Bilgisayar mühendisliği 2. sınıf stajına nasıl hazırlanılmalı?

UltimateTeam

Hectopat
Bu sene 2. sınıfa geçtim, ilk sınıfta derste gördüklerimizin (Python'da veri analizi için temel kütüphaneler ve Java) üzerine katmak amaçlı 1 yazında temel düzey frontend, ayrıca Spring Boot, hibernate gibi backend tarafında araçlara ve çok sık önerildiği için design patterns konularına göz attım. Şimdi de Unity'ye merak saldım ve bunu öğrenmeye başladım. Bu yıl zaten bölümde C++, veri yapıları, algoritmalar gibi konular göreceğiz. Tabii ki işler ilerledikçe kafada her şey daha net oturuyor ama staj konusunda neler bilmem gerektiğinden emin olamıyorum. 3. sınıf olmadığım için savunma sanayii gibi büyük yerlere başvuramıyorum, muhtemelen ilk olarak teknokent şirketlerini deneyeceğim (olursa da Erasmus+ stajı ilgimi çekiyor ama ne kadar yetkin olabilirim bilmiyorum). Ek şeyler öğren, projelere katıl gibi şeyler klasik ama staj mülakatında ve staj esnasında karşılaşabileceklerim hakkında vereceğiniz bir tavsiye var mıdır? Yani benden tam olarak ne bekleniyor?

Son düzenleme:
Eğitim sistemimiz şu an senden hiçbir beklentisi yok maalesef.
Onların değil, senin kendinden beklentin - hedefin daha önemli.

C'nin tüm varyantlarını öğrenmen ve Python vb script dilleri sana çok fayda sağlayacaktır.
Bir dönem Snapdragon chipleri için Python kullanıldığını duymuş idim ama eski bilgi.

Bunlar için İngilizce kütüphaneleri sözlük kullanmadan anlayacak bir dil bilgisi lazım.
Matematiksel olarak kendini geliştir. Türev ve integral maalesef orta eğitimden kaldırıldı diye duydum. Doğruluğunu bilmiyorum.
Matematiğe ek olarak istastik temel derslerini alman da uygun olabilir.
Elektronik derslerinden eksiksiz geçmen lazım. 99 bile elektronik derslerin için düşük bir değer.

Ama burada asıl konu senin hardware olarak mı yoksa OS bile olsa coder olarak mı hedefinin belirlemiş olman önemli.
Normal şartlarda bilgisayar mühendisliği, hardware design amaçlıdır. Ama bizim ülkemizde ise genel olarak Windows kullanıcısı olarak yetiştiriliyorlar.
Bu arada hangi üniversite'de okuyorsun bilmiyorum.
İş hayatımda "bilgisayar müdendisi" diplomasına sahip ama 4 yıl boyunca bilgisayar tasarım veya coder eğitimi almadan şu an kamuda sistem yöneten - satın alımlara bakan sayısız müğğğğhendisimiz mevcut.

Hardware olarak ilerlemek istiyorsan eksik elektronik derslerini bir şekilde öğrenmen fayda verecektir. 2 bölüm arasındaki ders farklarını bilmiyorum. Çünkü benim zamanımda bilgisayar mühendisiği yeni kuruluyordu.

Örnek 2 kişi:
1) ODTÜ elektronik mezunu; şu an Hollanda'daki chip üretimi yapan makine tasarımını hazırlayan firmada çalışıyor. Daha önce ASELSAN'da idi, ayrılmak zorunda kaldı.
2) Bilkent bilmüh mezunu; şu an Hollanda'da insansız araç navigasyonu geliştiren firmada coder. O da ASELSAN'dan ayrılmak zorunda kaldı.

Başka bir örnek:
1 yıl önce iş başvurlarında bilgisayar mühendisi arayışı vardı. Ama şartlar içinde ileri Excel bilgisi isteniyordu. Firmayı aradım.
Konuşma içinde; biz bilgisayar mühendisi istiyoruz dediler. Dedim ileri Excel bilgisi yazmışsınız. Sanırım MSSQL de pivot tablo raporlaması için düşünüyorsunuz dediğimde evet dediler. Dedim bilgmüh gelip size Excel de pivot tablo hazırlayacak ise sizin vereceğiniz ücret de asgari ücrettir. Bu ücrete hangi bilmüh gelip çalışacak dedim. Ve o iş için mühendise ihtiyacınız yok.

Ülkemin bilgisayar mühendisinden anlayışı bu. Çünki artık merdiven altı diploma dağıtan 100'ün üstünde üniversite adında firma var.
Bu firmaların nasıl kuruldukları; akidemik kadrosu ve ünvanları şüpheli sayısız kişi var.

Son düzenleme:
Eğitim sistemimiz şu an senden hiçbir beklentisi yok maalesef.
Onların değil, senin kendinden beklentin - hedefin daha önemli.

C'nin tüm varyantlarını öğrenmen ve Python vb script dilleri sana çok fayda sağlayacaktır.
Bir dönem Snapdragon chipleri için Python kullanıldığını duymuş idim ama eski bilgi.

Bunlar için İngilizce kütüphaneleri sözlük kullanmadan anlayacak bir dil bilgisi lazım.
Matematiksel olarak kendini geliştir. Türev ve integral maalesef orta eğitimden kaldırıldı diye duydum. Doğruluğunu bilmiyorum.
Matematiğe ek olarak istastik temel derslerini alman da uygun olabilir.
Elektronik derslerinden eksiksiz geçmen lazım. 99 bile elektronik derslerin için düşük bir değer.

Ama burada asıl konu senin hardware olarak mı yoksa OS bile olsa coder olarak mı hedefinin belirlemiş olman önemli.
Normal şartlarda bilgisayar mühendisliği, hardware design amaçlıdır. Ama bizim ülkemizde ise genel olarak Windows kullanıcısı olarak yetiştiriliyorlar.
Bu arada hangi üniversite'de okuyorsun bilmiyorum.
İş hayatımda "bilgisayar müdendisi" diplomasına sahip ama 4 yıl boyunca bilgisayar tasarım veya coder eğitimi almadan şu an kamuda sistem yöneten - satın alımlara bakan sayısız müğğğğhendisimiz mevcut.

Hardware olarak ilerlemek istiyorsan eksik elektronik derslerini bir şekilde öğrenmen fayda verecektir. 2 bölüm arasındaki ders farklarını bilmiyorum. Çünkü benim zamanımda bilgisayar mühendisiği yeni kuruluyordu.

Örnek 2 kişi:
1) ODTÜ elektronik mezunu; şu an Hollanda'daki chip üretimi yapan makine tasarımını hazırlayan firmada çalışıyor. Daha önce ASELSAN'da idi, ayrılmak zorunda kaldı.
2) Bilkent bilmüh mezunu; şu an Hollanda'da insansız araç navigasyonu geliştiren firmada coder. O da ASELSAN'dan ayrılmak zorunda kaldı.

Başka bir örnek:
1 yıl önce iş başvurlarında bilgisayar mühendisi arayışı vardı. Ama şartlar içinde ileri Excel bilgisi vardı. Firmayı aradım.
Konuşma içinde; biz bilgisayar mühendisi istiyoruz dediler. Dedim ileri Excel bilgisi yazmışsınız. Sanırım MSSQL de pivot tablo raporlaması için düşünüyorsunuz dediğimde evet dediler. Dedim bilgmüh gelip size Excel de pivot tablo hazırlayacak ise sizin vereceğiniz ücret de asgari ücrettir. Bu ücrete hanhi bilmüh gelip çalışacak dedim. Ve o iş için mühendise ihtiyacınız yok. Ülkemin bilgisayar mühendisinden anlayışı bu.
Hacettepe Bilgisayar Mühendisliğinde okuyorum, donanım tarafını pek düşünmüyorum ama dediğiniz Excel vb yaptıracak şirket kesinlikle istemiyorum, zaten dediğim gibi en büyük hedeflerimden biri savunma sanayiide çalışmak, onda da sınıf engeline takılıyorum. O yüzden diğer küçük olmayan gerçekten ürün geliştiren şirketlerde çalışmak istiyorum.

Matematiği türevi integrali vs kalkülüs dersleriyle hallettik, istatistik ve olasılığı da bu yıl alıyorum. Elektronik devre dersimiz var ama veri yapıları algoritmalar gibi zorlayıcı dersler varken kimsenin buna özel çalıştığını görmedim, dediğiniz gibi çoğunluk yazılım alanında ilerliyor. Ben de donanımla pek ilgilenmiyorum 3-4'teki teorikleri de siber güvenlik ya da ileri düzey algoritma gibi derslerden seçmeyi düşünüyorum her ne kadar kesin olmasa da.

Benim merak ettiğim atıyorum yapay zeka, oyun-uygulama geliştirme, veri mühendisliği gibi çokça alan var, ben şu an için backend üzerine gidiyorum ama staj için ne kadarlık bir bilgi istediklerini kestiremiyorum. Ya da stajıma girince bana nasıl görevler verecekler gibi.

Hacettepe bilgisayar mühendisliğinde okuyorum, donanım tarafını pek düşünmüyorum ama dediğiniz Excel vb yaptıracak şirket kesinlikle istemiyorum, zaten dediğim gibi en büyük hedeflerimden biri savunma sanayiide çalışmak, onda da sınıf engeline takılıyorum. O yüzden diğer küçük olmayan gerçekten ürün geliştiren şirketlerde çalışmak istiyorum.

Matematiği türevi ıntegra'li vs kalkülüs dersleriyle hallettik, istatistik ve olasılığı da bu yıl alıyorum. Elektronik devre dersimiz var ama veri yapıları algoritmalar gibi zorlayıcı dersler varken kimsenin buna özel çalıştığını görmedim, dediğiniz gibi çoğunluk yazılım alanında ilerliyor. Ben de donanımla pek ilgilenmiyorum 3-4'teki teorikleri de siber güvenlik ya da ileri düzey algoritma gibi derslerden seçmeyi düşünüyorum her ne kadar kesin olmasa da.

Benim merak ettiğim atıyorum yapay zeka, oyun-uygulama geliştirme, veri mühendisliği gibi çokça alan var, ben şu an için backend üzerine gidiyorum ama staj için ne kadarlık bir bilgi istediklerini kestiremiyorum. Ya da stajıma girince bana nasıl görevler verecekler gibi.

Genellikle çay getir götür işi yaptıranlar çok fazla.
Ben de yaptırdım mühendis beyğiimize.

Staj firmsıanın kurumsal ve iş alanına göre değişir. Bazen senin tabanına göre de fark olabilir.
Coder olarak ilerlemek istiyorsan bu konuda demoların olması gerekiyor. Hazırlıklı gitmen gerek ama asla ego gösterme. Sen onlardan coder olarak ne kadar ileri olursan ol, onların iş tecrübeleri seni döver. Luzum olmadıkça sorulmadıkça öne çıkma. Mutlaka birşey demen gerektiğinde .... şekilde yapsak ne hata alabiliriz gibi öğrenme amaçlı sorular ile iletişim iyi olur.

Siber güvenlik bambaşka bir dünya. Ama bu kısımda hardware bilgisi çok önemli. "honeybox"'ı atlatabilecek kişi karşısındaki Hardware'i çalışma prensiblerini iyi bilmesi gerek. Yani cihazı tanıman gerek.

Eski bir müdürüm; her yeni model bir firewall çıktığında satın alıyor, öncekini satıyor idi. Bazen aylarca firewall üzerinde gözleri kızarmış olarak işe geldiği oluyordu. Çünkü hem elektronik olarak cihazı tanımak hem de yönetimini bilmek için. Şu an için siber güvenlik cihazları içinde Linux OS var. Elindeki orijinal baskı tcp-IP Layer'larını anlatan kitapları su gibi ezberlemiş idi.

Herkes şu an AI konusunda konuşuyor ve entegre program üretmeye çalışıyor. Ama AI kendi kendine gelişmiyor. Algoritma konusunda yorum yapamam.

Linus Torvalds'ın bir sözü var.
2 tip coder var. 1 tanesi sonuca ulaşmak için 100 satırlık kod yazar. Diğeri aynı sonuca 10 satır ile ulaşır.

10 yıl kadar önce C'nin babası öldü biliyorsun.

Konunun üzerinden 2 ay geçmiş, kendimi 2 ay önceki halime göre çok daha emin hissediyorum ama şu ana kadar açılan staj ilanı sayısı bir elin parmağını geçmediği için henüz bu alanda tecrübe yaşamadım.

5 ay sonra konumu güncellemek istedim, CV anlamında baya bir ilerleme kaydetsem de maalesef henüz bir yerden kabul alamadım.

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı