Bilgisayar parçaları ne işe yarar?

SSD depolama birimidir ve içinde disk bulundurmaz çip ile çalışır HDD ile aradasında çok ciddi farklar vardır HDD içinde CD benzeri diskler olur ısınma yapar, ses çıkarır ama SSD içinde hiçbir mekanik parça olmaz çok az ısınır ve hiç ses çıkartmaz.

PSU sisteme gelen elektriği düzenler ve sistemim bozulmasını önler PSU olmadan sistemi açmanız mümkün değildir ve olabildiğince kaliteli bir marka almaya çalışın.
 
PSU, bilgisayara elektrik sağlayan bileşendir. Ne kadar kaliteli bir PSU seçerseniz, bilgisayarınız o kadar verimli olur, sağlıklı çalışır ve güvenli olur, kalitesiz PSU ise prizden çok elektrik çekerken bilgisayara az elektrik sağlar ve güvenli değildir.

SSD ise programları, Windows'u vb. şeyleri içerisinde 0 ve 1'lerle depolayan birimdir. Yani depo gibi. Ne kadar kaliteli bir SSD alırsanız SSD o kadar uzun süre dayanır ve uzun süre boyunca maksimum performansını verir. Ayrıca SSD'nin okuma ve yazma hızları ne kadar yüksek olursa bilgisayarı açtığınız zaman Windows ve programları o kadar hızlı açılır. SSD'ler üçe ayrılır: 2,5'luk SATA SSD'ler, M.2 SSD'ler ve NVMe M.2 SSD'ler. Bu SSD'ler arasından en hızlısı NVMe SSD'dir ve en yavaşı da 2,5'luk SATA SSD'dir. 2,5'luk SATA SSD'leri HDD'lerin takıldığı sokete takabilirsiniz ama M.2 SSD'ler ve NVMe SSD'ler daha küçük boyuttadır ve HDD'lerin takıldığı sokete takılamazlar. M.2 ve NVMe SSD'ler için yeni nesil anakartlarda ve laptoplarda M.2 slotu bulunur. Bu slota M.2 SSD'ler ve NVMe SSD'ler takılabilir. Ancak NVMe SSD'lerin tam performansını elde etmek için NVMe SSD destekli bir anakart almanız gerekir.

PSU, olmazsa olmaz bir parçadır ve o olmazsa bilgisayar çalışmaz. Ama SSD gerekli değildir. Yani demek istediğim SSD ve HDD arasında bir karar verebilirsiniz. Bir SSD, normal bir HDD'den daha hızlıdır. Yani okuma ve yazma hızı daha yüksektir. Ama bir o kadar da pahalıdır HDD'ye göre. HDD ise daha ucuz olmakla birlikte fotoğrafları ve videoları depolamak için en iyi seçim olacaktır. Ayrıca bir bilgisayara SSD ya da HDD takılı olmasa bile bilgisayar çalışır, ancak Windows SSD'de ya da HDD'de olduğu için Windows'u kullanamazsınız. Yani bilgisayar kullanışsız olur.

PSU üreten markalar arasından Cooler Master öneririm.
SSD markaları arasından da Kingston, Samsung ve Gigabyte öneririm.

Umarım anlatabilmişimdir.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı