Benzinli araca sonradan Turbo eklenebilir mi?

Yer
İzmir
Daha fazla  
Meslek
Freelance Finansçı ve 2 Şirket sahibi.
Merhabalar, 1-2 gündür kafamda yer etti bu soru. Benzinli 1998 1.6 Opel Tigra bir aracım var, araç baştan sona revizyonda şu an, motor tarafının tümüyle revizyon işlemi bitmek üzere, daha sonra da döşemelere girişeceğiz. Custom emme, açık hava filtresinin değişimi, brazing tip radyatör vs. gibi ufak tefek performansa ve soğutmaya etki eden faktörler de araca dahil edildi. Aklıma takılan kısım ise şu; ben bu araca Turbo ekletebilir miyim? Yani baştan sona revizyona soktuğum aracımı bir anda proje aracına dönüştürüp Turbo eklemesi yapabilir miyim? Yapabilirsem zararları ne olabilir? Aracın şu ana kadarki maaliyeti bana ortalama 21.000₺'yi buldu revizyon işleminde, döşemeler için de ortalama 6-7bin arası bir anlaşmaya gittik, toplamda 35-40.000₺ gibi bir harcama ile aracı bitirmeyi planlıyorum. Bu bütçe dahilinde yapabilir miyim?

Dipnot: Turbo'yu bilmem kaç HP güç almak veya arabam uçsun kaçsın diye istemiyorum, kalkışlar, 0'dan 100'e hızlanmalar atikleşsin istediğim ve Turbo sesi çok hoşuma gittiği için yaptırmak istiyorum.

Çok masraflı olur. Pistonlar vs değişmesi gerekecek. Onun yerine motoru rektefiye yaptırmak daha mantıklı.
Motor zaten rektefiye işleminden geçti, revizyona dahildi kendisi. Motor ve bütün kaput altı aksamları değişmesi gerekenler sıfırı ile değişti, yenilenmesi gerekenler yenilendi, daha ömrü olan parçaların bile bir çoğunu içime sinmesi için yenisi ile değiştirttim.
Çok masraflı olur. Pistonlar vs değişmesi gerekecek.
Masrafı kaldırabilecek durumdayım hala, şu an kafama takılan tek şey yaptırabiliyor muyum, yaptırırsam ne kadar mantıklı olur.

Motor zaten rektefiye işleminden geçti, revizyona dahildi kendisi. Motor ve bütün kaput altı aksamları değişmesi gerekenler sıfırı ile değişti, yenilenmesi gerekenler yenilendi, daha ömrü olan parçaların bile bir çoğunu içime sinmesi için yenisi ile değiştirttim.

Masrafı kaldırabilecek durumdayım hala, şu an kafama takılan tek şey yaptırabiliyor muyum, yaptırırsam ne kadar mantıklı olur.
Hocam keşke 2.0 Vectra falan yapsaydınız. 1.6'ya yapmak mantıklı olmayabilir. Yaparsın yapmasına da motorla bağlantısı olan çoğu şey değişiyor. Emin olman lazım ve tanıdık lazım.

Hocam keşke 2.0 Vectra falan yapsaydınız.
2 kapı Coupe araç sevdiğim ve İzmir'de yaşadığım için Tigra tercih ettim. İzmir'de yaşamam ne alaka diye sorabilirsiniz elbette en doğal hakkınız, Unicorn Servis (Şu anda bildiğim kadarıyla Türkiye'nin en iyi Opel tamircisi) İzmir Balçova'da olduğu için. Yani araca değil ustasına güvenerek aldım denilebilir.
Yaparsın yapmasına da motorla bağlantısı olan çoğu şey değişiyor. Emin olman lazım ve tanıdık lazım.
O zaman bu soruyu sormak için biraz geç kaldım..

Yaptırırsın yaptırmasına ama motor bloğu ve diğer parçalar turbonun yarattığı ekstra basınca ve sıcaklığa dayanmaz. Krank, piston, üst kapak, supaplar, eksantrik vs. maliyetli bir şeydir. Daha bunun elektronik beyin kısmı falan var hiç girmiyorum. Öyle turboyu 5 bine aldım taktımla bitmez, maliyet olarak işin içinden çıkamazsın.

Motor zaten rektefiye işleminden geçti, revizyona dahildi kendisi. Motor ve bütün kaput altı aksamları değişmesi gerekenler sıfırı ile değişti, yenilenmesi gerekenler yenilendi, daha ömrü olan parçaların bile birçoğunu içime sinmesi için yenisi ile değiştirttim.

Motoru komple yeniletmen çok iyi olmuş. Turbo konusunda elbette takılır ama ayarlayacak ustayı zor bulursun. Usta yaptırdıktan sonra sıkıntı çıkarmamasının garantisini veremez. Örnek bulup konuşmak lazım. Ben de düşünmüştüm ama oraya harcanacak parayla rahatça model yükseltilir. 1.6 yerine 2.0 motor araba alınıyor.

Bu arada revizyon derken komple mi yenileniyor motor.
Rektefiye dahil olmak üzere parçalar yenileniyor evet. Örneğin marş dinamom iyi durumda olmasına rağmen revizyona gönderilip daha sağlıklı hale getirildi, şarj dinamosu aynı şekilde. Bunlar basit örnekler, bunun gibi bir çok parçada yenileme / değişim yaptırdım. Aracı ömürlük (araç altımda çürüyene kadar) kullanma planım olduğu için içime sinmesini istedim.
Rektefiye dahil olmak üzere parçalar yenileniyor evet. Örneğin marş dinamom iyi durumda olmasına rağmen revizyona gönderilip daha sağlıklı hale getirildi, şarj dinamosu aynı şekilde. Bunlar basit örnekler, bunun gibi bir çok parçada yenileme / değişim yaptırdım. Aracı ömürlük (araç altımda çürüyene kadar) kullanma planım olduğu için içime sinmesini istedim.
Yanıtlar için herkese teşekkürler, en azından yapılabildiğini fakat ciddi bütçe ve kaliteli işçilik istediğini öğrenmiş oldum. Yakın zamanda düşünmem çünkü bir çok parçayı zaten daha yeni yenilettim fakat ilerleyen dönemlerde örneğin 2-3 sene sonra yeniden böyle bir işe kalkıştığımda kesinlikle detaylı bir araştırma yapacağım.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı