Bilgisayar kasası temizlemek

Exotic

Hectopat
Yer
Balıkesir
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Öncelikle herkese merhaba arkadaşlar. Bu konuyu açma sebebimden biraz bahsedip hemen sorularımı soracağım. Ben maalesef birçok konuda aşırı derecede düşünen ve takıntıları olan bir insanım. Bu durumu aşmaya çalışıyorum. Umarım bir gün aşarım. İnternette çokça araştırma yaptım bu konuda fakat o kadar çok bilgi gördüm ki kafam her geçen gün daha da karıştı ve işin içinden çıkamaz hale geldim.
Olay çok basit. Bir kasam var, kasa tozlandı. Ben bu kasadaki tozları temizlemek istiyorum. Küçükken hep elektrikli süpürge ile temizlerdim, çok zararlı olduğunu okudum. Saç kurutma makinesinin soğuk kısmı ile yapmak istedim, forumda birisi manyetik dalga yaydığını ve parçaları bozacağını söylemiş. Vazgeçtim. Kompresör alıp temizleyeceğim ama bu sefer de Technopat'ın bir videosunda @Recep Baltaş abimizin bir cümlesine rastladım. Hocamız basınçlı hava verdiğimizde kasanın açılmama ihtimali olduğunu belirtiyor. Şimdi sorularıma geçmek istiyorum. Bu kadar takıntılı ve hassas düşünen birisi olduğum için özür dilerim elimde değil.
  1. Kasaya kompresörle hava üfleyince neden açılmama durumu var? Sebebi nedir? Ne yaparsak bu durumu ortadan kaldırırz?
  2. Kompresör ile direkt olarak fanlara üfleyecek miyim? Fanlara üfleyince fanların dönmesi sıkıntı yaratır mı?
  3. Kompresörü kasaya her açıdan üfleyebilir miyim?
  4. Kasanın içini selpak ile silebilir miyim? Plastik kısımlar vb var.
  5. Statik elektrikten söz ediliyor. Üzerimdeki statiği nasıl boşaltacağım ve boşaltmazsam ne olur? Boşaltırsam parçalara dokunabilir miyim?
Şimdilik sorularım bunlar. Cevaplarınızı bekliyorum, tecrübeli ve bilgili arkadaşlar doğru bilgiler versin. Amacım bilgi kirliliğinden kurtulmak. Teşekkürler.

1-Yüksek basınça üflersen kasa içindeki bir çok elektronik parçada temassızlığıa neden olabilirsin. Ben her 6 ayda bir temizlerim sistemlerimi, bugüne kadar böyle birşeyle karşılaşmadım. Sen karşılaşırsan, tüm kablo, ram ve soketleri kurcala düzelir.
2-Yaratmaz.
3-Evet. Farklı açılardan üfle ki her taraftaki tozlar gitsin.
4-Hayır, selpak kalıntı yapar.
5-Bunun için bileklikler var. En kötü kasaya donumadan önce, kalorifer peteklerine ya da borularına dokun.

1. hava yüksek basınçlı olmaz ise açılmama sorunu yaşamazsınız bu noktada sadece hava üfleterek temizlemeniz önemli.
2.kompresör yüksek basınç iletir 1. cevabı dikkate alıp kullanmayın temizlik sırasında fanlar dönmesin geri besleme yapıp PWM özelliği bozulma ihtimali var.
3.yüksek basınç kullanmadan açılı derecede tutun dik üfleme yapmayın.
4.devrelere temas etmeden silebilirsiniz.
5.güç girişini taktıktan sonra güç anahtarı kapalı konumda çalıştırma tuşuna 15 sn basılı tutun topraklama ve iş başlangıcı sıfırlama yapacaktır.

1- komresor sasınlı haba verdiğinden devre üzerindeki küçük elemanlara zarar verebilir havayı çok yaklaştırmadan yapmak sorun olmaz.

2- çok yakından üfleme yapmayın ve dönmesine engel olun.
Fanlar döndüğünde anakarta statik elektrik yükleyebilir.

3- evet uzaktan tutmak kaydı ile ( 15-20 cm)

4- selpak ile ve suyu sıkılmış ıslak mendil ile plastik kısımları silebilirsin.
Fan kanatları dahil.

5- statik elektriğinizi metale dokunarak boşaltabilirsin.
Ama latex pudurasız eldiven ile bu işi yaparsan sorun olmaz.

İnternet kafe ve teknik servisteki elemanlar bunu çok takmıyorlar ve makineler ona rağmen çalışıyor. Zaten bileşenlerin kaliteli ve bilgili bir kişiysen bozman mümkün değil. Kendine güvenmiyorsan yapma. Bu kadar.

Yüksek basınçlı hava orada kaynaklı devreleri koparabilir diye olabilir dikkatli ve uzaktan yapman gerekir.

Küçükken hep kendim temizlerdim. Çok araştırınca bu kadar kafam karıştı. Teşekkürler.
Islak mendille silmek zarar vermez mi parçalara?
Değerli bilgileriniz için teşekkürler. Kompresör ayarlanabiliyor mu basınç olarak?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…