Bilgisayar oyun oynarken aniden kapanıyor

K3FIR

Centipat
Daha fazla  
Anakart
MS-7996
İşlemci
İntel Core i5-7400
Bilgisayarım 1-2 aydır oyun oynarken kapanıyor dün ise format attım ve Denetim Masası'ndan RAM'i kontrol ederek oynadım ve oyun aniden kapandı en son gördüğüm RAM kullanımı ise 12 GB oda oyunun baslangıcı acaba tekrar RAM mi almalıyım yoksa yazılımsal bir sorun mu? Teşekkürler.

Tam yükte kapanması bir sorundur, düşük yükte kullanmanız sorun olmadığı anlamına gelmez, isterseniz mayın tarlası oynayın.

Varsayımda bulunmuyorum, PSU'nun kapanıp bir süre sonra tekrar açılması, güç yetersizliğinde devreye giren korumanın özelliğidir.
Demek istediğinizi anladım fakat siz beni anlamadınız. Örnek üzerinden açıklayayım. 700W 80+ Platinum PSU vardı arkadaşımda. Sistemi ise RTX 2080 ve 9700K OC'li. Makine %100 yükte (HDD,FAN,CPU,GPU,LED'ler,RAM) tamamen 650W çekiyor. 700W 80+ Platinum PSU'nun reel verdiği güç ise 640W civarında. Aida64 Stress testinde kapanmayan makina bu PSU testinde kapanıyor. PSU sağlam farklı sistemde sıkıntısız. Bahsettiğim durum buydu. PSU testinin yaptığı testin reel hayatta karşılığı yok gibi bir şey yani. Bu durumda kapanınca PSU bozuk deyip PSU almak ya da değiştirmek de gerekli değil kapanıyor diye. Umarım açıklayabilmişimdir.

Tabii bu senaryo çok nadir bir senaryo. Yaşanma ihtimali çok düşük.

Son düzenleme:
Demek istediğinizi anladım fakat siz beni anlamadınız. Örnek üzerinden açıklayayım. 700W 80+ Platinum PSU vardı arkadaşımda. Sistemi ise RTX 2080 ve 9700K OC'li. Makine %100 yükte (HDD, FAN, CPU, GPU, LED'ler, RAM) tamamen 650W çekiyor. 700W 80+ Platinum PSU'nun reel verdiği güç ise 640W civarında. AIDA64 Stress testinde kapanmayan makine bu PSU testinde kapanıyor. PSU sağlam farklı sistemde sıkıntısız. Bahsettiğim durum buydu. PSU testinin yaptığı testin reel hayatta karşılığı yok gibi bir şey yani. Bu durumda kapanınca PSU bozuk deyip PSU almak ya da değiştirmek de gerekli değil kapanıyor diye. Umarım açıklayabilmişimdir.

Sentetik testlerden çıkamayan sistem stabil değildir, bugün kapanma yaşamasa ileride ağır oyunlarda kapanma yaşar.

Ayrıca ekran kartlarının sıçrama noktaları vardır 350W bir ekran kartı MS zamanda 600W güç çekebilir, bu da düşük PSU da OPP yi devreye sokup kapanma yaşatabilir, 2. Bir sorunda PSU limitlerde çalışacağı için ömrü çabuk tükenir, her zaman sistem ihtiyacının üzerinde PSU kullanılması gerekir.

Sentetik testlerden çıkamayan sistem stabil değildir, bugün kapanma yaşamasa ileride ağır oyunlarda kapanma yaşar.

Ayrıca ekran kartlarının sıçrama noktaları vardır 350W bir ekran kartı MS zamanda 600W güç çekebilir, bu da düşük PSU da OPP yi devreye sokup kapanma yaşatabilir, 2. Bir sorunda PSU limitlerde çalışacağı için ömrü çabuk tükenir, her zaman sistem ihtiyacının üzerinde PSU kullanılması gerekir.
Tamamen katılmasam da mantıklı bir bakış açısı. Önerdiğim bir durum olmasa da ben bu durumda değiştirilmesini mantıklı bulmadım. Elektrik Elektronik mühendisi olarak Ms bazında da olsa max tüketimin üstüne çıkamaz düşüncesindeyim. Sınırda çalışması durumu ise tartışmalı fakat evet haklısınız. Zira ömrü kısaltmak yerine öngörülen kullanım süresine yaklaştırır. Doğru.

Gerçek hayat testinde bahsi geçen sistemin anlık olarak dijital takip edilen priz ile RDR2 max ayarlar veya daha ağır yada hafif uygulamalar ya da render işlemlerinde makinenin 550 Watt'ı geçmediğine şahit olduktan sonra "sentetik test yapılmalı ama gerçeği her zaman yanıstmamaktadır." görüşünü kazandım. Bu takip 1 gün ya da 1 hafta değil baya baya aylarca o şekilde kullanılmasından elde edildi. Fakat görüşünüze saygı duyuyorum doğrudur.

Tamamen katılmasam da mantıklı bir bakış açısı. Önerdiğim bir durum olmasa da ben bu durumda değiştirilmesini mantıklı bulmadım. Elektrik Elektronik mühendisi olarak Ms bazında da olsa Max tüketimin üstüne çıkamaz düşüncesindeyim. Sınırda çalışması durumu ise tartışmalı fakat evet haklısınız. Zira ömrü kısaltmak yerine öngörülen kullanım süresine yaklaştırır. Doğru.

Gerçek hayat testinde bahsi geçen sistemin anlık olarak dijital takip edilen priz ile RDR2 Max ayarlar veya daha ağır ya da hafif uygulamalar ya da render işlemlerinde makinenin 550 Watt'ı geçmediğine şahit olduktan sonra "sentetik test yapılmalı ama gerçeği her zaman yanıstmamaktadır." görüşünü kazandım. Bu takip 1 gün ya da 1 hafta değil bayağı bayağı aylarca o şekilde kullanılmasından elde edildi. Fakat görüşünüze saygı duyuyorum doğrudur.

Teşekkür ederim, ben zaten stabil bir cihazda sentetik test yapılmasını istemem, burada yapmasını istememin sebebi kapanmanın PSU'dan kaynaklandığını net olarak tescillemek.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı