Bilgisayar CPU fanını 220 volta bağlamak

Merhaba.
Ben el yapımı soğutucu yapmak istiyorum bunun icin fanları elektriğe bağlıcam ama ne yapmam gerekiyor eski telefon adaptörü var elimde iş görür mu?

Son düzenleyen: Moderatör:
12 volt cpu fanını şebekeye bağlarsan fan yanar ve kullanılamaz hale gelir. Ayrıca tehlikeli, sakın deneme. Soğutucuyu elle yapmak döktüğünüz tere değmez.

Soğurucu radyatörünü elde yapmaya kalksanız, uygun şekildeki malzemeyi bulamazsanız piyasada. Gidip CNC'ye bir tek radyatör için para vermek pahalı olur.

Fan kısmına gelecek olursak; hobi marketlerde fırçasız motor bulup fan yapması kolay ancak noctua ve corsair'in sessiz ve kaliteli bilgisayar fanları var zaten. Hem o hobi marketten aldığın fırçasız motorla yaptığın fanın sesine dayanmak mümkün değil.

Sonuç olarak soğutucuyu elde üretmek mantıklı değil. Onun yerine herhangi bir tekno marketten kaliteli bir kasa fanı almak mantıklı. Eğer şu anda paran yoksa ve evde vantilatör varsa, kasanın kapağını açıp vantilatörü önüne koyabilirsin. Biz eskiden öyle yapardık.

Resimdeki aleti alıp 12V ayarına çekip, kabloları da soyup fana bağlarsan sorunsuz çalışır. Kesinlikle şehir gerilimine bağlamayı deneme bile.

Dosya Ekleri

• 916f1fb56564d40cba5ddd492dfb9fcb.jpg
    916f1fb56564d40cba5ddd492dfb9fcb.jpg
    58,4 KB · Görüntüleme: 620
Laptop fanını daha geçen hafta, eski kalın uçlu Nokia şarj aletine bağladım. Fan'da üç; Şarj aletinde iki kablo var, kabloları birbirleriyle denedim, çalışmayan kabloyu kestim, bantladım. Arada bir laptopun kenarına sirkülasyon için koyuyorum bayağı soğuyor.

Mesela ben 12V'luk fanı 24V'a takmıştım. Peçeteleri parçalıyordu.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Fanı direk 220V'a bağlamamalısın. Bir adaptör alıp deneyebilirsin.

Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı