Benzinli araçların atmosferik olması

Negative Sir

Hectopat
Makaleler
1
Yer
Birleşik Krallık
Daha fazla  
Meslek
Asker (Teğmen)
Benzinli arabalarda Turbo kullanan markalar şu an çok az tabii. Sıradan normal aile arabaları olmak şartıyla mesela Volkswagen, Renault vb ama nedense üretilen 10 arabadan 7 tanesi atmosferik oluyor. Bunun sebebi nedir? Sonuçta Turbo'nun uyguladığı basınçla performans daha da artıyor ve atmosferik araç düşük devirde yokuş çıkamıyor. Sonuç olarak gazı kökleyip getiriyorsun 4500-6000 devire ancak çıkıyor ve bu da fazla yakıt yakmasını sağlıyor. Bizde 1.4 fire atmosferik fiorino var araç yokuş çıkmıyor. Aynı şekilde 1.4 Egea da.

Eskiye göre çok daha fazla turbo benzinli var da, yine de atmosferik üretmeye devam etmelerinin sebebi maliyet bence.
Mesela Fiat'ın 1.4 fire motoru güzel örnek. Bizde de arabalar çok pahalı olduğu için üreticiler de haklı olarak maliyetleri düşürmeye çalışıyor.

Atmosferik daha ucuz, daha masrafsız, bakımı ve tamiri çok daha kolay. Bu yüzden giriş seviyesi araçlarda atmosferik tercih ediliyor her ne kadar performansı kötü olsada.

Son 10 yılda değişti o iş. Fiorino ve egeanın üstündeki motorlar 2005 lerden kalma, fiorino uzun yolda işkence olur şanzıman çok kısa, egea ise anca ilk 3 viteste iş yapacak düzeyde. Fiorino şehir içi ufak yük taşımacılığı yapar belki ama egea bence her türlü eşek. Egeanın ilk vitesleri reno 9'dan bile kısa çok komik bu devirde. Arabanın 3. vitesi 2 gibi, 4. vites 3 gibi.

Tam tersi benzinli üretilen araçların yüzde 90'ı Turbo.

Çünkü Turbo ile daha düşük motor ile daha fazla güç elde edersin ve yakıt tüketimi daha düşüktür.

Ben birçok markada özellikle Japon ve Kore araçlarında atmosferiği daha çok görüyorum mesela 1.0 mpı ve 1.4mpı Hyundai için örnek olabilir Kia zaten Hyundai ile aynı grup. Volkswagen bile maliyetlerden ötürü yanlış hatrlamıyorsam poloda mpı motor kullanıyor ama boş pakette. Ford, Fiat ve Renault gibi şirket arabaları zaten ucuz olsun diye boş paketlerde birçok özelliklerden muaf bırakıyor.

Donanımdan düşülüyor fakat motordan hiçbir şekilde taviz verilmez, sabittir. 0.9 (898CC 90bg) Clio kullanıyorum. (joy, touch, icon şeklinde satılıyor. İlk aldığımda o neymiş öyle motosiklet motorumu diyorlardı sonra çok şaşkındılar :) turbosuz araç tepkime ve kullanım açısından çok tatsız.

Artık atmosferiğe olan ilgi azaldı düşük cc li motorlarda turbolu seçeneği ile hem yakıttan tasarruf hemde çekiş olarak daha iyi.

Atmosferik motoru hala kullanan markalar tabiki var ve turbolu motor seçeneği ile arasında 100bin ve daha fazla rakam oynuyor. Bu hem daha çok kullanıcıya satış yapabilmek hemde pazar alanında rekabet edebilmek için doğru bir yaklaşım .

Ben birçok markada özellikle Japon ve Kore araçlarında atmosferiği daha çok görüyorum mesela 1.0 mpı ve 1.4mpı Hyundai için örnek olabilir Kia zaten Hyundai ile aynı grup. Volkswagen bile maliyetlerden ötürü yanlış hatrlamıyorsam poloda mpı motor kullanıyor ama boş pakette. Ford, Fiat ve Renault gibi şirket arabaları zaten ucuz olsun diye boş paketlerde birçok özelliklerden muaf bırakıyor.

En çok toyota ve honda diretti fakat sonuç olarak onlarda 1.5 turbo motora geçtiler çünkü mevcut motorları hem düşük güç hem yüksek yakıt tüketimine sahipti.

WV ise yıllardır turbo kullanıyor 2015 polom 1.2 TSI torbo idi şuanda giriş seviyesi 1.0 WV motorları da turbo zaten.

Sadece bir kaç model kaldı Egea lar bile 1.5 turbo hybrit artık.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı