"üniversite" denilen yerin aslında ulusal sınırlar içerisinde günümüzdeki karşılığı bambaşka bir noktaya evrilmiştir, ek olarak ilk paragraftaki yorumlamalarınızın bir kısmına katılıyorum. Fakat asıl konumuz bu olmadığı için (çünkü bu konunun minimum 2 saatlik bir sohbeti var bana göre) diğer hususlara odaklanalım.
Benim fikrimi soracak olursanız; "bilgisayar" adını verdiğimiz bu unsuru 2 yıllık veya 4 yıllık formal eğitimlere sığdırmak/sığdırmaya çalışmak başlı başına yapılacak en büyük hatalardan birisidir. Bu sebeple şahsi düşüncem, üniversiteler tarafından sunulan bahsi geçen disipline ve ona benzer tüm ön lisans-lisans disiplinlerine "rehber" olarak değil iş kariyerini başlatma perspektifinden bir "aracı" olarak görmenizdir. Bunun belirtmemin sebebi ise pek çok sektördeki firmalar bilişim teknolojileri departmanları için pozisyon ürettiğinde; başvuran adayların bu departmanlıklar için gerekli disiplinlerden mezun olmuş bir şekilde diplomaya sahip olmasını istemeleridir. Ancak bu sadece gerekli disiplinlerden mezun olmuş kişilerin buralarda pozisyon alabileceği anlamına gelmez, rehavete kapılmamak gerekir. Çünkü bu gözler "beden eğitimi ve spor öğretmenliği" bölümünden mezun olup "database admin (Veritabanı Sistemleri yöneticisi)" olarak çalışan ve ona benzer nice kişiliklere şahit olmuştur.
Bu bağlamda tekrar edecek olursak: Formal eğitim neticesinde size verilecek olan diploma, yalnızca işe başlangıç sürecinde disiplinin dışında yer alıp başvurmaya çalışan insanlar arasında sizlere küçük-orta çaplı bir artı özellik katmaktan başka bir vazife görmeyecektir. Ek olarak; zaten bilişim teknolojileri alanında bir kariyer hedefliyor, kendinizi sınırlandırmıyor, "yaşam boyu gelişim" felsefesi dahilinde bir hayat planlıyorsanız, hiç kimse böyle bir kariyer hedefi için sizlere "okul öncesi öğretmenliği" ya da ona benzer diğer disiplinlerle meşgul olmanızı tavsiye etmez, siz de böyle hareket etmezsiniz.
"program yazmayı, oyun tasarımcısı olmayı, web sayfası açmayı" istediğinizi belirtmişsiniz. Bahsettiğimiz "bilgisayar programcılığı" bölümü üniversitelerin sunduğu derslere göre farklılık göstermekle birlikte genel olarak "program yazmak" ve "web sayfası açmak" gibi faaliyetler için uygundur. Fakat hakimi olduğum bir konu olmasa da resmi kaynaklar dahilinde haddimi aşmadan bir yorum yapmam gerekirse: "oyun tasarımcılığı" ve ona benzer diğer faaliyetler için gerekli teorik ve pratik altyapının dersler aracılığıyla sizlere sunulacağını düşünmüyorum. Bu doğrultuda yapmanız gereken şey formal eğitiminizi alırken eş zamanlı olarak dış kaynaktan da eğitimlere katılmanızdır.
(Tüm açıklamalar şahsi düşüncemdir, tavsiye niteliğindedir.)