Bilgisayar Aniden Kilitlenme Sorunu

sagol123

Hectopat
Daha fazla  
1 hafta önce bilgisayarımı anakart, RAM ve hard disk hariç parçalarını çıkararak hava ile temizledim. Termal macun sürüp geri monte ettim. Sanırım macun fazla kaçmış ve anakart soketine, işlemci ayaklarına kadar ulaşmış. Bilgisayarı kullanırken işlemciye biraz yük bindiği zaman anakart ve işlemci ısısı 70 derecelere kadar çıkıp görüntü ekranda takılı kalıyordu, hiçbir işlem yapamıyordum bilgisayarı power tuşundan kapatıp geri açmak dışında. Tamire verdim, fazla macunu temizlediler ve şu an ısınma sorunu yok diyebilirim.

Ama kilitlenme sorunu sürüyor. İşlemci %100 yükte 77-78 dereceleri bulduğunda bilgisayar kilitlenmedi. Fakat herhangi bir oyun veya bilgisayarı biraz yoracak bir program açtığımda kilitleniyor.

Ayrıca bilgisayar kilitlendiğinde internet simgesine baktığımda ağ kablosu takılı değil simgesini görüyorum ve internet kesiliyor. Klavye ve mouse ışıkları yanmaya devam ediyor ama ekrandaki mouse imleci kayboluyor.

Son olarak güç kaynağından şüphelenmeye başladım. Aerocool GT Black 500W kullanıyorum. İçinde Aerocool VX500 serisi PSU var. Bunu temizlerken bir sorun olmuş olabilir mi? 80+ olmadığı için yeterli gücü sağlayamayıp ekranın kilitlenmesi olası mı? Teşekkürler.

Son düzenleme:
Soketi kontrol ettiniz mi? Pinlerin boyunu kontrol edin. Temizlerken zarar görmüş ve temassızlık yapıyor olabilir.

Hatta bir varsayım atayım ortaya, o pinlerden biri temassızlık yapıyor ve işlemciye o komut seti giderken sistem tamamen donuyor. Ama siz %100 yük bindirmek için kullandığınız program o komut setini kullanmadığı için problem olmuyor.

%100 yükte 78 derece de pek normal değil.

Macunu çok sürmemeniz gerekiyor. Hatta macun olabildiğince az sürülmeli. Katman ne kadar ince olursa ısı geçirgenliği o kadar yüksek olacaktır.

Soketi kontrol ettiniz mi? Pinlerin boyunu kontrol edin. Temizlerken zarar görmüş ve temassızlık yapıyor olabilir.

Hatta bir varsayım atayım ortaya, o pinlerden biri temassızlık yapıyor ve işlemciye o komut seti giderken sistem tamamen donuyor. Ama siz %100 yük bindirmek için kullandığınız program o komut setini kullanmadığı için problem olmuyor.

%100 yükte 78 derece de pek normal değil.

Macunu çok sürmemeniz gerekiyor. Hatta macun olabildiğince az sürülmeli. Katman ne kadar ince olursa ısı geçirgenliği o kadar yüksek olacaktır.
Yarın tekrar gideceğim bilgisayarcı arkadaşla birlikte tamamen söküp temizleyip yeniden monte etmeyi deneyeyim.

78 derece Far Cry 5 oynarken oluyor sadece. Stok soğutucu olduğundan önemsemiyorum. Dereceyi belirtmemdeki amaç sorunun ısınmadan kaynaklanmadığını belirtmekti. Cevap için teşekkürler.

Güç kaynağını nasıl temizlediniz? Parçaları süpürgeyle temizlememişsinizdir umarım.

Sorun HDD'den de olabilir. Ama bu düşük ihtimal.
Hayır küçük bir el pompasıyla temizledim. Maksimum bir insanın kuvvetli üflemesi kadar. Güç kaynağı da aynı şekilde. HDD için HD Tune ile tam tarama yaptım yaklaşık 1.5 saat sürdü bir sorun gözükmüyor.

Tamamdır, yarın bilgilendirmeyi unutmayın buradan.
Bugün götüremedim bilgisayarı. Ekran kartı sürücüsünü güncellemeyi deneyeyim dedim. DDU ile eski sürücüyü kaldırdım. En yeni sürücüyü indirdim, kurarken 1603 hatası aldım. Bir önceki sürümü denedim aynı hata. En başta kullandığım 18.3.4 e geri döneyim dedim aynı hata. Acaba ekran kartı yerine tam oturmadı veya kartta farklı bir problem mi var?

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı