Bilgisayar ne kadar elektrik harcar?

Linux'da upower ile anakart destekliyorsa kısmen veya tamamen görülebilir. Elle de tahmni olarak hesaplanabilir. İşlemci 65W'dır ama %50 frekansta çalışıyordur ona internetten bakarsın. Ekran kartı yük ve bekleme gücü de yazar, diğer parçalar az güç kullanır. Kabaca 50 W yaz geç. Güç kaynağının verimliliği %95 ise %5 de üstüne kayıp eklenir, sonuç bulunur. Saatlik bu kadar Watt tüketir. 1 kW 50 kuruştan çarparak da saatlik kullanımını bulursun.
 
Günlük 3 saat çalışan PC 10 altı harcar günlük ama bu çok sallama bunu bilmek zor sisteminizi yazmanız gerek
 
E = P*t olduğu için bilgisayarınızın 3 saatlik ortalama gücünü bulup bunu watt cinsinden P yerine, t yerine saat şeklinde 3 yazarsanız watt*saat cinsinden bulursunuz. Bunu 1000'e bölerseniz kilowatt*saat cinsine dönüşür. Bunu bilgisayarı kullandığınız gün sayısı ile çarparsanız da ortalama olarak aylık ne kadar elektrik enerjisi harcadığınızı bulabilirsiniz. Bunu elektriğin kWh ücreti ile çarparsanız elinizde 1 aylık enerji sarfiyatınızın ücreti olur.
 
En doğru bilgi için al bu ürünü alabilirsin. Prize taktıktan sonra bilgisayarın prizden çektiği elektriği kw cinsinden hesaplıyor günlük aylık yıllık sonrasında kw/tl fiyatı ile çarp kesin sonucu bul.
 
600w güç kaynağına sahip ve bunun tamamını kullanan bir bilgisayar hayal edelim.

600x3x30= 54 kW sonuç çıkar. Şu anki elektrik ücretleriyle ayda 70 küsür ₺ bir ücret çıkıyor.

PSU'nun tamamını kullanmana rağmen bu kadar çıkıyor, çok yüksek ihtimalle 600watt kullanmayacağın için de çok daha düşük bir ücret çıkar, 3 saat boyunca aralıksız oyun oynarsan tahmini ayda 40-50₺ falan.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı