Bilgisayar mühendisliği nasıl bir meslek?

Ben mühendis değilim fakat yapacağı iş hakkındaki donanımları ve önceden yaptıklarıyla işe alınırlar.
Hocam yeni mezun birisi önceden yaptığı bir şey yoksa yani cv si boş işe nasıl alınır ondan mı bahsettiniz?

Son birkaç soru:
Daha önce bilgisayarla çok haşır neşir olmayan biride bu mesleği ögrenip professiyonelleşebilir mi yoksa küçüklükten beri mi takip etmesi gerekiyor?

Ayrıca mesela ben siber güvenlikçi oldum diyelim. Ama oyun geliştirmek istedim diyelim O konuda bilgi sahibi olacak mıyım yani tabiiki ögrenmem gereken bir şeyler olacak ancak yepyeni bir meslek kadar mı ögrenmem gerekecek yoksa yatkınlığım olduğu için o konuda kendimi geliştirmem yetecek mi?

Burayı biraz karışık anlattım bide şöyle soracağım birden fazla dalı öğrenebiliyor muyuz yoksa bir dala mı odaklanıyoruz?


Ilk 10 bin iyi midir hocam 10k 15k üstü yaparsam tıpa giderim büyük ihtimal ama 10k 5K olursa bilgisayarda işsiz kalmayacağımı varsayabilirsem gidebilirim. Bu arada üstteki soruları mı cevaplayabilirseniz sevinirim.
 
Hocam yeni mezun birisi önceden yaptığı bir şey yoksa yani CV'si boş işe nasıl alınır ondan mı bahsettiniz?

Genel olarak okuduğun okul, yazılıma yöneliyorsan bildiğin diller ve projelerinle alınırsın.

Daha önce bilgisayarla çok haşır neşir olmayan biride bu mesleği ögrenip profesyonelleşebilir mi yoksa küçüklükten beri mi takip etmesi gerekiyor?

Küçüklükten beri bilen kadar çabuk ve rahat olmasa da uğraşan adam öğrenir.


Kendinizi bu işe adarsanız birden çok dalı öğrenebilirsiniz. Ama hem gelişmesi hem de sürekli güncel bilgileri takip etmesi zorlaşır.


İyi sıralama, gidilir.
 
daha önce bilgisayarla çok haşır neşir olmayan biride bu mesleği ögrenip professiyonelleşebilir mi yoksa küçüklükten beri mi takip etmesi gerekiyor?
ben sadece oyun oynuyordum, mühendislikle alakalı hiçbir bilgim yoktu. Basit işlemleri yapabilmeyi bilmesi yeterli olur.
Burayı biraz karışık anlattım bide şöyle soracağım birden fazla dalı öğrenebiliyor muyuz yoksa bir dala mı odaklanıyoruz?
Prof olarak bir dala odaklanılıyor genellikle. Ben bilgisayarla görme konusunda uzmanlaşacaksam zaten zamanımın çoğunu bu konuya ayırıyorum. İşe başlayınca da böyle devam ediyor.

İstekliysen ve hobi olarak yapıyorsan işin dışında kalan zamanını bu konuda uzmanlaşmaya ayırabilirsin. Müfredatlar genel dersleri kapsar (örnek, data structure and analysis) ki senin ileri de öğrenmek isteyeceğin konuyu zorlanmadan anlayıp uygulamaya koyabilmen için.

Bir konuda zaten uzmanlaşabilmek için yıllarını geçirmek gerektiğini de hatırlatayım

Ilk 10 bin iyi midir hocam 10k 15k üstü yaparsam tıpa giderim büyük ihtimal ama 10k 5K olursa bilgisayarda işsiz kalmayacağımı varsayabilirsem gidebilirim.
Sıralam tabirini geçip hangi üniversite geliyor ona bakmak lazım. Çapa bilgisayar çıkmış mesela, ne alaka? İTÜ gibi mühendislik kökeni olmayıp sırf ismini pazarlayan yerlerden uzak durmak gerekiyor.
 

Hocam ben de sadece oyun oynuyorum yani ileride amacım film yapabilmek oyun geliştirebilmek veya söylediğiniz dallardan birinde uzmanlaşmak.
Iki dal beraber gidebilir mi yani oyun geliştirmeyi hobi gibi görün tabii, daha doğrusu 1.5 dal diyelim .

Tek korkum işsiz kalmak İstanbul dışında İngilizce bilirsem yurt dışında iş bulunabilir mi? Iyi bir derece yapsam bile korkum var yani. Bahsettiğiniz takip edip güncel kalmak nasıl bir şey?

Siz memnun musunuz günde kaç saat çalışmanız gerekiyor hiç yurt dışını düşündünüz mü?
 
Iki dal beraber gidebilir mi yani oyun geliştirmeyi hobi gibi görün tabii, daha doğrusu 1.5 dal diyelim .
Ana işiniz çok yorucu olmazsa yapılabilir, tabiki bu yine sizde bitecek. Ben işten gelip spor yaparım, yemek hazırlarım, dinlenirim vs. Siz bunlardan kısıp çalışırsanız neden olmasın, azminiz belirleyici burada.
Tek korkum işsiz kalmak İstanbul dışında İngilizcebilirsem yurt dışında iş bulunabilir mi? Iyi bir derece yapsam bile korkum var yani.
Öyle düşünülüyor öğrenciyken ancak iyi bir network ve biraz dolu bir cv ile tatmin edici yerlerde çalışabilirsiniz.
Bahsettiğiniz takip edip güncel kalmak nasıl bir şey?
Örnek vermem gerekirse, C++ 11/14/17/20/23 yıllarında hep bir revize geçirdi. Bu dili kullanan bir programcıysanız, nelerin değiştiğini öğrenmek zorundasınız. Yoksa sizin yerinize bilen birini alırlar gözünüz yaşına bakmazlar. ChatGPT, çoğu mühendis kullanıyor şu anda, neden? Google ile sorunu arayarak geçireceğin süreyi azaltıyor. Bu tarz şeyleri yakından takip etmek gerekiyor.
Siz memnun musunuz günde kaç saat çalışmanız gerekiyor
9 saat fixed iş saatleri genellikle.
hiç yurt dışını düşündünüz mü?
Düşündüm, düşünüyorum.
 
Türkiye de mühendis olarak çalışmam ben olsam. 3 kuruş para veriyorlar çünkü. ABD'de yeni mezun adama yıllık 120.000$ iş veriyorlar. Apple vs büyük şirketler 25 yıl üstünde tecrübeyle yılda 800.000 üstüne çıkıyor. Bende 19 yaşındayım polonyada CS okuyacağım bir kaç ay sonra. Aslında geçen yıl başlayacaktım bazı sebeplerden geç kaldım. Ama iş için ABD ye bakacağım mükemmel fırsatlar var. Bu ülkede çalışılmaz.
 

Hocam Polonya'ya gitme imkanını nereden buldunuz? Ayrıca ben Türkiye'de okusam yurt dışında iş bulur muyum yoksa yurt dışında okumak bunu daha da kolaylaştırıyor mu?

Bütün cevaplarınız için teşekkürler hocam.
 
Öncelikle herkese merhaba. Bilgisayar mühendisliği hakkında bilgi verebilir misiniz? Nasıl meslek, zor mu, kariyer açısından nasıl? Falan.

Kariyer açısından iyidir ama meslek olarak zor(çalıştığın şirkete bağlı) ve iyi üniversite de okuman gerekiyor abim koçda okuduğu için Microsoft çalıştı ama çok sıktıkları için istifa etti. Yani kariyer olarak iyi ama çalışacağın yer ve okduğun üniversite önemli.


1-dalına göre değişiyor yazılım mühendisliğinde kod yazma uygulama yapma vb oluyor. (abimler uygulama yaptılar bir de Microsoft'un server işlerine baktı)
2- şirkete göre değişir.(çoğunlukla evde)
3-iyi üniversite okuduysan evet rahat yaşarsın.
4-eğer iyi üniversite okursan işsiz kalmazsın.
5-geleceği vardır.
6-çok yorucu bir iş.
7-yazılım mühendisliği, robotik, programlama dilleri ve işletim sistemleri,bilgisayar sistemleri vb
 
Son düzenleme:
Bu forumdan pek iyi yanıt alamayabilrsiniz, bu soruları ChatGPT'ye sorun daha iyi cevap veriyor.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…