Bilgisayar mühendisliği vs yazılım mühendisliği

IChaosXT

Hectopat
Katılım
8 Ekim 2022
Mesajlar
410
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhaba, öncelikle "böyle bir seçimi bir forumda mı yapacaksın" demeyin çünkü benim amacım bilgi toplamak, bu tür işleri bilen abilerim ve ablalarımdan tavsiye almaya geldim. Burada kim alır tercihi değil meslek seçimimi yapacağım. Aslında hedefim hedef belirlemek çünkü sonuçta YKS'ye çalışırken işte aldığım puana göre sonra seçerim diyemem en azından bir hedef olmasi şart. Ortaokul son sınıftan beri yazılım ve bilgisayarlara ilgi duyuyorum, tabii ki ilgiyle kalmadım temel denilebilecek en azından üniversite seviyesinde olmasa bile herkesin başlangıç için bildiği çoğu bilgiyi bildiğimi düşünüyorum ancak konu bu değil. Şimdi soruyor olabilirsiniz "senin ilgi alanın neyse ona göre seç" evet ilgi alanım genel olarak yazılım ancak donanımla ilgilenmeyide severim. Ama yine de hangi mesleği seçmenin avantajlı olacağını düşünüyorsunuz, cidden arada kaldım diyebilirim. Yine de kendi fikrimi söylemekten çekinmeyeceğim.

Not: Sizden ricam gerçekten bilgisi olanlar cevap verirse sevinirim çünkü bilgisi olmayıp sağdan soldan kulaktan dolma bilgilerle yazanlar olunca konuda çok fazla anlaşmazlik çıkıyor öte yandan çoğu kişi yazılım mühendisliği sadece yazılım, bilgisayar mühendisliği donanim + yazılımdan ibaret diyenler oluyor ancak değil bunun farkındayım her iki meslekte donanım ve yazılımdan fazlasını öğreniyordur. Yine de açıklayıcı ve sadece yazılım veya bilgisayar mühendisliği yazıp geçmeyin, nedeni ve açıklamasını da yaparsanız sevinirim.

Kendi fikrim: Yazılımı seviyorum ve ilgiliyimde bu yüzden bana yazılım mühendisliğini seç diyebilirsiniz ancak bilgisayar mühendisliği ve yazılım mühendisliği arasındaki iş bulma, maaş, yurt dışı avantajları ve daha fazlasını bilmek isterim. Ancak forumda bir arkadaş "bilgisayar mühendisliğini seçip yine de yazılım üzerinden ilerleyebilirsiniz, kimse çıkıp da sen bilgisayar mühendisisin olmaz gibi bir şey söz konusu olmaz o konuda sizi aşağıya çekmez herhangi bir sıkıntı yaşamazsınız." demişti bir arkadaşa, bu bilginin doğruluğu nedir bunu merak ediyorum eğer durum buysa bilgisayar mühendisliğini seçer yazılım ağırlıklı çalışmayı düşünüyorum elbette bu dediğim kadar rahat değildir bundan eminim. Sizin bu konuda ki görüşlerinizi merak ediyorum.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Şimdi şöyle eğer donanım alanından hoşlanıyorsan ve yanında yazılımda yaparım diyorsan yani şöyle parça takmak sökmek ve kodlama yapmak istiyorsan bilgisayar mühendisliği Seçmelisin. Eğer yok ben bunu yapamam zorlanırım diyorsan sadece kodlama yanı yazılım seçmelisin.

Ayrıca iş alanı konusunda bence bilgisayar mühendisliğinin iş alanı daha geniş çünkü hem donanım hem de yazılım alanına bakıyorsun. Maaş konusunda bir şey söyleyemem.
 

Hocam ben mi yanlış anladım bilmiyorum ancak ben genel meslek olarak hangisinden ilerlemem gerektiğini sormuştum.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Ben Ankara'da bir devlet üniversitesinin bilgisayar mühendisliği mezunuyum(2024). Aklındaki tüm soruları şimdi cevaplayacağım.
Öncelikle iki meslek grubu da tamamen aynı mesleği yapıyor Türkiye'de, yani yazılım. Zaten bu bölümü okuyanlar donanımı için değil yazılımı için okuyorlar. Sen de yazılıma ilgi duyduğunu ama donanım da öğrenmek istediğini belirtmişsin. Benim okuduğum bölümdeki donanım elektrik elektronik seviyesinde bir donanım, yani devreler, mantık cart curt. Mezun oldum ve çalışıyorum. Bu bilgiler bir halta yaramıyor, zaten çoğunu unuttum.
Bir diğer konuya gelirsek, sen hangisini seçmelisin? Hangisinin akademik kadrosu iyi ise (üniversite sitelerine gir, forumlardan ilgili bölümün mezunlarına veya okuyan kişilere mesaj at nasıllar vs) ona git. İkisi denk ise yazılım yaz, boşuna donanım ile vakit kaybetme, bilgisayar daha iyi ise bilgisayar yazabilirsin. Tabii üniversite adı da biraz da olsa önemli. Kimsenin adını sanını duymadığı üniversiteleri yazarsan iş bulman daha zorlaşacaktır. Günün sonunda çoğu kişi "kendini geliştirirsen her yere girebilirsin" gibi bir iddiada bulunuyor fakat ık senin kendini ne kadar geliştirmişsine bakmadan önce mezun olduğun üniversiteye bakıyor, Bilkent'ler Hacettepe'ler, İTÜler varken sen geri planda kalabilirsin. Tabii bu dediğim yeni mezun iken geçerli, birkaç yıllık mühendis olduğunda okulun önemi de azalıyor tabii ki.
Kısaca iki bölüm de birebir aynı, bilgisayarda donanım ile vakit kaybedeceksin, yazılımda daha çok yazılım görüp kendini daha fazla geliştirme imkanı bulacaksın. Mümkünse İngilizce oku. 4 yıllık üniversite hayatında kendine ne kadar çok şey katarsan, ne kadar çok etkinliklere katılıp, yarışmalara katılıp stajlar yaparsan mezun olduğunda iyi yerlerden başlama olasılığın o kadar artacaktır. Günün sonunda aslında önemli olan sadece 2 şey var: Kendini ne kadar geliştirdiğin ve network.
 
Hocam ben mi yanlış anladım bilmiyorum ancak ben genel meslek olarak hangisinden ilerlemem gerektiğini sormuştum.
Bilgisayar mühendisliği daha iyi. PC mühendisliğinde de yazılım var. Üniversite içinde programlama dilleri, robotik, yapay zeka gibi şeyler daha bol. Tabii derece üniversitelerinden bahsediyorum.
 
Ayrıca şunu ekleyeyim, mezun olduğunda donanım tarafında (mesela gömülü yazılım, IoT) çalışmak istersen yazılım mezunu olman buna çok engel oluşturmayacaktır. Çünkü en basitinden alaylı diye bir kavram var ve çalışan yazılımcıların bir kısmı bizde baka bölümlerden gelme (matematik öğretmenliği avukat vs.)
 
Bilgisayar mühendisliği veya yazılım mühendisliği açıkcası ikisinden de mezun olsan yapacağın şey aynı olacaktır. Önemli olan üniversitede de gördüğün dersler dışında sektöre yönelik ne kadar kendini geliştirdiğine bağlı. kendini geliştirmekten kastım sektörde çalışanlarla gönüllü projeler yapmaya vakit ayırmak ve bu yaptıklarını linkedinde veya githubda paylaşabildiğin kadarını paylaşabilmek, kendi pr'nı yapmak

Yani yazılımcı olmak istiyorsan hangi bölümden mezun olduğundan daha çok üniversitede geçirdiğin 4-5 sen boyunca hangi projeleri yaptığın ve nerelerde staj yaptığın daha çok önemli.
Bir de şu var ki "ders, derste öğrenilirken, iş işte öğrenilir" Yani ünideyken derslerini ihmal etmeyecek kadar derslerine odaklanıp geri kalan zamanda full şirketlerde gönüllü çalışmaya bakmalısın. Bu şekilde de yazılımdaki alanları görür hangisi senin daha çok hoşuna gider öğrenir ona göre bir alan seçersin. Bu sebepten ötürü de büyük şehirlerde üni okumaya çalış tabi maddi durumun yetiyor ise. İmkanlar daha çok.

Ha ileride yurtdışına master falan yaparım gibi bir hayalin var ise bilgisayar mühendisiliği okumanı öneririm yurtdışında computer science diye geçer o da bilgisyar mühendisliğine denk.

Kıssadan hisse hangi bölümü okumandan çok, üni hayatın boyunca o zamanı ne yaparak geçirdin. Şirketler buna bakar. İş bulma imkanı da tamamen senin ne bildiğine ve bnu nasıl pazarladığına bağlı.

Şunu da unutma ingilizcen yoksa ingilizcene de odaklanman gerek. Bir işe girdiğinde genelde verilen işin yanında çalışan sistemlerde çıkan sorunları da çözmen beklenecek ve bunları yaparken türkçe kaynak bulmakta zorlanacaksın. ingilizce de derya deniz kaynak var mecbur ingilizce araştırmak zorunda kalacaksın. O yüzden ingilizceni de bir an önce hallet üniden mezn olmadan.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…