Çözüldü Bilgisayar başlarken DRAM, VGA, BOOT, CPU ışığı yanma sorunu

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

277726

Kilopat
Makaleler
4
Bilgisayar undervoltage ayarlarımı sildi. Şu an normal elle OC yapmaya çalıştığımda 4 GHz ratio vermeme rağmen gidip kendi kendine 4.2 OC yapıyor. Normal bir temizlik yapayım dedim. Bilgisayarı açtım ve hep yaptığım fan temizleme işlemini gerçekleştirdim. Çok hafif CPU fanlarını sildim. Aşırı hafif RAM dokundum. Acaba RAM dokunduğum için mi böyle bir hata yaptı. Bilgisayarı temizledikten sonra ilk açılışta kendini 3 kere yeniden başlattı. Bu neden olmuş olabilir? Bu hatanın tekrarlanmaması için ne yapmam lazım? BIOS ayarlarından sadece RAM'leri bile 2933MHz yapmaya çalışsam kendini iki kere yeniden başlatıyor ve ayarlarını değiştiriyor. Bir keresinde OC yaptığımda da fark etmemişim kendi kendine 5GHz OC yapmış. Onun yüzünden bilgisayarı yeniden kurmam gerekti. Ben sanıyorum Windows Update hatasından öyle yaptı. Bilgisayarımda önemli dosyalar ve yüksek boyutlu oyunlar var lütfen yardımcı olabilir misiniz? Şu an bilgisayar açıldı ve çalışıyor. Ama tüm BIOS ayarlarını default moda aldım ve anca ondan sonra açıldı.
O kırmızı nokta bilgisayar yeniden başlatılırken DRAM'de yanıyordu.
Şu an bilgisayar Max 4.5GHz oluyor. Bir zararı olur mu? Neden böyle bir OC yapıyor anlayamadım. Hatta Chrome kullanıyorken yapıyor bunu.
@Jang Geum'un Danji Yemeği
@Emir M. Yardımcı olma şansınız var mı?
@Murat5038
Şimdi de 16GB olan RAM sadece 8GB gösteriyor.
Şimdi RAM'lerin yerlerini değiştirdiğimde sorunu çözdüm artık 16 GB RAM olarak görülüyor ama öncesinde RAM'leri sadece tak çıkar yaptığımda DRAM ışığı yandı ve görüntü gelmedi. Slotlarını değiştirdiğimde CPU VGA RAM ışığı yandı söndü yandı söndü Boot ekranı yandı söndü. Bu arada BIOS pilini çıkartıp takmıştım.
XMP ile RAM'leri 2933MHz yapabildim. Şu an sorunsuz çalışıyorlar. Tek sorun HWMonitor'de CPU Max 4.8GHz oluyor.
@Emre C bu konu hakkında bilginiz var mı? Çok acil yardıma ihtiyacım var. Bunlar bilgisayara zarar verir mi?
@Tolga Samet
@Jang Geum'un Danji Yemeği çevrimiçi olduğunu yeni gördüm. Bir bakma şansın var mı?
@Lemi Galip
@Recep Baltaş

Dosya Ekleri

• WhatsApp Image 2020-05-17 at 12.07.57.jpeg
    133,5 KB · Görüntüleme: 115
  • WhatsApp Image 2020-05-17 at 12.07.57 (2).jpeg
    206,7 KB · Görüntüleme: 74
  • Adsız.png
    18,5 KB · Görüntüleme: 69
Son düzenleme:
Çözüm
Maalesef ki bilmiyorum o tarafları. Sorunsuz kullanabiliyor musunuz bilgisayarı şu anda? Büyük ihtimalle buradan bir şey çıkmayacak. Böyle sorunlarda genelde denenmeden bir sonuç çıkartılması zor oluyor.

Bilgisayarı şu an sorunsuz kullanabiliyorum. Sadece bir kere başka bir uygulama açılırken başlat tıkladığımda geç açıldı. Belleği yaptığımda raporu buraya atmaya çalışırım ama şu sıralar ödevlerimi yapmaya çalışıyorum. Akşam tekrar denerim en kötü.
Güncelleme 26.05.2021:
Işıkların yanmasının herhangi bir problem olmayacağını MSI forumda bir arkadaş'a mail ile cevap vermişti. Bende şu an herhangi bir ışık problemi falan olmuyor ve zaten bir problem olduğunda bilgisayarın çalışmasında aksamaların olmasıyla problemlem olduğunu anlarız. Eğer yeni gelen arkadaşlar bu konuya bakacak olurlarsa ışıkların yanmasında herhangi bir problem yok.

Diğer OC konusunda konuşmam gerekirse; artık OC yapmamaya karar verdim çünkü her yaptığımda farklı bir problem ile karşılaşacağım ya da çok uğraştıracak. Zaten artık ısınmasına falan da çok takmıyorum çünkü Ryzen kendisinin ani ısı artmasının problem olmayacağını söylemiş. Oyunları bırakıp, derslerime ağırlık verdiğim için de OC pek işime yaramayacak. Linux kullanmaya başladığım için de OC için fazlasıyla bilgiye ihtiyacım olduğunu düşünüyorum.
Overclocking bölümüne gel ve oradan expert modunu sec. CPU Ratio bölümünden vermek istediğin GHz gir. Ornek; 4.0 GHz için 40 yaz. Advanced CPU Configuration yazan yere tıkla, Precision Boost Overdrive'i disabled yap. CPU core voltageyi autodan override voltage yap. Altta çıkan auto yazan yere tıkla ve mesela 1.3V yaz. Sonra CPU featurese tıkla, AMD Cool'n'Quiet yazan yeri disabled yap. F10 de kayıt et. Test yap. Prime95, Small FFTs, geçerse voltaj düşürürsün ya da 4.1 dene 1.320V ile.

Tam da eski konuda senin söylediğin ayarları yapmaya hazırlanıyordum iyi denk geldi
Bu HWMonitor Max 4.5MHz değeri hakkında bilginiz var mı?
4GHz 1.350voltage ile 2dk'da 78 derece oldu.
20dk test yaptım ve sonuçlar bu şekilde;
Boşta değerleri artık çok fazla takmıyorum ama 20Dk'da 79 dereceye çıkması biraz fazla geldi. Soğutucuyu da doğru taktığımdan eminim. Termal macun da daha 6 ay falan oldu süreli. Termal macun cooler mastergelpro.
Global C state kapalı 23dk testi de paylaşıyorum.
Konu aslında çok farklı bir yere gitti. Ben bu hatanın neden olduğu ve nasıl önüne geçebileceğim hakkında cevaplar arıyorum. Overclock için ayrı bir konu açsam daha iyi olacak sanırım.

Dosya Ekleri

• 512233.png
    14,8 KB · Görüntüleme: 45
  • 23dk-global c state kapalı.jpg
    78,1 KB · Görüntüleme: 60
Son düzenleme:
Belleklerle ilgili bir sıkıntınız var gibi. DRAM ışığı ve 3 kere başlatması bunu gösteriyor. Bellekleri teker teker deneyin.
4.2 turbo frekansı, CPB açık kalmış olmasın?
Bana bildirim gelmemiş, ondan görmemişim. Kusura bakmayın.
Bir de, HWMONITOR kullanmayın. Ryzen sistemlerde yanlış değer gösterdiğine defalarca hem kendim heö forumda gördüm.

Son düzenleme:

Game Boost özelliği kapalı ve CPB overclock yaptığımızda kendisinin zaten kapandığını öğrendim forumdan. Belleklerin üzerinde ki plastikleri Vatan Bilgisayar çalışanı çıkartmamış ben tekrar tak çıkart yapayım dedikten sonra gördüm ve çıkarttım. Şu ana kadar bellekler ile ilgili hiç sorun yaşamamıştım bir temizlik yapayım dedikten sonra kendinde geçti bilgisayar. Her zaman yaptığım temizliği yapmıştım. Ama belki de bozulması buna denk gelmiştir. Şu an oyunlarda veya Prime95 testlerinde herhangi bir sorunla karşılaşmadım. Ama bugün bilgisayarı açarken DRAM ışığı yanıyor sonra bilgisayar açılıyor. RAM bellekleri teker teker denerken birinde açılmazsa ne yapmalıyım?
Ha bir de şu an RAM ve 2600X overclock halindeyken RAM'leri teker teker denemek sorun yapar mı?
HWMonitor yerine başka ne önerirsiniz?
Ha bir de eskiden undervoltage yaptığım zamanlarda bilgisayar başladıktan sonra parola yazma kutucuğu açılırken hafif bir kasma yaşıyordum. Ama şimdi RAM'lerin yeri değiştikten sonra mı yoksa overclocktan sonra mı bilmiyorum artık direk açılıyor. Cinebench testinde de eskiden yaptığım 4.05GHz overclock'u şu an yaptığım 4GHz bir miktar geçti. Bu da overclock sonuçları konum;
İlk önce overclock olduğu için BIOS pili çıkartarak BIOS'u sıfırladım. Daha sonra RAM'leri tek tek denemeye başladım. RAM: Corsair 2x8GB Vengeance LPX DDR4 3000 MHz CL16.
RAM1 DIMM1 açıldı.
RAM2 DIMM2 açıldı.
RAM1 DIMM2 açıldı.
RAM2 DIMM2 açılmadı. DRAM ışığı yandı ve sönmedi.
RAM1 DIMM1-RAM2 DIMM2 8 GB olarak görüldü. BIOS sıfırlandıktan sonra gelen F1 basma ekranına attı.
RAM1 DIMM1-RAM2 DIMM3 8 GB olarak görüldü. BIOS sıfırlandıktan sonra gelen F1 basma ekranına attı.
RAM2 DIMM1-RAM1 DIMM2. 16 GB olarak görüldü.
RAM'lerin hangisi olduğu tam doğru olmayabilir ama benim hatırladığım bunlar. Kısaca anlatmak gerekirse yeni aldığımda takılmış olan slotlar bir süre sonra 3 kere resetledikten sonra 8 GB çalıştığını gördüm. Önce tak çıkar yaptım ama düzelmedi. Ardından yerlerini değiştirdiğimde 16 GB oldu. Videolar RAM tak çıkarken çekilmedi. Önceden 16 GB olarak çözüm bulduğum zamanda videoyu çektim ve sonrasında RAM'leri denedim. RAM'leri denerken RAM2 hariç diğerlerinde sırasıyla CPU VGA Boot ışıkları yandı. Video BIOS sıfırlarken çekildi.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
(BIOS'u sıfırladıktan sonra F1 basıp BIOS'tan ayarları kaydettiğim kısım )
Artık bilgisayar başlatılırken VRAM ışığı yanmıyor ama diğerleri yanıyor ve bir süre sonra sönüyorlar.
Rust'ta RAM kullanımını 10GB olarak görebiliyorum ve oyunlarda herhangi bir kasma donma olmadı. Bu ışıklar genel olarak bilgisayarı başlatırken fark ettim ki önce CPU ışığı yanıyor ve hemen sönüyor. Ardından VGA ışığı yanıyor ve görüntü geliyor. En sonda Boot ışığı yanıyor ve MSI logosu gelince o da sönüyor.
@MayCrasH bir konuda arkadaşın sorununu çözmüşsün de acaba benim problemim ne olabilir? Benimkinde görüntü geliyor. Şu an sorunsuz bilgisayarı kullanabiliyorum.

Dosya Ekleri

• Kitapçık.jpeg
    145,3 KB · Görüntüleme: 54
Son düzenleme:
RAM ve 2600X'i stok hale getirin ve öyle test edin en iyisi. HWMonitor yerine HWInfo öneririm.
DIMM2 slotu bazen görüyor bazen görmüyor anlafığım kadarıyla. Saçma bir tavsiye gibi gelecek ama silgi ile pinleri yavaşça temizler misiniz?
RAM'lerden birisi bozuk olsa anlardık. 16GB olduğu haliyle memtest yapar mısınız? Eğer 16GB çift kanal çalıştırıyorsa şu anda sorun yok çünkü bu ışıklar bende de yanıyor açılışta.

Şu an fan ayarları ve RAM OC harici bir ayar yapmadım ama tekrar BIOS'u default yapabilirim. Memtest86 sanırım 4 saat sürüyormuş. O yüzden akşam yatarken testi yapsam daha iyi olacak. Memtest86 yaparken herhangi bir hata çıktığında bilgisayar kapanır veya zarar görür mü? Yani başında beklemek gerekir mi? Silgi ile silme konusuna gelecek olursak bu RAM'leri taktığımız slotları mı silgiyle temizlemeliyim? Temizlerken zarar vermemek için nasıl davranmalıyım?

RAM'lerin ışıldayan pinleri var üzerinde, oralara silgi sürteceksiniz hafifçe, elinizle dokunmamanız lazım ama. Memtest sorun çıktığında kapanmaz veya zarar görmez bildiğim kadarıyla. En son size bir rapor veriyor, o raporun fotoğrafını çekip buraya koyar mısınız?

Hocam USB MBR olarak yapmadığım için ilk başta Boot ettiremedim ama sonradan MBR olarak formatlayıp üstüne yazsam bile Boot ekranında belleği göremiyorum. Acaba formatlarken mi bozuldu? Çünkü eskiden Win10 format için rahatlıkla kullanıyordum.

Maalesef ki bilmiyorum o tarafları. Sorunsuz kullanabiliyor musunuz bilgisayarı şu anda? Büyük ihtimalle buradan bir şey çıkmayacak. Böyle sorunlarda genelde denenmeden bir sonuç çıkartılması zor oluyor.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…