BGA işlemci değişimi yapmak değer mi?

jeffy

Femtopat
Daha fazla  
Merhaba öncelikle herkese. Bir süredir koyu bir araştırma yapıyorum. Bende Abra A5 v12.1 1050 ekran kartlı i5-7300 HQ işlemcili bir Monster Notebook var. Son 1-2 seneye kadar gayet memnun olduğum laptopum bir süredir input lag veya oyun içi düşük performans durumlarıyla beni rahatsız ediyordu. Yeni RAM aldım taktım SSD zaten vardı ekleme yaptım ama sorunlarım çözülmedi. 1050 ekran kartı eski evet ama yine de güçlü olmasına rağmen darboğaza düşmeye başladı, bilgisayarım işlemci yüzünden olduğunu tahmin ediyorum. Sonrasında forumlarda orada burada gezerken reballing olayına rastladım. BGA işlemcilerin sökülebildiğini öğrendim. Madem sökülebiliyor yenisi neden takılmasın diye düşündüm ve AliExpress'te anakart soketimle uyumlu iki işlemci buldum. Bunlardan birisi i5 10500h bir diğeri i9 8950 hk. Fiyatları 2000 TL bandında geziyor vergisiyle algısıyla 2500 civarına hallederim diye düşünüyorum. İlk sorum sizce hangisini seçmeliyim olacak. İkinci soruma gelinceyse reballing şirketleri ile konuştum ve değişimini yapabileceklerini yaklaşık 1000 TL olduğunu ama arıza durumunda sorumluluk kabul etmediklerini (haklı olarak) söylediler. Ve bu işlemin geri dönüşü yok, eski işlemcim tamamen işlevsiz olacak. Benim sıkıntım acaba aldığım işlemcide sorun çıkar mı? Takma öncesi test etmek mümkün olur mu? Toplamda 3500 TL gibi bir paraya sistemimi bu şekilde değiştirmeye değer mi? Yorumlarınızı bekliyorum şimdiden. Teşekkürler.

Cihazı temizlettim. Termal macunları yeni. Altında çok güçlü bir soğutucu da var. Sıcaklık testlerinde maksimum full yükte 60 dereceleri görüyorum ama cpu usage %100 iken ekran kartı %40 larda geziyor. (Valorant vb oyunlar işlemciye yüklendikleri için) Turbo modu da açık maksimum 3.3 3.4 @Artoria Pendragon Ayrıca ikinci el olarak da satamam muhtemelen cihazın kozmetiği çok kötü durumda sürekli yollarda olduğum için. 🥲

Cihazı temizlettim. Termal macunları yeni. Altında çok güçlü bir soğutucu da var. Sıcaklık testlerinde maksimum Full yükte 60 dereceleri görüyorum ama CPU usage %100 iken ekran kartı %40'larda geziyor. (Valorant vb oyunlar işlemciye yüklendikleri için) Turbo modu da açık maksimum 3.3 3.4 @Artoria Pendragon

Valorant'ta zaten gpuyuda fazla kullanmaz. GPU'yu yüke sokan oyunlarda da durum aynı mı?

Evet. Maalesef aşırı bir darboğaz söz konusu çoğu oyunda.

@Recep Baltaş Ne önerirsiniz acaba? Çok denenen bir olay olmamasına rağmen denemek istiyorum. Sizin fikirlerinizi merak ediyorum.

Son düzenleme:
Değmez kesinlikle.

Size gelecek olan işlemcinin çalışıp çalışmadığını bilmiyorsunuz. Reballing yapan firma bu işin hakkını verebilecek mi? Anakartınızda bulunan BIOS yeni nesil işlemciyle uyacak mı? Eski işlemciyi soğutan termal blok yeni işlemciyi yeterli soğutacak mı?

Tüm bunlar tamam olsa bile reballing dediğimiz işlem fabrika harici asla uzun süreli olmuyor. Özellikle CPU'da. CPU, GPU ve çipsete oranla daha sıcak çalıştığından lehim topları metalin genleşip büzülmesiyle kırılmaya daha müsait.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı