 80 üzerindeydi. İlk O.C deneyimimde bunu 3733MHz ile 66 nslere düşürdüm ama SD RAM tam gözükmüyor bunun nedeni nedir? Nerede yanlış yaptım?

İşlemci: 5800x3D.
Micron 8 GB b-die çipine sahibim. Dual channel.
Gerekli tüm detayları ek olarak ekledim. Forumda çoğu kişinin O.C sonra haline baktığımda misalen 3733MHz ise 3733 SDRAM yazıyor Memory type kısmıda. Ama bende 3733 MHz olmasına rağmen her zaman farklı. 3667 olarak gözüküyor. Yanlışım nerede?
Şimdiden yardımcı olan herkese teşekkür ederim.
O.C öncesi böyle.

OC oncesi.png

O.C sonrası böyle.

cachemem.png

Dosya Ekleri

• WhatsApp Görsel 2025-05-01 saat 13.07.28_bb3902c5.jpg
    WhatsApp Görsel 2025-05-01 saat 13.07.28_bb3902c5.jpg
    162 KB · Görüntüleme: 31
  • WhatsApp Görsel 2025-05-12 saat 17.18.21_3240d6f7.jpg
    WhatsApp Görsel 2025-05-12 saat 17.18.21_3240d6f7.jpg
    188,5 KB · Görüntüleme: 17
  • WhatsApp Görsel 2025-05-12 saat 17.18.13_e4232ddc.jpg
    WhatsApp Görsel 2025-05-12 saat 17.18.13_e4232ddc.jpg
    176,7 KB · Görüntüleme: 31
Son düzenleyen: Moderatör:
Onu boş verebilirsin. Şuna rastladım. Sanallaştırmayı kapatmayı dene.

Eki Görüntüle 2489760
Hocam sen kral adamsın yemin ederim. Problemim düzeldi.

birde birşey sormak istiyorum normalde ramlere overclock yapmadan önce valorant vs benzeri oyunlarda sıcaklığım maksimum 77 derece olurdu. Dün 2-3 oyundan sonra 85 dereceleri kadar gördüm. bunun için bende kombo strike 1 uyguladım ama bariz bir şekilde işlemci sürem oyun içinde arttığını farkettim. Bu ocnin etkisi var mıdır? çünkü bilgisayarım performanslı ve stabil olmasını istiyorum.
cachemem.png

Hocam sen kral adamsın yemin ederim. Problemim düzeldi.

birde birşey sormak istiyorum normalde ramlere overclock yapmadan önce valorant vs benzeri oyunlarda sıcaklığım maksimum 77 derece olurdu. Dün 2-3 oyundan sonra 85 dereceleri kadar gördüm. bunun için bende kombo strike 1 uyguladım ama bariz bir şekilde işlemci sürem oyun içinde arttığını farkettim. Bu ocnin etkisi var mıdır? çünkü bilgisayarım performanslı ve stabil olmasını istiyorum.
Eki Görüntüle 2489795

Normal sayılabilir, hem bellek kontrolcüsünün frekansı arttı hem de Infinity Fabric'in. Kombo Strike yerine yapabiliyorsan Curve Optimizer ayarını elle yapman daha iyi sonuç verebilir. Kombo Strike da CO ayarını yapıyor ama genelde manuel yapmak her zaman daha iyi oluyor. CO basitçe V/F eğrisini düzenliyor, -30'dan +30'a kadar bir değer verebilirsin silikon kalitesine bağlı olarak. Negatif bir değer verirsen aynı frekans için eskisine göre daha az voltaj verir veya aynı voltaj için daha yüksek frekansa boostlar. Dolayısıyla aynı frekanstayken sıcaklık değerlerini iyileştirebilir. Bu değeri ne kadar düşük tutabilirsen o kadar iyi. Şurada nasıl ayarlayabileceğine ve nasıl test edebileceğine değinilmiş.

Bu arada CLDO VDDP veya CPU VDDP veya VDDP Voltage 1.0V girip Zentimings paylaşır mısın? Anakartın gereğinden fazla voltaj vermiş, düşürmenin hem sıcaklığa hem stabiliteye katkısı olabiliyor. Ayrıca Gear Down Mode - Enable, Command Rate veya CMD2t - 1T yapman iyi olur.

Zamanlamalara da ufaktan el atılabilir. tRC 72, tRRDS 6, tRRDL 6, tFAW 24, tWR 20, tRTP 10, tWTRS 4, tWTRL 12, tRDRDSCL 4, tWRWRSCL 4 girebilirsin. Ama bunları düzgünce test etmen gerekli.

AIDA64 testlerini güvenli modda yaparsan daha doğru sonuç alırsın. Arkadaki en hafif uygulama hatta fare hareketi bile çıkan latency değerini bayağı etkileyebiliyor.

Son düzenleme:
Normal sayılabilir, hem bellek kontrolcüsünün frekansı arttı hem de Infinity Fabric'in. Kombo Strike yerine yapabiliyorsan Curve Optimizer ayarını elle yapman daha iyi sonuç verebilir. Kombo Strike da CO ayarını yapıyor ama genelde manuel yapmak her zaman daha iyi oluyor. CO basitçe V/F eğrisini düzenliyor, -30'dan +30'a kadar bir değer verebilirsin silikon kalitesine bağlı olarak. Negatif bir değer verirsen aynı frekans için eskisine göre daha az voltaj verir veya aynı voltaj için daha yüksek frekansa boostlar. Dolayısıyla aynı frekanstayken sıcaklık değerlerini iyileştirebilir. Bu değeri ne kadar düşük tutabilirsen o kadar iyi. Şurada nasıl ayarlayabileceğine ve nasıl test edebileceğine değinilmiş.

Bu arada CLDO VDDP veya CPU VDDP veya VDDP Voltage 1.0V girip Zentimings paylaşır mısın? Anakartın gereğinden fazla voltaj vermiş, düşürmenin hem sıcaklığa hem stabiliteye katkısı olabiliyor. Ayrıca Gear Down Mode - Enable, Command Rate veya CMD2t - 1T yapman iyi olur.

Zamanlamalara da ufaktan el atılabilir. tRC 72, tRRDS 6, tRRDL 6, tFAW 24, tWR 20, tRTP 10, tWTRS 4, tWTRL 12, tRDRDSCL 4, tWRWRSCL 4 girebilirsin. Ama bunları düzgünce test etmen gerekli.

AIDA64 testlerini güvenli modda yaparsan daha doğru sonuç alırsın. Arkadaki en hafif uygulama hatta fare hareketi bile çıkan latency değerini bayağı etkileyebiliyor.
hocam biraz önce denediğimde 4000mhz 1:1 olarak çalıştırabildim hemde default ram ayarlarında sonra kendi ayarlarımı uyguladım yine çalıştı. SVM modu kapatınca oldu bunlar.

default 1.35v 19-23-23-23-45
kendi ayarlarim: 1.35 16-19-19-19-36 ( tabi bunda stabil degilmis gibi hissediyorum. )

hocam biraz önce denediğimde 4000mhz 1:1 olarak çalıştırabildim hemde default ram ayarlarında sonra kendi ayarlarımı uyguladım yine çalıştı. SVM modu kapatınca oldu bunlar.

3800 MHz üstüne çıktığında işler değişir. FCLK'yi senkronize etmen biraz zor, Vermeer mimarili işlemcilerin çok azı 1900 MHz üstüne stabil çıkabiliyor. 4000 MHz'e çıkıp çıkamayacağını anlamak için XMP değerlerini kullan, başka bir ayar yapma RAM için. 1:1 modunda ve FCLK 2000 MHz olsun. VDDG CCD 1.0V, VDDG IOD 1.05V ver. Eğer bu ayarları bulamazsan VDDG Voltage Control'ü bulup aktifleştirmen gerekir.

Bu şekildeyken Prime95'i ve Hwinfo64'ü indir. Hwinfo'yu Sadece sensörler seçerek kurup çalıştır ve programda en aşağıya inip "Windows Hardware Errors(WHEA)" sekmesini bul. Ardından Prime95'i çalıştır, test ekranından Large FFTs tikleyip ok tuşuyla testi çalıştır. 15-20 dakika çalıştırman yeterli olur. Süre dolunca testi sol üstteki file sekmesinden exit veya stop seçerek kapatmalısın yoksa arka planda çalışmaya devam eder. WHEA sekmesinde veya Prime95'de hata gözükürse FCLK stabil değildir.

dediklerinizi birebir uyguladım. Tabi test yapmadım daha ama şuan bilgisayarım daha bir stabil geldi. açılışı daha smooth oldu. önceden bilgisayarım açılışta 1 saniye drop yer sonra açılırdı. şuan o yok.

şimdi ise 4000mhz 1:1 xmp değerleriyle deneyeceğim. cpu vs dedikliklerini yapıp yazacağım.

ZenTimings_Screenshot.png
cachemem.png

Gear Down mode ya auto da birakmam gerekiyor yada 1T almam gerekiyor. 1T alınca GDM kapanıyor.

3800 MHz üstüne çıktığında işler değişir. FCLK'yi senkronize etmen biraz zor, Vermeer mimarili işlemcilerin çok azı 1900 MHz üstüne stabil çıkabiliyor. 4000 MHz'e çıkıp çıkamayacağını anlamak için XMP değerlerini kullan, başka bir ayar yapma RAM için. 1:1 modunda ve FCLK 2000 MHz olsun. VDDG CCD 1.0V, VDDG IOD 1.05V ver. Eğer bu ayarları bulamazsan VDDG Voltage Control'ü bulup aktifleştirmen gerekir.

Bu şekildeyken Prime95'i ve Hwinfo64'ü indir. Hwinfo'yu Sadece sensörler seçerek kurup çalıştır ve programda en aşağıya inip "Windows Hardware Errors(WHEA)" sekmesini bul. Ardından Prime95'i çalıştır, test ekranından Large FFTs tikleyip ok tuşuyla testi çalıştır. 15-20 dakika çalıştırman yeterli olur. Süre dolunca testi sol üstteki file sekmesinden exit veya stop seçerek kapatmalısın yoksa arka planda çalışmaya devam eder. WHEA sekmesinde veya Prime95'de hata gözükürse FCLK stabil değildir.
Ekran görüntüsü 2025-05-13 015227.png

testin ilk dakikalarinda bunu yapmaya başladı.

burada 4000mhzde gerçekten ufak tefek kasmalar mevcut ama 3800mhz ve sizin dediklerinizde sistem gayet iyidi. Latencyi 18 yükseltip birde deneyeceğim. Çünkü arada drop yemesini istemiyorum. Şimdiden çok teşekkür ederim. Allah razı olsun vallahi 3-4 gündür kafayı bozmuştum.

GÜNCELLEME:

En son bu ayarlarla hem prime95 ve hwinfo la beraber 5 dakika test ettim hata yok. memtest86 ilede 5 dakika test ettim ordada error vermedi. Yarın Detaylı bir inceleyeceğim. Şuan bilgisayarım gerçekten yağ gibi. Teşekkür ederim. olur da bilgisayarımda drop vs yaşanırsa hangi ayarları düzeltmemi ve yükseltmemi öneririsiniz?

1747091533321.png

dün hiç hata almazken buğün bilgisayarımda ufak kasma hissettim. Memtest86 ile test ettim 9 hata çıktı. Dün hata vermeyipte buğün neden hata verdi acaba?

@the Prodigy hocam selamlar, buğün 4000mhz fclk olarak 1:1 profil1 alarak tüm ayarları voltajda dahil autoda bıraktım. Sadece VDDP 1.0v verdim sıcaklık bakımından iyi etkisi oldu. Yaptığım testlerde ne memtest86 da nede hwinfo hata almadım. ama ne zaman anakarta ufak bir voltaj ayarı yaparsam direk hata alıyorum. örnek vereyim. Ramlerimi 16-19--19-22-45 çalıştırdım 1.35 autoda hatasız çalışırken ufak bir voltaj artırsam hata veriyor sebebi nedir ?

1747245357017.png

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı