Bilgisayar hasta eder mi?

Dostum senin yaşlarında saç beyazlaması stres kaynaklı oluyor. Zamanında benim de beyaz saçları olan arkadaşım vardı. Abartılacak bir şey değil.
Ailenin davranışlarını tamamen okumadım ancak hoş değil. Sularına gitmen lazım. Cidden sana önerim, 10. Sınıfa geçtin herhalde, o zamanlardan zorla kendini ve sıkı ders çalışmaya başla. İleride TYT çalışırken kolaylık yaşayacaksın, ayrıca düzenli ders çalışma alışkanlığın olursa ileride zor gelmeyecek saatlerce çalışmak. Ayrıca sıkı dediğim de günde 1,5-2 saat kadar. Hem ailen görür, ders çalışıyor der, tepkilerini azaltır; hem de senin yararına olacak gerçekten, bilgisayar gibi değil.

Gerçekten böyle ise evden kaçmasan bile bir yakınında kalabilirsin, onlara bu yaptıklarının seni fazlasıyla üzdüğünü anlatabilirsin. Benimde saçlarım 13 yaşımdan beri beyazlıyor fakat bilgisayarla fazla vakit geçirmem. Arada sırada Technopat'a girerim o kadar. Kaçmak kesin çözüm değildir fakat senin yokluğun değerini anlamaları için işe yarayabilir. Tavsiyem okullar açılana kadar anneannen olabilir, babaannen olabilir, teyzen olabilir bir yakınında kal. Hem kafanı dinlersin hem de değerini anlarlar.

Fiziksel şiddet için ise eğer yüksek/orta düzeyde, vücudunda iz bırakan tipte ise gerekli yerlere kesinlikle başvurmalısın. Gitgide büyüyen evde aynı ortamda bulunduğun birinin de uğradığı bir şiddet ise kesinlikle başvur. Şiddetin büyüğü küçüğü de olmaz aslında eğer şaka amaçlı ise diye dedim ama pek öyle gibi durmuyor.

Arkadaşlar ailem 1-2 yıldır ben ne dersem bilgisayar oynadığım için olduğunu söylüyorlar. Hasta oluyorum bilgisayardan. Üzgünüm diyorum çok bilgisayar oynuyorsun. Kızgınım lütfen anlayışlı olun "hep bilgisayar oynuyorsun" diye kaba bir şekilde bağırıp azarlıyorlar ama ben hiçbir kabalık ve rüsvalık yapmıyorum hep kibar ve sakin konuşuyorum onlar bana bağırıp bilgisayar oynuyorsun diyorlar şaka değil böyle. Nerden duyuyorlar bilmiyorum ama 15 yaşımdayım saçlarım beyazlıyor bana bilgisayar oynamanın beyazlattığını söylüyorlar bağırarak ve kalp kırarak. Sinüjit alerjim var genelde mevsim geçişlerinde burnum sızlıyor boğazım şişiyor başım ağrıyor klasik alerji belirtileri işte ama çok bilgisayar oynadığımı söylüyorlar bunu nereden duyduklarını sorduğumda daha da şiddetle bağırmaya başlıyorlar. Yemek yemiyorum gerçekten aç olmadığımdan veya aşırı tok olmayı sevmediğimden velev ki az yiyorum bana bağırıp "bilgisayar için yemek yemiyor harbi kafayı yemişin" diyorlar. Sigara içtiklerinde içmemelerini söylediğimde (tüm aile üyelerim içiyor) "ağzına sigara aldığını görürsem ağzına ******" "döverim" vb. karşılıklar alıyorum. Benimle müjdeleyici haberler konuşmuyorlar genelde "çok asosyelsin cinssin geri zekalısın" diyorlar ben onlara en ufacık bir şey dememek için kendimi çok sıkıyorum hele ki "içeri gelip niçin televizyon izlemiyorsun" daveti dışında genelde yüzümü bile görmek istemeyen kişilerin benim için "üzülüyor seni görmeyince" dediklerinde reddediyorum bana yine kızıp bağırıyorlar hatta genelde fiziksel şiddet dahi olabiliyor. Bu yüzden zorla götürülüyorum kelimenin tam anlamıyla zorla. Gittiğimiz yerde edepli ve adaplı olunca yine kızıyorlar onlar şöyle böyle niçin böyle davrandın? Diye. Pelteğim r harfini ve bazı kelimeleri söyliyemiyorum sesim ince onlarla konuşurken "kız mısın ?" Veya dediklerimi ince sesle söyleyip rencide ediyorlar. Yapmamalarını söylediğimde "anaya babaya karşı geliyor" deyip neyini eksik ettik diyorlar evet hiçbir zaman aç veya açıkta kalmadım ama bu yaptıklarını rasyonel kılıyor mu? Daha uzatabilirim ama uzatmiyacağım sizide sıkmak istemiyorum asıl sorum şu:

Okura soruyorum bu üsttekilerin tek nedeni bilgisayar mı? Eğer öyle ya da değilse benim ne yapmam lazım.
Eğer meslek dalı olarak yazılım gibi bir şeyle uğraşmaya başlarsan çok yüksek ihtimalle ailen susacaktır. Az bir miktar para kazanırsan bir daha bir şey duymazsın muhtemelen.

Python falan öğrenip kolay bir hesap makinesi yap mesela. Vaktini ilgi alanların ile geçir ve elbette ders de yap. İlgi alanlarını ailene göster ve hedefin başarılı olmak olsun. Kimseyi takma. Bu hayat senin hayatın kimse sana karışamaz.

Anladığım kadarıyla senin söylediklerini anlamayı bırak dinlemiyorlar bile. Bence onların gerçekten anlayacağı dinleyeceği birilerinin onlarla bir an önce konuşması lazım ciddi bir şekilde. Yanlış anlamanı istemem ailen sonuçta ama yaptıkları cahillik mi desem ne desem bilemedim. Saç beyazlama durumunun diğer arkadaşlar gibi bende ailen yüzünden olduğunu düşünüyorum. Sebebi ise psikolojik sıkıntı yapıyor ailen büyük ihtimal. Hatta sen sırf bu sebepten daha çok oyun oynayıp stres atmaya çalışıyor bile olabilirsin.

Öncelikle Allah sabır versin kardeşim. Durumunun çok çok azını bende yaşadım(saç beyazlaması dahil). Her şeyi bilgisayara bağlıyorlardı. Yapman gereken tek şey bence yüzlerine vurmak. Ailen yüzünden bu halde olduğunu saçının beyazladığını vs. ben bunu geçte olsa yaptım ve saatler boyunca bilgisayar başında geçirmeme rağmen anladıkları için hiçbir şey diyemiyorlar. Eğer kafası çalışan bir ailen varsa düşünüp anlarlar. Yok anlamazlarsa yukarıdaki arkadaşa katılıyorum. Kendini o ortamdan soyutlayıp iyice uzaklaştırmandır. Evladının cebine para verip karnını doyurmakla ana/baba olunmuyor. Bunu anlat onlara anlayabilirlerse.

Olaylar gerçekten çıldırtacak boyuta geldiyse. Bilgisayarı sırtlan onların gözünde camdan at ya da 1 hafta arkadaşında veya otelde kal. Seni özlerlerse geri eve gelirsin. Gitmeden mutlaka not bırak iyice ağlasınlar. Gözlerinde yaş kalmasın.

Evden kaçmaymış polismiş sakın bu tür saçmalıklar yapma.
Ailenin seni sevmediği yok. Yalnızca çok bilgisayar oynadığın için seni düşünüyorlar. Ve her ailenin yaptığı gibi her şeyi bilgisayara bağlıyorlar.
Ailenle konuş bilgisayar oynama saatlerini planla. Ve bu tavsiyelerimi gerçekten ciddiye al ki başını belaya sokacak bir şey yapmayasın.

Evden kaçmaymış polismiş sakın bu tür saçmalıklar yapma.
Ailenin seni sevmediği yok. Yalnızca çok bilgisayar oynadığın için seni düşünüyorlar. Ve her ailenin yaptığı gibi her şeyi bilgisayara bağlıyorlar.
Ailenle konuş bilgisayar oynama saatlerini planla. Ve bu tavsiyelerimi gerçekten ciddiye al ki başını belaya sokacak bir şey yapmayasın.
Arkadaşına giderken not bırak dediğim kısımda arkadaşına gittiğini söylemesi gerekiyor tabii. Yoksa polis falan uğraşılmaz.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı