Bilgisayar açılırken siyah ekran veya mavi ekran hatası

Sankaa

Centipat
Daha fazla  
RAM
Corsair ddr4 CMK32GX4M2D3600C18 3600 Mhz 2x16gb
SSD veya HDD modeli
2 TB KİNGSTON KC3000 PCIe 4.0 SKC3000D/2048G
Ekran kartı
MSİ GEFORCE RTX3080Tİ GAMİNG X TRİO 12GB 384 BİT
Anakart
MSI PRO Z690-A WİFİ DDR4 M.2 ATX 1700P
İşlemci
İNTEL CORE İ7-12700K 3.5Ghz/5.0Ghz 25 mb 12. nesil
Herkese merhaba. Bilgisayarımda bir süredir yaşadığım bir problem var. Yaşadığım süreci anlatacağım. Bununla alakalı yardım rica ediyorum.

Öncelikle bu sorun bazen sürekli yapıyor bazen de hiç problem yaşamadan devam ediyor.
Bilgisayarım Windows 11 Pro sürümü.
Açılırken Windows yükleme ekranında dönen o yuvarlak şey tamamlanıyor. Arkasından bilgisayar parlak siyah ekranda bekliyor. Monitör güç ışığı yanıp sönmeye başlıyor. Hiçbir şekilde açılmıyor. Klavye ve mouse RGB ışıkları da sönüyor. (açılırken yanmaya başlamasına rağmen sonradan bu olay ardından sönüyor)
Güç tuşuna basılı tutup kapattıktan sonra PC kendi kendini tekrar başlatıyor. Yükleme ekranı bu sefer çok daha uzun sürüyor (2dk civarı)
Bundan sonra ya açılıyor ya da mavi ekran hatası veriyor.
Mavi ekran hatası verirse tekrar başlarken "previous overclock settings failed... " hatasını veriyor. Ben ilk etapta OC ile alakalı problem sandığım için BIOS'a girip XMP'yi kapattım. Fakat sorun hala devam etmekte. Sadece artık mavi ekran hatası veya "previous overclock settings failed" hatasını vermemeye başladı. Açılırken bir problem oluyor çoğu zaman. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Ben ilk etapta OC ile alakalı problem sandığım için BIOS'a girip XMP'yi kapattım
Açık ise en azından sorun çözülene kadar fast boot'u da disanle yapsanız iyi olur. Zayıf bir ihtimalle çözüm de olabilir.

Sorun devam ederse ilk yapılacak temel işlemler BIOS güncellemek ve varsayılan ayarlara yüklemek. (Fabrika ayarlarına yükledikten sonra doğal olarak var ise zorunlu BIOS ayarlarının tekrar yapılması gerekir. VMD, Secure Boot vs gibi.)

Bios son sürümde güncel. Fabrika ayarlarına nasıl alacağımı ve daha sonrasında bios ayarlarını nasıl yapmam gerektiğini bilmiyorum. Bununla alakalı yardımcı olabilir misiniz

Bios son sürümde güncel. Fabrika ayarlarına nasıl alacağımı ve daha sonrasında bios ayarlarını nasıl yapmam gerektiğini bilmiyorum. Bununla alakalı yardımcı olabilir misiniz
BIOS'a girerseniz fabrika ayarlarına nasıl alacağınızı mutlaka görürsünüz.
Fabrika ayarlarına aldıktan sonra yapmanız gereken ilk iş VMD ayarını bulup enabled ise disabled yapmak. Fast boot'u da disabled yapın ve PC yi yeniden başlatın.

EK: Fabrika ayarlarına almadan önce VMD ayarını bulup ne olduğunu kontrol edin. Enabled ise fabrika ayarlarına aldıktan sonra disabled yapmanız gerekmez.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…