Bilgisayar Geç Açılıyor

qazad

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba,
Yaklaşık 5 yıldır kullandığım Monster Abra A5 V1. 1.3 laptop kapalıyken aç tuşuna basıyorum ve önceden yaklaşık 15 dakika süren bir gecikme sonunda açılıyordu. Sanırım sıkıntı anakart ile ilgili. Tuşa bastığımda laptop klavye ışığı yanıyor ve içindeki fan dönmeye başlıyor fakat laptop ekranına ya da bağlı olan herhangi bir USB cihaza elektrik gitmiyor. Beklemenin ardından bir anda elektrik diğer cihazlara da gidebilmeye başlıyor ve o an bilgisayarı açmış gibi başlıyor. Bu bekleme süresi önceden 10-15 dakikaydı ve o zaman bile sinir bozucuydu fakat şimdi sürenin ne kadar uzadığını bilemiyorum çünkü dün güncellemeden sonraki restarttan sonra yaklaşık 1 saat bekleme sonunda açılmıştı. Bugün ise 2 kere elektrikler gidip geldiği için (batarya ölü olduğu için kapanıyor) ilkinde 3-4 saat sonra açıldı. Şimdi 3 saate yakın süre geçmesine rağmen hâlâ açılmadı.
Önceden bu sorunla karşılaştığımda bilgisayarı kapatmak yerine uyku moduna alıyordum ve açarken hiçbir sıkıntı olmadan açılıyordu. Sıkıntının geçmediğini biliyordum fakat tamir için zaman bulana kadar geçici bir çözüldü.
Tavsiyelerinizi bekliyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Kendi fikrimi söylüyorum bir bilgisayarın 15 dakikada açılması hiç normal değil. Ayrıca bilgisayarın oldukça eski. Bu durumda SSD'ye geçmeni ve temiz kurulum yapmanı var ise driver güncelleştirmelerini yapmanı öneririm. Sistem özelliklerini atabilir misin?

Aslında SSD var, konunun da onla ilgili olduğunu sanmıyorum. Baştaki bekleme süresinde klavye ışığı ve fan haricinde hiçbir yerde elektrik olmuyor. O uzun süre sonunda (dün en son 6 saati buldu) bir anda diğer yerlere de elektrik gidiyor. Kulaklığın ışığı yanıyor, monitöre görüntü gelmeye başlıyor vs. Sanki o süre boyunca kapalıymış da en sonda açılmış gibi birden geliyor ve tavsiyelerinizde olduğu gibi SSD olduğu için en geç 20 saniye içinde açılıp kendine geliyor.

Bilgisayar Özellikleri:
Intel Core i7 4710MQ 2.4GHz / 3.4GHz İşlemci
8GB DDR3 RAM
Nvidia GTX 860M 2GB Ekran Kartı
120GB SSD
1TB HDD

Anakart modeli ile ilgili bir bilgim yok.
Benzer durum var mı diye araştırdım ama hiç denk gelmedim. Bütün sorunlar ya yazılımsal performans sorunları ya da SSD/HDD donanımının sorunları. Bende bios yeri bile açılmadan bunlar başıma geldiği için tahminimce anakart demiştim.

Tavsiyelere açığım.

Öncelikle bilgisayarın tamamen açıldıktan sonra Windows'tan yeniden başlat dediğinde sorunsuz şekilde yeniden başlıyor mu ve yeniden başlattığında sorunsuz bir şekilde bios'a girebiliyor musun? Eğer bu şekilde oluyorsa, sorununun ne olduğunu anladım!

Öncelikle bilgisayarın tamamen açıldıktan sonra Windows'tan yeniden başlat dediğinde sorunsuz şekilde yeniden başlıyor mu ve yeniden başlattığında sorunsuz bir şekilde bios'a girebiliyor musun? Eğer bu şekilde oluyorsa, sorununun ne olduğunu anladım!
Bios'a girmeyi denemedim açılırken ama sorunsuz bir şekilde girebiliyor olması lazım o zaman da. Sadece elektrik gitmiyor diye görünüyor sorun.
Yeniden başlat yapınca da aynı şekilde beklemek gerekiyor bu uzun süreyi. Sadece uyku modu ile oraya takılmadan geçiş yapabiliyorum.
Bu arada bilgisayar bir kere açıldıktan sonra hiçbir sıkıntı olmuyor, sadece açana kadar problem var.

Galiba sorun belli oldu, 3 sene önce anakartta oluşan arıza nedeniyle garantiye yollamıştım bilgisayarı. Tamircinin dediğine göre tamir etmek yerine bir kabloyla hasarlı yeri atlamasını sağlamışlar. SSD altındaki soğutucu yeri de çıkartmışlar bunu yaparken. Soğutucu yokluğunda kuzey çipi zarar görmüş. En son da bu hale gelmiş.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı