Bilgisayar aniden kapanıyor

Closery

Megapat
Makaleler
4
Yer
Istanbul
Daha fazla  
Meslek
Front-end Developer
Merhabalar,
Bilgisayardan anlamayan bir insan değilim fakat şu sıralar gerçekten anlamlandıramadığım bir sorunla karşı karşıyayım. Geçenlerde bilgisayarım aniden kapandı. 1 saniye donuk görüntünün ardından siyah ekran ve bilgisayar yeniden başladı.
İlk sefer çok umursamadım ama aynı gün içerisinde 4 kez daha olunca önce ısı değerlerini falan kontrol ettim ve bir sorun göremedim daha sonra direkt olarak son sürüm Windows 10 iso dosyasını Microsoft sitesinden indirdim ve satın almış olduğum orjinal anahtar ile temiz kurulum yaptım ve ardından MSI sitesinden indirmiş olduğum orjinal sürücüleri her zaman yaptığım gibi yükledim.

Temiz kurulumun ikinci günündeyim ve bugün aynı sorunu iki kez daha yaşadım.
Sistemim;
i5-6600k,
Cooler Master Seidon 120v V2 Sıvı Soğutma,
MSI GTX 970,
MSI Z170 Gaming M3,
Aerocool KCAS600 600w 80+ Bronze Güç Kaynağı,
8 GB RAM

Acaba sorunun sebebi ne olabilir? Veya bilgisayarın kapanmasına iliştin loglar nerede tutuluyor?

Son düzenleyen: Moderatör:
Hayır hocam. Sanırım dikkatli okumadığınız için ikiniz de olayı anlayamadınız. Bilgisayar birden donuyor yani kilitlenip donuk bir ekranda 1sn. kadar bekliyor ardından yeniden başladığı için haliyle siyah ekran oluyor.

Burada problem bir çok bileşenden kaynaklanıyor olabilir.
Windows 10 kullanıyorsanız Windows 8.1 e geçiş yapmanızı öneririm.Sebebi ise son zamanlarda gelen güncellemelerle birlikte bilgisayarda kitlenme sorunu herkeste görünüyor tek caresi Windows 8.1 geçmekte aynı problemi yaşayan bir arkadaşta vardı en sonunda Windows 8.1 i kurarak sorundan kurtuldu.

Öncelikle tüm cevaplar için teşekkürler. Konuyu biraz daha netleştireyim.
@iGY 6 adlı arkadaşın söylediği gibi siyah ekrandan kastim sistemin kapanması yani bilgisayar açıkken bir siyah ekran görmüyorum.

Onun dışında sistem loglarını incelediğimde "Sistem düzgün kapatılmadan yeniden başlatılmış. Bu hatanın nedeni sistemin yanıt vermeyi durdurması, kilitlenmesi veya beklenmeyen bir şekilde güç kaybına uğramış olması olabilir."

Yüksek ihtimalle herhangi bir yazılımsal arıza gibi durmuyor.(Zaten orjinal ve temiz windows kurulumu yaptığıma ve hiç bir korsan yazılım yüklemediğime göre)
Isınma kısmına gelirsek dediğim gibi ilk yaptığım şey ısı değerlerini kontrol etmek oldu ve sistem yük altında dahi 65-70 dereceyi geçmiyor. Yani sorun belli ki ısı değil.

Sistemim SSD'ye yüklü ve sistemdeki SSD dahil tüm disklerin sağlık durumlarını kontrol ettiğimde hepsi sağlıklı gözüküyor.

Parçaların garantisi biteli muhtemelen 3-4 ay oldu. Bir tek güç kaynağının garantisi var diye tahmin ediyorum. (Onu daha sonradan almıştım.)
Şimdilik kısa zaman içerisinde yeni bir güç kaynağı kablosu alıp değiştirmeyi düşünüyorum belki kullandığım kabloda sorun olabilir diye eğer sorun tekrar ederse güç kaynağını garantiye göndermeyi yada farklı bir tane bulup değiştirmeyi deneyeceğim.

Yinede konu hakkında fikri olan olursa yazmaktan çekinmesin çok yardımcı olur.
Tekrardan teşekkürler.

Bu sorun nasıl çözüldü aynı sorunu yaşıyorum yardımcı olun lütfen.
Hocam merhaba, ben herhangi bir kabloda tam oturmama durumu olabilecegini dusunerek tum sistemi bi soktum zaten temizlikte yapmam lazimdi. İslemci dahil her seyi soktum bi temizlik yaptim ve sistemi geri topladim, bir daha hic bu sorunu yasamadim.

Hocam merhaba, ben herhangi bir kabloda tam oturmama durumu olabilecegini dusunerek tum sistemi bi soktum zaten temizlikte yapmam lazimdi. İslemci dahil her seyi soktum bi temizlik yaptim ve sistemi geri topladim, bir daha hic bu sorunu yasamadim.
Mesajınızı yeni gördüm. Ben de boş vakit bulup tüm parçaları iyice temizleyip silgi ile oksitlerini alıp tekrar taktım ve şuanlık her şey düzgün gidiyor bi problem yok. Kapatıp açmak gerçekten boş bi çözüm yolu değil üzerine makaleler yazmak lazım :)

Üzerinden uzun zaman geçmiş olsada bilgi bilgidir.Bir sen önce bende aynı sorunla karşılaştım.Bilgisayarım(Toshiba Laptop Win10 Pro) durup dururken aniden kapanmaya başladı.Forumda yukarıda söylenilenlerin hepsini yaptım.Elektronikten anladığımdan çok uğraştım,ama olmadı.En son güç adaptörünü değiştirdim,düzelmişti.Ta ki evelsi güne kadar.Yine tam çalışmamın ortasında kapanmalar başladı.Bu zamanlı zamansız olmaya başladı.Adaptördendir dedim yine değiştirdim ama bu sefer düzelmedi. Macun,fan bakımı,temizlik,hard disk değişimi(yedek hard diskimi taktım),usb portları kontrolü,tüm leğim bölgeleri,leğim yolları kontrolü,jack giriş kontrolü,soketlerin,ramların kontrolü.Voltaj,direnç değerleri kontrolü.Tüm elemanların tek tek mikroskopla kontrolü.Bilgisayarı topla.Yine düzelmedi.Bios kontrolü.Şak bilgisayar kapanıyor.Bazen açılırken bazen açıldıktan çok sonra.Yine bilgisayarı parçaladım.Kapanmanın sebebi ne olabilir.Bilgisayara gelen voltajın kesilmesi.Her şeyi denedim.Bir tek CMOS pili kalmıştı.Çok küçük bir ihtimal gibi görünüyordu.Onu da sökeyim bari dedim.Söktüm voltaj değeri doğru (3V).Tekrar yerine leğimledim.Sökmemle takmam arası,bekleme vs. yarım saat.Bilgisayarı moralim bozuk bir halde topladım ve çalıştırdım.Siyah bios bilgi ekranıyla açıldı en altta F2 tuşuna basın mesajı geldi.F2 Bios ekranını açtı.Ana ekranda varsayılan değerlere döndür F9, kaydet ve çık F10, Enter bilgisayar açıldı.Dün ve bu gün sürekli açık.Hiç bir kapanma olmadı.Yapmadığım işlem,oyun kalmadı,çalışmalarıma şu anada devam ediyorum.Pilin sökülüp takılması,bekleme, resetlemeye vesile oldu tahmin ediyorum.Olmaz demeyin.En küçük ihtimali göz ardı etmeyin.Pilin bedeli,en iyisi 10 TL.Daha sonra alıp değiştireceğim.Ama şimdilik stabil.Umarım birinin işine yarar.Düzgün bir bilgisayar 5 bin,6 bin TL. Günahtır milli servet.Vergisi harici her kuruşu dışarıya gidiyor.Birimize faydalı olsun yeter.İyi çalışmalar.

Bende son 3-4 aydır bu sorunu yaşıyorum kafaya takmamaya çalışıyorum ama oyunun ortasında pat diye gidiyor güç yönetiminden güç tasarrufuna alınca bir şey değişmedi her türlü tavsiyeyi uygulamayı deneyeceğim. Sorun tam olarak şu oyuna giriyorum biraz oynuyorum ondan sonra bilgisayar birden kapanıyor birkaç saniye siyah ekranda kaldıktan sonra tekrar açılıyor fakat bu arada sırada 2 kere art arda oluyor 3-4 kere kapanıyor tekrar oyuna giriyorum ve oyun bitene kadar bir daha olmuyor fakat diğer gün bilgisayarı açtığımda tekrar aynı sorunla karşılaşıyorum artık PC oynamaktan sıkıldım sırf bunun yüzünden

Merhaba,
Bilgisayardan anlamayan bir insan değilim fakat şu sıralar gerçekten anlamlandıramadığım bir sorunla karşı karşıyayım. Geçenlerde bilgisayarım aniden kapandı. 1 saniye donuk görüntünün ardından siyah ekran ve bilgisayar yeniden başladı.
İlk sefer çok umursamadım ama aynı gün içerisinde 4 kez daha olunca önce sıcaklık değerlerini falan kontrol ettim ve bir sorun göremedim daha sonra direkt olarak son sürüm Windows 10 ISO dosyasını Microsoft sitesinden indirdim ve satın almış olduğum orijinal anahtar ile temiz kurulum yaptım ve ardından MSI sitesinden indirmiş olduğum orijinal sürücüleri her zaman yaptığım gibi yükledim.

Temiz kurulumun ikinci günündeyim ve bugün aynı sorunu iki kez daha yaşadım.
Sistemim;
i5-6600K,
Cooler Master Seidon 120v V2 sıvı soğutma,
MSI GTX 970,
MSI Z170 Gaming m3,
Aerocool KCAS600 600W 80+ Bronze güç kaynağı,
8 GB RAM.

Acaba sorunun sebebi ne olabilir? Veya bilgisayarın kapanmasına iliştin loglar nerede tutuluyor?

Sizin işinize şu an büyük ihtimal yazmaz ancak bu konuda cevap arayan diğer arkadaşlara bilgi vermek isterim. Eğer bu sorunu yaşıyorsanız vakit kaybetmeden bilgisayarı tekrar açmayı denemeden bir uzmana götürün. Aynı sorunu sadece Valorant oynarken yaşıyordum iki gündür bilgisayar durduk yere kapanmaya başladı ve bugün üst üste kapanınca tamirciye götürdüm. Keşke ilk olduğu zaman getirseydiniz, dedi. İçindeki entegreler vs. yanıyormuş galiba. Anlayacağınız, sorunları bedava çözmek isterken daha pahalıya mâl olmasına sebep olabiliyorsunuz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı