Bilgisayar parçaları nasıl test edilir?

Saaira

Centipat
Daha fazla  
7 senedir kullandığım APU tabanlı bir sistemim var ve satmayı düşünüyorum. Satmadan önce test etmek istedim. Bu amaçla sisteme format attım, termal macunu yeniledim ve kasanın içini detaylı şekilde temizledim.

Özellikle PSU'yu test etmek istiyorum çünkü fanı bir süredir yavaş dönüyordu ve ızgaraya sürtüyormuş gibi ses çıkarıyordu. Bunun, PSU'nun kasadaki konumundan kaynaklandığını düşünüyorum. Sağ üst tarafta konumlu ve fanı aşağı bakacak şekilde duruyordu. Temizlik sırasında PSU'nun içini de açtım, fanı temizledim ve fanın arka kısmına gres yağı sürdüm. Şu an için herhangi bir sorun yok gibi görünüyor.

Ancak daha önce kullanım sırasında yaklaşık 2–3 haftada bir kasayı açıp PSU fanının ortasına tornavidayla hafifçe bastırıyordum; bu işlem sesi geçici olarak kesiyordu. Sanırım zamanla fan aşağı doğru kayıyor ve bu da sürtme sesine neden oluyor.

OCCT programıyla test yapmayı denedim ancak pek beceremedim. Mümkünse, hazır program kuruluyken OCCT ile nasıl doğru şekilde test edebileceğim konusunda yardım almak istiyorum.

bilgisayar bileşenleri:

• AMD Ryzen 3 2200G.
  • 8 GB Dark t-Force DDR4 RAM (4+4) – 1066 MHz.
  • ASRock A320M-HDV
  • Kingston 500 GB M.2 SSD.
  • Tx powermax 400W PSU.

Son düzenleyen: Moderatör:
Güç kaynağına yük bindirmek istiyorsanız gpu+CPU test yaparsınız da işlemci zaten düşük güç tüketen ve güç limiti olan bir ürün. Güç kaynağına yük testi yapılamaz bu sistemde. Ekran kartı takacak kadar da güçlü bir PSU değil.kalitesi yüksek bir PSU da değil. 5 sene kullandıysanız artık gerisi şans işi. Satarken de APU ile kullanıldı dersiniz yük görmemiş bir PSU o.

Güç kaynağına yük bindirmek istiyorsanız GPU+CPU test yaparsınız da işlemci zaten düşük güç tüketen ve güç limiti olan bir ürün. Güç kaynağına yük testi yapılamaz bu sistemde. Ekran kartı takacak kadar da güçlü bir PSU değil. Kalitesi yüksek bir PSU da değil. 5 sene kullandıysanız artık gerisi şans işi. Satarken de APU ile kullanıldı dersiniz yük görmemiş bir PSU o.

Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim.
Amacım OCCT programında tek tek bütün parçaları test etmek aslında ama PSU'ya ayrı bir şekilde dikkat ediyordum bir sorun olduğunu düşündüğüm için verdiğiniz bilgiye göre çok da endişelenmeme gerek yok peki programda yapacağım testlerin sonuçlarını nasıl alacağım ya da testi kaç dakika boyunca sürdürmem gerektiği hakkında bir bilginiz var mı?

OCCT sisteme yük bindiren bir programdır sonucu sistemin çökmeden çalışmaya devam edebilmesidir. 15dk çalışması iyidir. Sizin sistemle tarayıcı açmak bile sistemi tam yükte çalıştıracağı için çok sorun yok :)

OCCT sisteme yük bindiren bir programdır sonucu sistemin çökmeden çalışmaya devam edebilmesidir. 15dk çalışması iyidir. Sizin sistemle tarayıcı açmak bile sistemi tam yükte çalıştıracağı için çok sorun yok :)
Üzdünüz hocam :(

Dosya Ekleri

• Ekran Görüntüsü (2).png
    Ekran Görüntüsü (2).png
    210,9 KB · Görüntüleme: 4
7 senedir kullandığım APU tabanlı bir sistemim var ve satmayı düşünüyorum. Satmadan önce test etmek istedim. Bu amaçla sisteme format attım, termal macunu yeniledim ve kasanın içini detaylı şekilde temizledim.

Özellikle PSU'yu test etmek istiyorum çünkü fanı bir süredir yavaş dönüyordu ve ızgaraya sürtüyormuş gibi ses çıkarıyordu. Bunun, PSU'nun kasadaki konumundan kaynaklandığını düşünüyorum. Sağ üst tarafta konumlu ve fanı aşağı bakacak şekilde duruyordu. Temizlik sırasında PSU'nun içini de açtım, fanı temizledim ve fanın arka kısmına gres yağı sürdüm. Şu an için herhangi bir sorun yok gibi görünüyor.

Ancak daha önce kullanım sırasında yaklaşık 2–3 haftada bir kasayı açıp PSU fanının ortasına tornavidayla hafifçe bastırıyordum; bu işlem sesi geçici olarak kesiyordu. Sanırım zamanla fan aşağı doğru kayıyor ve bu da sürtme sesine neden oluyor.

OCCT programıyla test yapmayı denedim ancak pek beceremedim. Mümkünse, hazır program kuruluyken OCCT ile nasıl doğru şekilde test edebileceğim konusunda yardım almak istiyorum.

bilgisayar bileşenleri:

• AMD Ryzen 3 2200G.
  • 8 GB Dark t-Force DDR4 RAM (4+4) – 1066 MHz.
  • ASRock A320M-HDV
  • Kingston 500 GB M.2 SSD.
  • Tx powermax 400W PSU.
İşlemci ve APU ekran kartı çok yüke girmez ama yine de test yapalım isterseniz.
15 dakika OCCT testi yapıp 12V ve 5V kanalını paylaşabilir misiniz?

Satan yenisini alıyordur diye umuyorum :)
Aldım hocam zaten sadece emektar o kadar sene idare etti bizi duyunca üzdü biraz :)

İşlemci ve APU ekran kartı çok yüke girmez ama yine de test yapalım isterseniz.
15 dakika OCCT testi yapıp 12V ve 5V kanalını paylaşabilir misiniz?
Testini yaptım hocam öneriniz için teşekkür ederim yinede.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı