20.000₺-30.000₺ ile afedersiniz de turbonun sadece radyatörünü alırsınız. Değişmesi/eklenmesi gereken parçaları aşağıya listeliyorum;
- İyi bir turbo ünitesi,
- İyi bir intercooler sistemi,
- Taşıyıcı borular,
- Piston, sübap, kol, yatak, krank vs.
- Belki dereceli egzantrik,
- Triger kayışı, V kayışı vs daha profesyonel olacak,
- Daha büyük radyatör,
- Enjektör başta olmak üzere yakıt ve basınç sistemi,
- Çelik contalar, diğer contalar,
- Yeni bir gaz kelebeği,
- Emme manifoldu, polish vs.
- Kapak saplamaları,
- Belki 4 adet bağımsız bobin, (bu biraz keyfi olabilir ama ECU değişince 4 bobin kesin olur)
- Hava emiş kısmına mutlaka modifiye,
- Egzoz manifolduna seramik yünü,
- Yeni bir egzoz sistemi, belki 4-2-1 headers,
- Mutlaka yağ pompası, su pompası (üzerindekiler ne derece yeterli olur bilmiyorum)
Liste biraz eksik onlar da bu gereksinimler olmadan bir işe yaramaz zaten. Bu tarz eski araçlara para harcamayı gereksiz buluyorum. Tigra zaten yanlış bir seçim olmuş, keşke siz de boş yere para harcamasaydınız. Değişmesi gerekmeyen parçaları, içiniz rahat etmesi için değiştirmenizde biraz garip olmuş. Eğer aracın üzerindeki dinamo veya değişmesi gerekmeyip değişen parçalar orijinal durumdayken değiştiyse, yazık etmişsiniz. Arkadaşın bahsettiği turbo ıslık sesi çok kalitesiz, sizi memnun edeceğini hiç sanmıyorum keza bunu sizinle aynı araca sahip bir arkadaşım zamanında denedi. Hatta ilk taktırdığı düğme ile çalışıyordu.

Birkaç konunuzu inceledim, bu gibi araçlara harcayacağınız paraya yazık olur. Ses sistemi haricinde, aracınızdan lütfen güncel araçlardaki performansı beklemeyin. Kilitlenince otomatik kapanan camlar, kilidi açınca otomatik yanan far, aracın içine ambians aydınlatma, ses yalıtımı(Zaman geçtikçe eski halini arar oluyorsunuz.) bunlar boş para çünkü hepsi de 1-2 yıl içinde ya bozuluyor ya da ilk şeklindeki gibi çalışmıyor. Bunların hepsini tecrübe edindim. Marka fark etmeksizin, eğer aracınızın orijinal haline sonradan belki kaliteli belki kalitesiz bir şeyler eklemeye çalışırsanız maalesef randımanlı olmaz. Keza turbo taktırmak istiyorsunuz, Opel gibi markalara çok çok çok nadiren proje yaparlar. Onlarda biraz daha yeni modeller olur. Aracın orijinal turbolu hali ile uğraşmak bile zulüm. Ha pejo, ha opel bir farkı yok gözümde. Eğer bu konuda bahsi geçen araç, 1990 üstü bir japon marka araç olsaydı, motorlarının ne kadar dayanıklı olduğunu bildiğim için önerirdim. Aracınız kaç binde rektefiye ihtiyacı duydu? Sadece motor ekipmanını mı değiştiriyorsunuz? Baskı balata vs. ne durumda? Aynı kasada kullanılmış farklı motorlar var mıydı? Belki swap şansı falan olsa 40 veya 50 gibi paralara sizi mest edebilecek bir motor seçeneği bulunabilirdi.
Şimdi baktım sadece 106bg seçeneği bulunuyor.
Turbosuz, mekanik aksamları değiştirerek 230 beygir elde etmiş bir motor satıcısı var.
Info about our X16XE 1.6 16v race and rally engines
www.staffordengines.net
Özellikler kısmından parça isimlerine bakıp, temin edip değiştirebilirsiniz diyeceğim zaten araştırmadan direk rektefiyeye soktuğunuz için tekrar değişim çok saçma olur.
Ama önermiyorum da yani motor parçalarını bile değiştirmenizi şuan araştırdığımda yurtdışında bile X16XE motorun sevilmediğini gördüm. Google'dan gelecek arkadaşlar bilgilensin diye uzun oldu idare edin.