Bilgisayar mavi ekran olmaksızın donuyor

Katılım
28 Ağustos 2020
Mesajlar
11.623
Makaleler
9
Çözümler
135
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Arkadaşlar, bilgisayarım birden tüm aktiviteleri duruyor misali birden felç geçiriyor. Düzgünce çalışırken birden ekran falan her şey donuyor. Sistem kendine geri gelmiyor ve tepki de vermiyor. Herhangi bir tuş kombinasyonu da çalışmıyor. Bildiğiniz ekranı açık ama çalışmayan bir bilgisayar misali öylece kalıyor. Power tuşuna basılı tutarak kapatmak zorunda kalıyorum. Sebebi ne olabilir? Mavi ekran olmuyor dediğim gibi.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Donma problemlerinde bir nevi kendiniz Debug yapacaksınız düz mantık ile giderek varsayımlar ile hatayı çözmek çok zordur ve sonuca ulaşamazsınız

NOT:Bu bahsettiğim testleri bilgisayarınızda eğer numlock tuşuna bastığınızda yada capslock tuşuna bastığınızda bildirim alamıyorsanız yani tam donma oluyorsa yapınız.Anlık bir donma oluyorsa sonra yine numlock veya capslock a bastığınızda yanıt alıyorsanız Direk olarak disk,ram ve psu üzerine yoğunlaşmanız gerekmektedir.

Çok basit bir test yaparak önce kendimize yol çizeceğiz
Öncelikle bir Live Windows bulun (USB'den çalışan network desteği olan bir Windows olsun)
Bilgisayarı USB ile Boot edin ve orada çalışın aynı donma sorununu yaşıyor musunuz?
Eğer USB'den çalışırken donma yok bilgisayar akıcı bir şekilde internete giriyorsa dosya kes kopyala işlemlerini rahatça yapabiliyorsanız Windows'unuz düzgün kurulmamış ve driverlar düzgün yüklenmemiştir.%90 Temiz bir kurulum ile sorununuz gidecektir

Donma devam ediyor diyelim

Kasaya bağlanan bütün bağlanan diskler, optik sürücüler, RAM'ler, ön panel bağlantıları(kart okuyucu, USB, front Audio girişleri) kasaya bağlı ne varsa sökeceksiniz. Sistem diskinizi bağlayacağınız zaman Power Supply'den aldığınız SATA Power ile elektrik verin dönüştürücü kullanmayın.

Bilgisayarda artık sadece onboard ekran kartı ve bir adet RAM takılı olacak bu arada kaç adet RAM, ekran kartı disk varsa bunların hepsinin sarı arayüz yerlerini bildiğimiz kurşun kalem silgisi ile siliyoruz(Geçmişten günümüze kullandığımız bir yöntemdir eski donanım uzmanları bilir.) Silerken çok dikkatli olun etraftaki smdlere zarar vermeyin. Silgi kırıntılarını sarı iletken noktadan arındırın

Live cdmiz ile tekrar pcmizi açıp kullanıyoruz nette gezerken video izlerken dosya taşıma işlemi yaparken donma yok ise sırayla donanımlarımızı ekleyip tekrar bu işlemi yapıyoruz donduğu yerde taktığınız son donanım donmaya sebep oluyordur.

RAM'leri tek tek deniyoruz bu arada

Eğer bunlara rağmen olmadı ise PCI Express slotumuzu, RAM slotlarımızı hava ile temizliyoruz sonra eletktronik kart temizleyici yağsız kontak sprey ile temizliyoruz(kontak sprey ile temizlik son kullanıcılar için risklidir daha önce hiç elektronik kart temizliği yapmadıysanız lütfen yapmayın.)

Yine gelişme yok ise anakartımızı kasamızdan ayırıp uzay montajında deniyoruz bu sefer şase ihtimali üzerinde durmamız gerekiyor. Şase yok donma devam ediyor ise artık Power Supply'ya da anakarttan şüphelenebiliriz ve tüm donanımlarımızı şüpheyi atmak için başka anakart ile denemeliyiz sorun yine gitmemişse başka power denemeliyiz

Donma kilitlenme gibi problemler çok kıl problemlerdir ve bazen birden fazla aygıt bile sebep olabilir onun için sağlama yaparak gitmek zorundasınız.

Her donanım ekleme veya işlemden sonra Live USB ile testimizi yapıyoruz

Arıza tespiti yaparken BIOS'umuz default ayarlarda olmalı işlemci veya diğer birimlere yapılan undervolt veya diğer işlemler fabrika ayarlarına döndürülmelidir.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı