Bilgisayar İlk Çalıştırıldığında Gelen Fan Sesi

Katılım
13 Temmuz 2014
Mesajlar
398
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Birkaç gündür yaşadığım bir durum var, kasa ilk çalıştırıldığı zaman 2-3 dk fanlar biraz yüksek hızda ve sürtermişcesine ses çıkarıyor sonra geçiyor. Bir daha hiç olmuyor, fan hızları yükseldiğinde bile. Kasanın kapağını söktüm baktım fanlara sürten bir şey göremedim. Havalar soğuduğundan beri durum böyle. Sorun nerede olabilir ya da ses normal mi, kaynağını araştırmam gerekir mi?
 
Arkadaşlar fanları iyice kontrol ettim ve sonuç şu: kasa uzun bir süre sonra(8-9 saat gibi) çalıştırılınca kasanın üstündeki fanlardan birinden ses geliyor fakat fana temas eden veya dönmesini zorlaştıracak toz veya herhangi bir şey yok. 2-3 dk çalıştıktan sonra normale dönüyor ve bilgisayarı kapatsanız bir süre sonra tekrar açsanız dahi ses yapmıyor. İlk 2-3 dk boyunca biraz devirli çalışıyor ama bu sesin sebebini çözemedim hala. Ne önerirsiniz ?
 
Hocam bazı fanlar döndükçe kendilerini yağlar. İçerisindeki yağın azalmasından dolayı bir süre sonra düzgün yağlama yapamayacağından ötürü uzun kullanımlarda bu tarz sesler çıkabilir. Bir de fanda PWM kontrolü bulunuyorsa sıcaklığa göre kendi devrini ayarlayacağından bu tarz devir dalgalanmaları olabilir.
 

Geri
Yukarı