Beyin ve temel duyuların irtibatı

Dünyayı 2 günde yarattım diyorsan mümkünati yoktur evrenin geriye kalanını 4 günde yaratman. Tek başına Jüpiter'i bile 4 günde yaratamazsın dünyayı 2 günde yarattığını söylüyorsan. Burada gün değil diyenler var tamamen asılsız gün kelimesi geçiyor çünkü Tevrat'tan araklama bir ayettir.

Şu tartışmayı biraz okuyayım dedim ancak dostum işçi problemi seviyesine indirdiğin anda bir gülme krizi geldi yani. Tartışmanın burdan sonrasını okuyamayacağım artık.Sen dünyayı 2 günde yarattığına inanabiliyorsan, bir sonsuz güce inanmış oluyorsun aslında. Sonsuz güç sahibi diyorum sana. Bundan sonra geri kalanını isterse nanosaniye seviyesinde yaratır, isterse de yüzyıllar içinde yaratır anlayabiliyor musun? Yani bu kadar sığ bir noktadan nasıl bakabiliyorsunuz anlayamıyorum. "Bir tanrı günde 16 saat çalışarak 2 günde dünyayı yarattıysa, Jüpiter'i 4 günde yaratmak için günde kaç saat çalışmalıdır?" YKS2020 sorusu.
 
@Atakante Sonsuz güç sahibi küçük dünyayı 2 günde yaratacak, evrenin geriye kalanını 4 günde yaratacak ve bu mantıklı öyle mi?


Sen dünyayı 2 günde yarattığına inanabiliyorsan, bir sonsuz güce inanmış oluyorsun aslında. Sonsuz güç sahibi diyorum sana. Bundan sonra geri kalanını isterse nano saniye seviyesinde yaratır, isterse de yüzyıllar içinde yaratır anlayabiliyor musun? Yani bu kadar sığ bir noktadan nasıl bakabiliyorsunuz anlayamıyorum.
Sığ bir noktadan asıl sen bakıyorsun? Hangi mantıkla küçücük dünyayı 2 günde yaratıp, geriye kalan milyarlarca gök cismi nasıl olur da 4 günde yaratacaksın, akıl var mantık var. Sonsuz güç sahibi biri olsaydı dünyayla niye 2 günde uğraşsın, dünya küçücük bir gök cismi.

1582414436010.png


Bu sadece Samanyolu galaksinin fotoğrafı o küçücük nokta dünya, sadece galaksilerden bile milyarlarca var diğer gök cisimlerini saymıyorum bile. Bir düşün bakalım dünya bu kadar küçükken hangi akla hizmet geriye kalan tüm şeyleri 4 günde tamamlıyor. İsterse nano, isterse yüzyıllar içinde yaratır gibi bir dünya yok. Mantık bir dışı bir durum var, aynı ayet Tevrat'ta var, buraya da Tevrat'tan girmiş. Bu cevapları verdiğinize şaşırmamak gerekiyor, ne yazılsa doğru kabul ettiğiniz için böyle şeyleri mantıklı bulmanız da size göre normal geliyor. 2*2=5 dese sen yine inanırsın bu kafayla.
 
@Atakante Sonsuz güç sahibi küçük dünyayı 2 günde yaratacak, evrenin geriye kalanını 4 günde yaratacak ve bu mantıklı öyle mi?



Sığ bir noktadan asıl sen bakıyorsun? Hangi mantıkla küçücük dünyayı 2 günde yaratıp, geriye kalan milyarlarca gök cismi nasıl olur da 4 günde yaratacaksın, akıl var mantık var. Sonsuz güç sahibi biri olsaydı dünyayla niye 2 günde uğraşsın, dünya küçücük bir gök cismi.

Eki Görüntüle 505018

Bu sadece Samanyolu galaksinin fotoğrafı o küçücük nokta dünya, sadece galaksilerden bile milyarlarca var diğer gök cisimlerini saymıyorum bile. Bir düşün bakalım dünya bu kadar küçükken hangi akla hizmet geriye kalan tüm şeyleri 4 günde tamamlıyor. İsterse nano, isterse yüzyıllar içinde yaratır gibi bir dünya yok. Mantık bir dışı bir durum var, aynı ayet Tevrat'ta var, buraya da Tevrat'tan girmiş. Bu cevapları verdiğinize şaşırmamak gerekiyor, ne yazılsa doğru kabul ettiğiniz için böyle şeyleri mantıklı bulmanız da size göre normal geliyor. 2*2=5 dese sen yine inanırsın bu kafayla.
Sussana artık sen. Haklısın, mantık da sensin ve haklısın oran ve orantı da sensin. Ayrıca fanusta yaratsaydı ve kafamızı cama çarptığımızda farkına varsaydık değil mi? Kendi tarafından bakmakta gerçekten uzmansın ama kendi tarafından bakmakta zerre empati yok, zerre bilginin harmanı yok. Hep sen biliyorsun en iyisini ve sen kendince Tanrı sın kendi aleminde, kimseye de tahammülün yok, elinde imkan olsa kendi sesinden başkasına da bir saniye izin vermezsin. Ama o sonsuz şekilde eleştirme imkanında olduğun yaratıcı sana öyle bir izin vermiş ki ne söylersen, söyle. İstediğin kadar, nefesinin yettiği kadar söyle. Ne sesini kısmış, ne de canını almış. Senin gibilerden toplayabildiğin kadar topla, ben sana gerçeği anlattığım vakit, neyi yanlış yaptığını anlattığım vakit, gerçeği idrak etmek bir yana kaçacak deliğin olmayacak demiş.
 
Son düzenleme:
Kur'an-ı Kerim'de birçok yerde geçen "ol dedi ve oluverdi" mealindeki "kun fe ye kun (كُنْ فَيَكُونُ) fiili, hem geçmiş zaman için, hem şimdiki zaman için, hemde gelecek zaman için kullanılabilen bir fiildir. Yani bu fiil oldu, oluyor ve olacak anlamında kullanılabilir. Bunu anlamak için Arapça bilmeye gerek yok, bilmeyenlerde bunu rahatlıkla anlayabilirler. Kur'an-ı Kerim'de evrenin altı evrede yaratıldığı buyrulmaktadır. [1] Altı süreçte yaratıldığı buyrulan bu evren içinde "ol dedi ve oluverdi" fiili kullanılmıştır. [2] Hz. Meryem'in 9 aylık hamilelik süreci için de aynı fiil kullanılmaktadır. [3]
Kur'an'ın yazarı bu fiili süreçler halinde olanlar için kullandığı çok açık. Mantıklı bir düşünceyle baktığımızda Allah'ın "ol" dediği şey 1 milyar yıl sonra bile olsa onu değiştirecek Allah'tan başka bir güç olmadığı için o mutlak surette olacaktır, dolayısıyla oldu ile olacak arasında Allah nezdinde bir fark yoktur. Sonuç olarak söz konusu fiil tek zamanlı kullanılmamaktadır.

Her şeyden öte bir Müslüman için Bilim, Allah’ın yaratma sanatının adıdır. Evrenin yöneticisinin koyduğu kanunlarıdır. Dini literatürde buna Sünnetullah denir. Bütün maddeler evrende bulunan bu kanunlara uyar ve bu prensiple evren dolayısıyla bütün canlılar yaşamına devam ettirmektedir.

Peki neden bir Müslüman kendisi için kutsal olan bu konuları araştırmasın? İlk ayeti "OKU" olan İlahi bir Kitaba ittiba edenler bilakis kainat kitabını ve o kitabın yazarını tanımaya yönlenmesi kadar doğal bir şey var mıdır? İslam dininin müntesiplerine, "Hiç bilenle bilmeyen bir olur mu?" "İlim Çin'de de olsa talep ediniz" buyruklarından daha öte bir teşvik mi vardır? [4-5]


________________________________________
1.Kâf Suresi 38. Ayet
2.Bakara Suresi 117. Ayet
3.Âl-i İmrân Suresi 47. Ayet
4.Zümer Sûresi 9. Ayet
5.Beyhaki, Şuabu’l-İman, Beyrut, II. 254


Zaten bir eleştiriye verilen cevap Arapça üzerinde olduğunda ateistler genelde devamına bakmaksızın dalga geçip; cevabı itibarsızlaştırıyorlar. Birçok mecrada söylediklerine bakılacak olursa ayetleri kurtarmak için kıvırdığı hep söylenmekte.

Bu konuda hazırlanmış şu muazzam videoyu izlemenizi tavsiye ediyorum.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
Hocam değerli yorumunuzu okudum, elinize kolunuza sağlık. Çok güzel bir yanıt vermişsiniz. İslam, bilimi her zaman desteklemiştir, destekleyecektir de. Maalesef ki, bazı arkadaşlarımız, dini veya dinimizi bilime ters olarak görüyor. Bağnazlık diye düşünüyorlar. Oysaki bilmiyorlar ki, dinimiz "...düşünen var mı ki?..." diye bir ayeti olduğunu... Ayetin orijinali: "Muhakkak biz, bu Kur`an`ı düşünüp ibret alınsın diye kolaylaştırdık. Hiç düşünen var mı?" 2. Kamer, 54/17.
@BERWAR kardeşim, sana tavsiye olarak görebileceğin bir nasihatimi paylaşayım ( Kendimi senden veya başkasından büyük gördüğümden değil, inancına da saygı duyarak, tavsiyem senin için değil bu arada; herkese ) Dine bağnaz olan da vardır. Bunun yanlış olduğunu düşünüyorum. Her şey sorgulanmalı. Ben ve arkadaşlarımın anlattığı şey de bu: Biz bu sorgular sonucunda dinimizi çok daha güzel anladık. Başlayayım...
HZ. İbrahim dahi Allah'ın varlığını sorgulamış ve var olduğuna dair kanaat getirmiştir. Ve aramıştır. Ama bulamamıştır. Sonra ise Hakikati anlamıştır.
Sorgulayalım tabiiki de. Kur'an-ı Kerim'de sorgulayın, düşünün, okuyun demiş. Buna ek olarak, Hadisi Şeriflerimizde de arkadaşımızın örnek verdiği gibi böyle misaller çoktur. Ha, şunu diyebilirsin: "Tamam, iyi hoş da Kur'an-ı Kerim'de kadına şiddet, haksızlık var. Ve çoğu şey de çelişkili." Yanıtım:
Kur'an-ı Kerim'de şiddet asla tasvip edilmemiştir. Sünnet konusuna da değineyim. Sünnetler de Kur'an-ı Kerim'in tamamlayıcısıdır ( Kur'an-ı Kerim; yazılmış, tamamlanmış bir kitaptır. Bunu davranışsal olarak sünnet işlemiştir. Yanlış anlaşılmasın lütfen. ) HZ. Hatice ile ilgili bir kitap okurken aile ilişkisine, kadınlara verilen haklara, erkeğin de ev işlerinde yardımcı olacağı ve en önemlisi şiddetin asla tasvip edilmeyeceğini okudum, anladım. "Hz. Hatice: AŞKa Adanmış Bir Ömur" kitabın ismi bu. Okumanı tavsiye ederim. Oradaki yaşamdan dediklerime katılacaksandır. Ayrıca lütfen bu yazımı tamamiyle oku.
Senden isteğim, dinimizi tam bir şekilde araştırman, Kur'anı Kerim'e göz gezdirmen, sünnetlere bakman, kesin olan Hadis-i Şerifleri okuman.
İslam dünyasındaki bilim adamlarına bakacak olsan dahi hiçbiri sonradan inancından vazgeçmemiştir. Aksine bu yolda amellerini artırmışlardır.

“Evren’in düzeni, güzelliği ve doğanın şaşırtıcı rastlantıları ile karşı karşıya kaldığınızda bilimden dine doğru bir adım atmaya teşvik olursunuz. Eminim pek çok fizikçi bunu yapmak ister, bunu itiraf edebilmelerini dilerim.” Tony Rothman (Fizikçi)

“Gerçeklerin mantıklı bir yorumu üstün bir entelektüelin fizik, kimya ve biyoloji ile oynadığı ve doğada kör hiçbir güçten bahsetmeye değer olmadığı sonucunu gösterir. Gerçekten hesaplanan rakamlar o kadar şaşırtıcı ki bu sonuç artık soru ötesidir. Yaşamın şans eseri ortaya çıktığına inanmakla, eski uçak parçaları dolu bir depoda esen bir hortumun bir Boeing 747 uçağı meydana getirebileceğine inanmak arasında fark yoktur. Evren, süper hesaplama yapan bir entelektüel güç tarafından yaratılmıştır. Aksi takdirde, bu kadar çok ilgisiz ve imkânsız tesadüfün muhteşem bir şekilde bir arada işleyip yaşamı mümkün kılan bir Evren’i meydana getirmesi beklenemezdi.” Fred Hoyle (Astrofizikçi)


“Yaşayan organizmaların kompleks ve düzenli konfigürasyonunun tek açıklaması, akıllı ve üstün bir yaratıcının şahsen bunu oluşturmasıdır. Yine görüyoruz ki özel ve üstün bir yaratıcı, Evren’i var etmiş ve tasarlamıştır.” Hugh Ross (Astrofizikçi)


“Evrenimiz insanlık için her yönüyle yaşam için uyumlu adeta özel dikim ısmarlama bir elbise gibi yaratılmıştır.” John Gribbin (Astrofizikçi)

Bunlar da yabancı bilim adamlarının sözleriydi...
Bir de, evrende düzen olmadığını belirtmiştin önceki yorumlarında. Peki, bir soru var aklımda: Evrende düzen yoksa neden Dünyamız, Güneş etrafında sapmaz ? Bunlar belirgin örnekler lakin çok beğenirim... Ekosisteme ,insan eli değmezse tabii, bozulmaz. Bir yoncayı, hayvanlar yiyip, farklı şekillerde ( Örneğin; bir inek süte, yılan zehire vb. şekillerde ) kullanıyorlarsa burada bir Hikmet vardır. Tekrardan isteğim, yazımı okurken eleştirel okumamandır. Düşün sadece. Evrende düzen yok mu ? Bana göre sorgulaman, düşünmen çok güzel lakin araştır. Bu araştırmayı, bilime verdiğin kadar dinimize de vermen gayet güzel olacaktır :) Emin oluyorum ki, hidayete erersen ne demek istediklerimizi çok rahat bir şekilde görürsün, idrak edersin. Bu yazımı da lütfen sana düşman veya kötülemek maksadıyla yazdım diye düşünme. Sadece biraz daha araştırarak, aynı zamanda dinimizi düşünerek, sorgulayarak yorumlaman için yazdım. Yalnız senin için de değil, okuyan herkes için.
 
Son düzenleme:
Ya hu anlaşılamayacak bir şey yok ki ben herhangi bir kişiye, herhangi bir şekilde benim fikrimde değilsen cahilsin, yobazsın dedim mi? Bağnazın ya da yobazın ne olduğunu ifade etmeye, anlatmaya çalıştım. Ama ben sırf yaratılış inancına sahip olduğum için nebi ve resullere inandığım ve dediklerini anlamaya çalıştığım için süpersonik aydın bünyeler bana yobaz deme cürretine sahipler ve bu bazılarınca normal. Ne kadar geniş bir perspektiften bakıyorsun? "Ben bilimselim, proflarıma laf edemezsin." Eyvallah da kusura bakmayın ama kendini bulamamış ergen ideaları bunlar. İyiliği ve kötülüğü hakedilmemiş sıfatlar ile algılama sorunsalı. Hoca Nasreddin var "ye kürküm ye" der bilen vardır herhal.
 
Son düzenleme:
@Salih METİN Entropi nedir git oku, düzen olduğunu iddaa ediyorsan büyük yanılgı içindesindir. Ne dünyada ne de evrende herhangi bir düzen yoktur, düzensizlik hakimdir, biz buna entropi diyoruz. Klişe söylemlerinizden vazgeçin. Dünyada var olmuş türlerin %99'u yok oldu, neyin düzeninden bahsediyorsun sen, dünya 5 defa büyük yok oluşa sahne oldu. Samanyolu galaksisindeki aşina olduğumuz 9 gezegenin hepsi de birbiriyle farklı özelliklere sahip, özellikleri, yörünge şekilleri hiçbirinin aynı değil. Bazıları sadece gazdan oluşuyor, yer katmanı yok, bazıları cayır cayır yanıyor bu gezegenlerin. Hepsininde geçmişinde meteor çarpmaları meydana gelmiş. Düzenin olduğu yerde yok oluş olmaz, doğa kimsenin gözünün yaşına bakmaz, adapte olan hayatta kalır, olamayan yaşamını sürdüremez.

Bana göre sorgulaman, düşünmen çok güzel lakin araştır.
Ben senden daha fazla araştırmışım bundan emin olabilirsin.

Kimse evren hakkında tam anlamıyla bir şey bilmiyor, bunları tanrı yarattı diyen Astrofizikçileri örnek göstermen seni haklı çıkarmaz, önemli olan bilim dünyası tarafından bu görüşlerin kabul edilmesidir. Bu sözlerini yazdığın hiçbir kişininde bilim camiasında bir geçerliliği yok.

Peki, bir soru var aklımda: Evrende düzen yoksa neden Dünyamız, Güneş etrafında sapmaz?
Dünya var olduğundan beri güneş çevresinde ve yörüngesi hep aynı şekilde olmamıştır. Sen sanıyorsun ki dünya gezegeni oluştuğundan beri Güneş'in etrafında ve kendi etrafında şimdiki gibi aynı açı ve hızda döndüğünü sanıyorsun, halbuki hiç böyle değil. Dünyanın yörünge açısı değişmiştir, ilerde de değişecek. Gezegenlerin hiçbiri oluş anındaki yörüngesine sahip değil, hepsi zamanla değişmiştir.

Dünyada 2-3 milyar yıl sonra artık kendi etrafında dönemeyecek, Ay o zamana kadar herhangi bir şekilde yok olmazsa bu dediğim olay gerçekleşecek. Dünyanın dönüşü duracak böylelikle. Aynı zamanda Güneş'in ömrü de 3-4 milyar falan kaldı, Güneş patladığı an Dünya diye bir yer kalmayacak. Sadece Güneş'in patlamasına da gerek yok, güneş yok olmadan önce o kadar radyasyon yayacak ki dünya yaşanılamaz bir yere dönüşecek.

Fizikçi, biyolog, bilim adamı falan değilsiniz. Kendinizi bunlar bilgiyi görmeyi bırakın. Yok evrim olamaz, gezegenler kendiliğinden oluşamaz gibi söylemlerinizden kurtulun. Bilim sizi gerçeğe ulaştıracak araçtır. Konuları bilmeden bilim adamı kesiliyorsun, yok kendi kendine olamaz falan geçin bunları. Ön yargısız şekilde okuyun, araştırın sadece.


Daha da uzatmayalım konuyu, arkadaşın açtığı konu bu değildi, konuyu iyice dağıttık. Konu daha da kirlenmesin. Arkadaştan da özür diliyorum konu amacından saptığı için. Sizden rica ediyorum artık konu başlığı dışında mesaj atmayın artık.
 
Fok balığı gelip ben uçabiliyorum dese ve gözünüzün önünden uçup gitse, ne o fok balığının konuştuğuna ne uçabildiğine inanacaksınız.

O yüzden sağda solda inanç kavramını mantık ile yıpratmaya çalışmanın bir anlamı yok. Hayat sadece sayılardan ibaret değildir hem sayılara hem de o sayıları doğru bir şekilde kullanmak için iyi bir ahlaka ihtiyaç vardır. Sayılar size ahlakı, iyiliği öğretmez, ahlakın da size sayıları öğretme zorunluluğu yoktur, öğrendiğini iyi kullanmayı öğretmekle mükelleftir.

İyilik, ahlak ve edep kavramlarının da çıkış noktasına bakmak gerekir. Bunları bugün öğrenmemiş olsak sokaklarda çıplak gezer canımız sıkıldıkça birilerinin canını alırdık.

Artık sap ile samanı birbirinden ayırmayı öğrenin.
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı