BenQ 2411K monitörde ghosting

Mecra

Hectopat
Makaleler
1
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Arkadaşlar öncelikle monitörden çok memnunum. CS, Rainbow oynuyorum bir de Rust.
CS veya Rainbow'da hiç ghosting ile karşılaşmadım.
Zaten ghosting denen olayı çok iyi bildim için TN panele bir ton para verdim.
Amacım sıfır ghosting.
Biz her zaman konuşuruz TN panel en hızlı panel ama demek ki en hızlı olsa bile ghosting olabileceği anlamına geliyor.
Bu çok uç bir örnek. Rust oynuyorum zemin beyaz kar. Taş gri gökyüzü mavi.

Örnek taşta turkuaz iz kalıyor diğer taşlarda beyaz bir iz kalıyor. İlk kez böyle bir durumla karşılaştığım için cep telefondan video çektim. Ev çok aydınlık değil ama 40 sn sonra turkuaz iz çok net belli oluyor. Videoyu yavaşlatıp izleyebilirsiniz.

Rust dışında bu olayı hiçbir oyunda görmedim.
VA ve IPS panel kullananları düşünemiyorum.
3000 verip hem IPS olsun hem ghosting olmasın diye bir sorun yok arkadaşlar.
TN panelde bile olabiliyormuş ben bunu gördüm.

Ek bilgi. Ama ayarı high. Premium çok kötü o yüzden kullanmıyorum. Off denedim sanki daha azdı ama standart olan high yani 2. seçeneği kullanıyorum.

Bu konuyu açmamdaki amaç sizleri bilgilendirmek.

Yorumlarınız için teşekkürler.

abi selam
Benim monitörüm asus tuf gaming modelinde bir monitör ghosting'in 2 farklı sebebi vardır ben 2. sinde çözdüm birincisi:SAĞ TIK>GÖRÜNTÜ AYARLARI>GELİŞMİŞ GÖRÜNTÜ AYARLARI >GÖRÜNTÜ BAĞDAŞTIRICISI ÖZELLİKLERİ>MONİTÖR ve ardından hertz ayarı yapmak

ikincisi ise Asus ve bazı markaların OD TRACEFREE dediği piksel gecikmesi olayı monitör ayarlarından eğer varsa bu ayarı bul ve 80 ise 60 hala rahatsız oluyorsan 60 40 yap düzelecektir muhtemelen abi.
yada sadece rustta oluyorsa motion blur ve antialiasing ayarlarını kapatarak dene

Abi selam
Benim monitörüm ASUS TUF Gaming modelinde bir monitör Ghosting'in 2 farklı sebebi vardır ben 2.sinde çözdüm birincisi: SAĞ TIK>GÖRÜNTÜ AYARLARI>GELİŞMİŞ GÖRÜNTÜ AYARLARI >GÖRÜNTÜ BAĞDAŞTIRICISI ÖZELLİKLERİ>monitör ve ardından Hertz ayarı yapmak

İkincisi ise ASUS ve bazı markaların OD TRACEFREE dediği piksel gecikmesi olayı monitör ayarlarından eğer varsa bu ayarı bul ve 80 ise 60 hala rahatsız oluyorsan 60 40 yap düzelecektir muhtemelen abi.
ya da sadece Rust'ta oluyorsa Motion blur ve antialiasing ayarlarını kapatarak dene

Cevap için teşekkürler.
Evet Hz değerini kısarsan tabii ghosting azalır. Bu doğru bilgi.
Bunu 100 yaparsan ghosting daha azalır.

Şimdi ghosting aslında TN paneller için bir sorun değil.
Çünkü ghosting 0 asla olamaz olsaydı UFO testinde o uçan daireyi ter temiz görürdük :)
Şunu anladım ki arka plan beyaz olunca ghosting kendini çok net belli ediyor.

Eskiden H1Z1 oynardım duvarın köşesine gidince sağ sol yapınca duvarı ikiye ayıran siyah izgi ghostingi çok net gösterirdi.

Şu an için en iyi teknoloji bu. Daha iyisi yok.

Bu arada ben Rainbow oynuyorum maç başında drone ile gezerken ortada kalın arka plan beyaz olan büyük bir yazı geliyor. Şu an tam hatırlayamadım ama bayağı büyük bir yazı. Yazı beyaz arka plan oyun rengi. Fareyi o kadar hızı döndürmeme rağmen hiç ghosting görmüyorum.

Tahminim şu: Arka plan Full beyaz olunca ve nesne tek olunca yenileme hızı yetmiyor ve bariz kendini açığa vuruyor :p
Konu Güncellendi. (Yeni Video)

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Kesinlikle baştan sona izlemelisiniz.

Konuya davet edilenler:
@allmightymihawk (uzman olarak düşündüğüm bir arkadaşımız)
@BenQ Türkiye
@FEDUX (ürünü iade eden bir arkadaş)
@ETPRTT

Videoda bahsedilenler:

- BenQ XL2411K çok net bariz ghosting yakalanması
- Ghosting etkisinin oyunların renk paleti ile doğrudan ilgili olduğunu düşünüyorum.
- BenQ XL2411K Rust oyununda sınıfta kalması.
- BenQ XL2411K ghosting sorununun azaltılması.
- Aklıma gelmişken demek ki Battlefield oynasam o oyunda da karlı harita vardı neler olacağını tahmin edebiliyorum.
- Ghosting etkisinin azaltılması ama beni rahatsız eden kırçıllanma etkisi (soldan sağa düz ekran kırılmasından çizgiden bahsetmiyorum. Ekranlarda yer alan Vsync ve Gsync bunun için var ama bu özellikler olmasa da bir yere düz baktığın gibi hareket ettiğinde de sağa sola döndüğünde de kırçıllanmaması mümkün mü? Örnek Rainbow drone kullanımı. Drone kullanıyorken diğer drone üstünde yer alan ismin kırçıllanması.
- Neden Rust oyununda bu kadar sorun çıktı? Diğer oyunlarda neden bu seviyede ghosting ile karşılaşmadım. (Hala bilmiyorum).
- TN panelde de ghosting oluyor muş.
-144 hz değerinden 60'a düşünce bile bir şey değişmemesi ilginç.

Benq ekrandan çok daha fazlasını beklediğimi söylemeliyim beni çok şaşırttı.

Katkıda bulunun arkadaşlar.

Yorumlarınız ve katkılarınız için teşekkür ederim.
Benq aynı modele sahip veya üst modele sahip arkadaşlar yorum atarsa çok daha iyi olur.

Ürün Hepsiburada'dan alınmıştır.

Son düzenleme:
Cevap için teşekkürler.
Evet Hz değerini kısarsan tabii ghosting azalır. Bu doğru bilgi.
Bunu 100 yaparsan ghosting daha azalır.

Şimdi ghosting aslında TN paneller için bir sorun değil.
Çünkü ghosting 0 asla olamaz olsaydı UFO testinde o uçan daireyi ter temiz görürdük :)
Şunu anladım ki arka plan beyaz olunca ghosting kendini çok net belli ediyor.

Eskiden H1Z1 oynardım duvarın köşesine gidince sağ sol yapınca duvarı ikiye ayıran siyah izgi ghostingi çok net gösterirdi.

Şu an için en iyi teknoloji bu. Daha iyisi yok.

Bu arada ben Rainbow oynuyorum maç başında drone ile gezerken ortada kalın arka plan beyaz olan büyük bir yazı geliyor. Şu an tam hatırlayamadım ama bayağı büyük bir yazı. Yazı beyaz arka plan oyun rengi. Fareyi o kadar hızı döndürmeme rağmen hiç ghosting görmüyorum.

Tahminim şu: Arka plan Full beyaz olunca ve nesne tek olunca yenileme hızı yetmiyor ve bariz kendini açığa vuruyor :p
Konu Güncellendi. (Yeni Video)

Kesinlikle baştan sona izlemelisiniz.

Konuya davet edilenler:
@BenQ Türkiye
@ETPRTT

Videoda bahsedilenler:

- BenQ XL2411K çok net bariz ghosting yakalanması
- Ghosting etkisinin oyunların renk paleti ile doğrudan ilgili olduğunu düşünüyorum.
- BenQ XL2411K Rust oyununda sınıfta kalması.
- BenQ XL2411K ghosting sorununun azaltılması.
- Aklıma gelmişken demek ki Battlefield oynasam o oyunda da karlı harita vardı neler olacağını tahmin edebiliyorum.
- Ghosting etkisinin azaltılması ama beni rahatsız eden kırçıllanma etkisi (soldan sağa düz ekran kırılmasından çizgiden bahsetmiyorum. Ekranlarda yer alan Vsync ve Gsync bunun için var ama bu özellikler olmasa da bir yere düz baktığın gibi hareket ettiğinde de sağa sola döndüğünde de kırçıllanmaması mümkün mü? Örnek Rainbow drone kullanımı. Drone kullanıyorken diğer drone üstünde yer alan ismin kırçıllanması.
- Neden Rust oyununda bu kadar sorun çıktı? Diğer oyunlarda neden bu seviyede ghosting ile karşılaşmadım. (Hala bilmiyorum).
- TN panelde de ghosting oluyor muş.
-144 hz değerinden 60'a düşünce bile bir şey değişmemesi ilginç.

Benq ekrandan çok daha fazlasını beklediğimi söylemeliyim beni çok şaşırttı.

Katkıda bulunun arkadaşlar.

Yorumlarınız ve katkılarınız için teşekkür ederim.
Benq aynı modele sahip veya üst modele sahip arkadaşlar yorum atarsa çok daha iyi olur.

Ürün Hepsiburada'dan alınmıştır.

Merhaba Mecra,

Öncelikle bu detaylı incelemen ve yorumların için çok teşekkür ederiz. Konuyu merkezimize taşıyacağız ve en kısa sürede sorunla ilgili cevap almaya çalışacağız. Lakin eklediğin video'ya ulaşamıyoruz, onu da yenilemeni ve sistem bilgilerini de bizimle paylaşırsan çok daha hızlı ve doğru şekilde cevaplayabiliriz.

Sağlıklı günler dileriz.

Ghosting etkisinin oyunların renk paleti ile doğrudan ilgili olduğunu düşünüyorum.
Hayır smearing yaşadığınızdan koyu cisimler veya arka planlarda ghosting'e rastlayabilirsiniz. Bu kontrastı arttırarak azaltılabilir.
TN panelde de ghosting oluyor muş.
TN panel en üstün panel değil zaten. XL2411P, XL2546K gibi modellerden daha iyi VA, IPS ve OLED monitörler var.
Neden Rust oyununda bu kadar sorun çıktı? Diğer oyunlarda neden bu seviyede ghosting ile karşılaşmadım. (Hala bilmiyorum).
Bölüm dizaynı ile alakalı olarak smearing yaşadın. CMD açıp onda da smearing test edebilirsin.

Hayır smearing yaşadığınızdan koyu cisimler veya arka planlarda ghosting'e rastlayabilirsiniz. Bu kontrastı arttırarak azaltılabilir.

TN panel en üstün panel değil zaten. XL2411P, XL2546K gibi modellerden daha iyi VA, IPS ve OLED monitörler var.

Bölüm dizaynı ile alakalı olarak smearing yaşadın. CMD açıp onda da smearing test edebilirsin.

Şu video izlemenizi öneririm. Geliştirici içinde sanırım monitöru 3 ms alıyorlar ve aşırı yüklenme azalınca ghosting aşırı bir şekilde azalıyor. 15'ten 6 alınca özellikle. Sanırım bu yazılım ile ekranlar en iyi noktaya getirilmeye çalışılıyor zaten ekran ayarlarında AMA kapalı yüksek ve premium ayarları var. Şimdi konumuza gelirsek ilk konu açtığımda videoda videodaki ghosting açıkça görülüyor. Videoyu izlemek yerine saniye çubuğuna tıkayıp ekran görüntüsü şeklinde kesitler incelendiğinde kaymalar oluyor.

Diğer oyunlarda bu seviyede bir sorun olsa zaten o gün iade gönderirdim. Özellikle RUST oyununda inanılmaz bir sorun var. Smearing araştırdım ghosting gemek. Ben bu yazılım geliştirme kısmından 15 > 6 çevirdim ghosting iz kalma sorunu büyük ölçüde çözüldü ama şimdi şöyle bir sorun var. Kafayı sağa sola çevirince kayada o çapta iz kalmıyor hatta sıfırlanıyor ama yine kafayı hızlı çevirince atıyorum ağaç yapraklarında odaklanma sorunu oluyor yani bir ağaç düşünün dış çevresinde o iz derece kalmıyor ama oyunda hareket edince ağacın içindeki detaylarda kırçıllanma oluyor yani buna ben ghosting diyorum. Tabiri caiz ise Rust'ta öküz gibi ghosing var geliştiriciden bunu ayar yapınca çevresinde iz kalkıyor ama harket etmelerde o sorunu hissediyorsunuz çevresinde ilk videodaki iz olmasa bile bir şey var yani.

TN panel en üstün panel değil zaten. XL2411P, XL2546K gibi modellerden daha iyi VA, IPS ve OLED monitörler var. buna katılmıyorum 2000 tl 2411K aldım 3000-4000 ödeyip alınan bir IPS veya VA'da 2000'lik TN panelden daha iyi bir performans alınacağına asla inanmıyorum.

Smearing ghosting anlamına geliyor araştırdığıma göre. Özellikle 60hz Samsung VA panel ekranım vardı. Siyah arka plan beyaz yazıları olan sayfayı kaldırınca sayfa renk değiştirirdi. Hatta Knightonline oyununu bilir misiniz bilmiyorum temin çok fazla renkten oluşurdu ve yürürken renk farklı adam durunca renk farklı olurdu ghostingten. Rainbow ve CS oyununda bu seviye ghosting görmedim. Rustta kaya bildiğiniz çiftleniyor.

CMD testi nasıl yaparım bilmiyorum. Yazarsanız sevinirim. İlk konuda silinen video şimdi size attığım video o videoda yazılımla Dyac açıkken parlaklık açılıyor ama riskli bir olay ona asla girmedim girmem ama 2. yöntemde geliştirici menüsünden işlem yapılıyor.

Konuya çok arkadaş davet ettim ama gelen olmadı.

Konuya davet edilenler:
@ETPRTT

Geliştirici içinde sanırım monitöru 3 ms alıyorlar ve aşırı yüklenme azalınca ghosting aşırı bir şekilde azalıyor. 15'ten 6 alınca özellikle.
Anladığım kadarıyla OD ayarını değiştiriyor. Azalması çok doğal. Bunun birçok örneği var, telefondan kurtulunca görsellerini bırakırım.
TN panel en üstün panel değil zaten. XL2411P, XL2546K gibi modellerden daha iyi VA, IPS ve OLED monitörler var. buna katılmıyorum 2000 tl 2411K aldım 3000-4000 ödeyip alınan bir IPS veya VA'da 2000'lik TN panelden daha iyi bir performans alınacağına asla inanmıyorum.
Alınır, elbette. Bunun kaynağı her yerde dolaşan "TN panel en iyisi, e-sprocular kullanıyor üğüğü"ye dayanarak söylüyorsunuz muhtemelen ama tamamen yanlış bir dayanak. Siz Rtings testlerine veya UFO testinizi iyi örneklerle kararlaştırdığımız zaman(Odyssey G7, CX1, AW2521H) onların daha üstün olduğunu bariz şekilde anlarsınız.
CMD testi nasıl yaparım bilmiyorum.
Direkt CMD yazın ve açılan siyah arka plan beyaz yazıları, pencerenin üst kenarından tutarak kaydırın. Arkasinda iz kalıyorsa doğal olarak smearingttir.

Smearing bir başka ghosting denebilir ama sadece karanlık bölgelerde olacağından ayrı olarak değerlendiriliyor.

Anladığım kadarıyla OD ayarını değiştiriyor. Azalması çok doğal. Bunun birçok örneği var, telefondan kurtulunca görsellerini bırakırım.

Alınır, elbette. Bunun kaynağı her yerde dolaşan "TN panel en iyisi, e-sprocular kullanıyor üğüğü"ye dayanarak söylüyorsunuz muhtemelen ama tamamen yanlış bir dayanak. Siz Rtings testlerine veya UFO testinizi iyi örneklerle kararlaştırdığımız zaman(Odyssey G7, CX1, AW2521H) onların daha üstün olduğunu bariz şekilde anlarsınız.

Direkt CMD yazın ve açılan siyah arka plan beyaz yazıları, pencerenin üst kenarından tutarak kaydırın. Arkasinda iz kalıyorsa doğal olarak smearingttir.

Smearing bir başka ghosting denebilir ama sadece karanlık bölgelerde olacağından ayrı olarak değerlendiriliyor.

Şimdi siyah arka planda beyaz yazıyı test ettim.
İnsan bazen çok emin olduğu şeylerde bile artık acaba diyor.
Şimdi bende VA panel vardı ve ghosting konusunda bilgiliyim az çok.

Ghosting konusunda çok ağır bile aşağı sürüklesek inme çubuğunu yazıya bitişik gölgelenme olur ama bende bu sorun yok. Tabi çok hızlı çekince örneğin fareyi çok hızlı sürüklediğimizde bile siyah arka planda veya beyaz dışındaki alanda 10larca farklı noktada fare izi görürüz. Görüyorum. Ama yazıya bitişik gölgelenme yok.
Beyaz arka planda yazılarda da yok. Gerçi bir video çekeceğim.
Bende seneler önce 75 hz arkadan hoparlörlü bir Benq vardı o ekranda görüntü çok temizdi. Hiç ghosting yoktu. Ben bu ekranda 60 hz alıp testler yaptım ama fark yok. Bu ekranda çoğu oyunda sorun yaşamıyorum ama oyunlarda beni rahatsız eden şu var.

Öğelerin yanında bariz ghosting iz kalmıyor ama hızlı hareketlerde o öğenin içi tuhaflaşıyor. Renk değişimi gözlemlemedim ama sabit durmakla hareket arasında bir fark var. Bunu kırılma ile açıklayamam. Ben yarın bir video çekip bu konuya atarım.

Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.
Amacım tartışmak bilgilenmek bilgilendirmek.

Hocam merhaba, biraz geç olacak. Mesajlarınızı yeni görüyorum. Öncelikle monitörü iade etmedim hala bende. Konuyu ilk açtığımda @BenQ Türkiye tarafından garantiye yollamam eğer çözüm sunulmaz ise kendileriyle iletişime geçmemi memnuniyetle sorunu çözeceklerini söylediler fakat garantiden olumsuz cevap almamın üzerine artık kendileriyle (@BenQ Türkiye) iletişime geçemiyorum.
Buradan etiketliyorum cevap alamıyorum. Eposta atıyorum dönüş alamıyorum. Bilmiyorum kaldım ortada.
Sizin dediğiniz ayarları yapacağım eğer rahatsız olmaya devam edersem veya içim rahat etmez ise iade için işlemler başlatacağım. (Firma iadesi, olmadı tüketici hakem heyeti başvurusu). Sadece belki firmadan dönüş alırım diye bekliyorum. Çünkü yardımcı olacaklarını söylemişlerdi.

Merhaba Mecra,

Öncelikle bu detaylı incelemen ve yorumların için çok teşekkür ederiz. Konuyu merkezimize taşıyacağız ve en kısa sürede sorunla ilgili cevap almaya çalışacağız. Lakin eklediğin video'ya ulaşamıyoruz, onu da yenilemeni ve sistem bilgilerini de bizimle paylaşırsan çok daha hızlı ve doğru şekilde cevaplayabiliriz.

Sağlıklı günler dileriz.

Hocam merhaba, biraz geç olacak. Mesajlarınızı yeni görüyorum. Öncelikle monitörü iade etmedim hala bende. Konuyu ilk açtığımda @BenQ Türkiye tarafından garantiye yollamam eğer çözüm sunulmaz ise kendileriyle iletişime geçmemi memnuniyetle sorunu çözeceklerini söylediler fakat garantiden olumsuz cevap almamın üzerine artık kendileriyle (@BenQ Türkiye) iletişime geçemiyorum.
Buradan etiketliyorum cevap alamıyorum. Eposta atıyorum dönüş alamıyorum. Bilmiyorum kaldım ortada.
Sizin dediğiniz ayarları yapacağım eğer rahatsız olmaya devam edersem veya içim rahat etmez ise iade için işlemler başlatacağım. (Firma iadesi, olmadı tüketici hakem heyeti başvurusu). Sadece belki firmadan dönüş alırım diye bekliyorum. Çünkü yardımcı olacaklarını söylemişlerdi.
info.tr@benq.com mail gonderecegim 2 yil oldu alali ama ghosting kotu gercekten. 3 yil garantili olmasi guzel. Sizde durum nedir

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı