IChaosXT
Decapat
Daha fazla
Ben Ankara'da bir devlet üniversitesinin bilgisayar mühendisliği mezunuyum(2024). Aklındaki tüm soruları şimdi cevaplayacağım.
Öncelikle iki meslek grubu da tamamen aynı mesleği yapıyor Türkiye'de, yani yazılım. Zaten bu bölümü okuyanlar donanımı için değil yazılımı için okuyorlar. Sen de yazılıma ilgi duyduğunu ama donanım da öğrenmek istediğini belirtmişsin. Benim okuduğum bölümdeki donanım elektrik elektronik seviyesinde bir donanım, yani devreler, mantık cart curt. Mezun oldum ve çalışıyorum. Bu bilgiler bir halta yaramıyor, zaten çoğunu unuttum.
Bir diğer konuya gelirsek, sen hangisini seçmelisin? Hangisinin akademik kadrosu iyi ise (üniversite sitelerine gir, forumlardan ilgili bölümün mezunlarına veya okuyan kişilere mesaj at nasıllar vs) ona git. İkisi denk ise yazılım yaz, boşuna donanım ile vakit kaybetme, bilgisayar daha iyi ise bilgisayar yazabilirsin. Tabii üniversite adı da biraz da olsa önemli. Kimsenin adını sanını duymadığı üniversiteleri yazarsan iş bulman daha zorlaşacaktır. Günün sonunda çoğu kişi "kendini geliştirirsen her yere girebilirsin" gibi bir iddiada bulunuyor fakat ık senin kendini ne kadar geliştirmişsine bakmadan önce mezun olduğun üniversiteye bakıyor, Bilkent'ler Hacettepe'ler, itüler varken sen geri planda kalabilirsin. Tabii bu dediğim yeni mezun iken geçerli, birkaç yıllık mühendis olduğunda okulun önemi de azalıyor tabii ki.
Kısaca iki bölüm de birebir aynı, bilgisayarda donanım ile vakit kaybedeceksin, yazılımda daha çok yazılım görüp kendini daha fazla geliştirme imkanı bulacaksın. Mümkünse İngilizce oku. 4 yıllık üniversite hayatında kendine ne kadar çok şey katarsan, ne kadar çok etkinliklere katılıp, yarışmalara katılıp stajlar yaparsan mezun olduğunda iyi yerlerden başlama olasılığın o kadar artacaktır. Günün sonunda aslında önemli olan sadece 2 şey var: Kendini ne kadar geliştirdiğin ve network.
Bilgisayar mühendisliği veya yazılım mühendisliği açıkçası ikisinden de mezun olsan yapacağın şey aynı olacaktır. Önemli olan üniversitede de gördüğün dersler dışında sektöre yönelik ne kadar kendini geliştirdiğine bağlı. Kendini geliştirmekten kastım sektörde çalışanlarla gönüllü projeler yapmaya vakit ayırmak ve bu yaptıklarını LinkedIn'de veya GitHub'da paylaşabildiğin kadarını paylaşabilmek, kendi pr'nı yapmak.
Yani yazılımcı olmak istiyorsan hangi bölümden mezun olduğundan daha çok üniversitede geçirdiğin 4-5 sen boyunca hangi projeleri yaptığın ve nerelerde staj yaptığın daha çok önemli.
Bir de şu var ki "ders, derste öğrenilirken, iş işte öğrenilir" yani ünideyken derslerini ihmal etmeyecek kadar derslerine odaklanıp geri kalan zamanda full şirketlerde gönüllü çalışmaya bakmalısın. Bu şekilde de yazılımdaki alanları görür hangisi senin daha çok hoşuna gider öğrenir ona göre bir alan seçersin. Bu sebepten ötürü de büyük şehirlerde üniversite okumaya çalış tabii maddi durumun yetiyor ise. İmkanlar daha çok.
Ha ileride yurt dışına Master falan yaparım gibi bir hayalin var ise bilgisayar mühendisiliği okumanı öneririm yurt dışında Computer science diye geçer o da bilgisyar mühendisliğine denk.
Kıssadan hisse hangi bölümü okumandan çok, üniversite hayatın boyunca o zamanı ne yaparak geçirdin. Şirketler buna bakar. İş bulma imkanı da tamamen senin ne bildiğine ve bnu nasıl pazarladığına bağlı.
Şunu da unutma İngilizcen yoksa İngilizcene de odaklanman gerek. Bir işe girdiğinde genelde verilen işin yanında çalışan sistemlerde çıkan sorunları da çözmen beklenecek ve bunları yaparken Türkçe kaynak bulmakta zorlanacaksın. İngilizce de derya deniz kaynak var mecbur İngilizce araştırmak zorunda kalacaksın. O yüzden İngilizceni de bir an önce hallet üniversiteden mezn olmadan.
Bilgisayar mühendisliği daha iyi. PC mühendisliğinde de yazılım var. Üniversite içinde programlama dilleri, robotik, yapay zeka gibi şeyler daha bol. Tabii derece üniversitelerinden bahsediyorum.
Hocam öncelikle hepinize teşekkür ederim verdiğiniz cevaplardan ötürü. Özellikle mezun birilerini görmek güvencemi daha çok arttırdı. Hepimizin ortak olduğu fikir kendimizi geliştirmek (tabii iyi bir üniversiteden mezun olmak şartıyla) ancak hocam bir insan mesleğini severek yapıyorsa zaten bu onun için artık akademik değil kişisel bir gelişim olacağından, çoğu kişi severek yapıyorsa zaten yeni mezun olmuş birçok kişiye fark atacaktır çünkü bu meslekte rekabetin çok büyük olduğunu birçok yerde okudum, zaten AI gelişirse bu meslek değil bu mesleğin acemileri yok olacak. Çok iyi bir yol gösterici olduğunuz için teşekkür ederim.
Ha ileride yurt dışına Master falan yaparım gibi bir hayalin var ise bilgisayar mühendisiliği okumanı öneririm yurt dışında Computer science diye geçer o da bilgisyar mühendisliğine denk.
Yurt dışı imkanları ve iyi üniversiteleri baz alacak olursak bilgisayar mühendisliği daha avantajlı.
Şunu da unutma İngilizcen yoksa İngilizcene de odaklanman gerek. Bir işe girdiğinde genelde verilen işin yanında çalışan sistemlerde çıkan sorunları da çözmen beklenecek ve bunları yaparken Türkçe kaynak bulmakta zorlanacaksın. İngilizce de derya deniz kaynak var mecbur İngilizce araştırmak zorunda kalacaksın. O yüzden İngilizceni de bir an önce hallet üniversiteden mezn olmadan.
İngilizcem şu an için akıcı değil ancak yabancı bir kaynak çıktığında da çevirmekte o kadar da zorlanmam. Yine de geliştirilmesi gerek bunun için bir öneriniz var mı? YT gibi kaynakları kullanarak.
Son düzenleyen: Moderatör: