Bilgisayar hakkında gelişmek için nereden başlanmalı?

mangoku

Decapat
Bilgisayarı herkes gibi genel olarak kullanmayı, birkaç programlama dili biliyorum kodlama yapısına hakimim. Ama şöyle bakınca o kod IDE'leri dışında ne bilgisayarın işleyişi ne donanımı ne de iç kodları hakkında hiç bilgim yok. Nereden başlamam gerek? Bilgisayara tamamen hakim olmak istiyorum.

İki ihtimal var, ya canınız low level çekiyor,
Bilgisayara tamamen hakim olmak istiyorum.
ya da Ctrl + Space yapmadan bir işlevin adını dahi yazamıyorsunuz.
Ama şöyle bakınca o kod IDE'leri dışında ne bilgisayarın işleyişi ne donanımı ne de iç kodları hakkında hiç bilgim yok.

Eğer birincisiyse:
Digital Logic Design konusunu arastirmalisin.
Hic programlama bilmiyorsan da bu konu esliginde ogrenebilirsin, cunku gunun sonunda boolean algebra yapacaksin agirlikli olarak.
Bu konuda fazla deneyimim olmadığı için şimdi hızlıca Google'lamayla bir sonuca varıp burada anlatmam haddimi aşar. @bitwise yardımcı olur belki.

Eğer ikincisiyse, programlama dillerini öğrenirken IDE kullanmayın. Normal şartlar altında IDE kullanmanızda herhangi bir sakınca olmasa da öğrenme sürecini çok ciddi bir şekilde baltaladığını düşünüyorum. O güzelim "İnşa Et" tuşundan biraz olsun uzaklaşıp komut satırı görmeden, basit bir syntax hatasından dolayı 2 saat boyunca hatayı bulamayıp sinirlenmeden IDE hastalığından kurtulamazsınız.

IDE'siz kod yazmaya alşıtğınızda artık hangi kod düzenleyiciyi kullanırsanız kullanın, sıkıntı çekmezsiniz.

İki ihtimal var, ya canınız low level çekiyor,

ya da Ctrl + Space yapmadan bir işlevin adını dahi yazamıyorsunuz.

Eğer birincisiyse:

Bu konuda fazla deneyimim olmadığı için şimdi hızlıca Google'lamayla bir sonuca varıp burada anlatmam haddimi aşar. @bitwise yardımcı olur belki.

Eğer ikincisiyse, programlama dillerini öğrenirken IDE kullanmayın. Normal şartlar altında IDE kullanmanızda herhangi bir sakınca olmasa da öğrenme sürecini çok ciddi bir şekilde baltaladığını düşünüyorum. O güzelim "İnşa Et" tuşundan biraz olsun uzaklaşıp komut satırı görmeden, basit bir syntax hatasından dolayı 2 saat boyunca hatayı bulamayıp sinirlenmeden IDE hastalığından kurtulamazsınız.

IDE'siz kod yazmaya alşıtğınızda artık hangi kod düzenleyiciyi kullanırsanız kullanın, sıkıntı çekmezsiniz.
Kodlama dilleriyle aram kötü değil, dediğim gibi sadece bilgisayar hakkında bilgim olmadan idelerde kod yazmak rahatlık vermiyor, boş hissediyorum kendimi. Yani canım low level çekiyormuş galiba. Donanım, gömülü sistemler, işletim sistemleri vb. bunların derinine gitmek istiyorum, o yüzden bir yerden başlayıp onu öğrendikçe araştırma dallanacak ve zamanla istediğime ulaşmayı istiyorum. Kernelleri öğrendikçe dallanır gibime geliyor. Kernelle başlangıç yapayım o zaman teşekkürler. Kaynak tavsiyesi vb. olursa bekliyorum bu konularda. İyi akşamlar.

Kodlama dilleriyle aram kötü değil, dediğim gibi sadece bilgisayar hakkında bilgim olmadan idelerde kod yazmak rahatlık vermiyor, boş hissediyorum kendimi. Yani canım low level çekiyormuş galiba. Donanım, gömülü sistemler, işletim sistemleri vb. bunların derinine gitmek istiyorum, o yüzden bir yerden başlayıp onu öğrendikçe araştırma dallanacak ve zamanla istediğime ulaşmayı istiyorum. Kernelleri öğrendikçe dallanır gibime geliyor. Kernelle başlangıç yapayım o zaman teşekkürler. Kaynak tavsiyesi vb. olursa bekliyorum bu konularda. İyi akşamlar.

Bahsettiğiniz aslında çok ama çok geniş bir dünya. Örneğin; dijital sistemleri (mantıksal devreleri) çok iyi bilmeniz gerekir. Üzerine mikroişlemcilerin nasıl çalıştıktlarını bilmeniz gerekecektir. Bunların üstüne Bootloader - BIOS - Kernel vs bu şekilde ilerleyebilirsiniz. Kernel aslında bir başlangıç olmaktan çok daha ileride bir seviyede yani, temeli boş kalacaktır.

Öncelikli amacınızın ne olduğunu bilmeniz gerekiyor bu durumda. Örneğin; ben IDE'ye hiçbir ihtiyacım olmadan bir mikroişlemciye kod flash'layabilmeliyim ve bunun sorunsuz çalıştığını bilmeliyim diyorsanız çok iyi datasheet okumak görevi de eklenecektir. Memory'sinde (RAM) hangi bank üzerinde hangi tipte verilerin taşındığını bilmeniz gerecektir. Bu durum sizi Assembly öğrenmeye kadar götürebilir.

Bu yüzden önceliğinizin, amaçlarınızı net olarak belirlemek olduğunu düşünmekteyim.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı