Bilgisayar toplamayı nasıl öğrenebilirim?

Makaleler
4
Amacım sistem toplamayı öğrenmek, kasa toplamak değil. Gerçi kasa toplamayı da bilmiyorum ama...

Forumda her gün XXX bütçe sistem toplama konusu görüyorum, yardımcı olmak istiyorum ama sistem toplamayı bilmediğim için yardım edemiyorum. Sistem toplamayı nasıl öğrenebilirim? Veya siz sistem toplamayı nasıl öğrendiniz? Parçalar uyumlu mu bilmem ama rastgele sistem toplayıp (6230 TL) şöyle bir sistem topladım:

Hangi sitelerden alacağımı bilmediğim için PC sihirbazı kullandım. Kötüyse kötü iyiyse iyi deyin arkadaşlar. Bu arada PC sihirbazı ayrı ayrı sitelerden toplama yapmak yerine daha mı pahalı olur?

Son düzenleyen: Moderatör:
Amacım sistem toplamayı öğrenmek, kasa toplamak değil. Gerçi kasa toplamayı da bilmiyorum ama...

Forumda her gün XXX bütçe sistem toplama konusu görüyorum, yardımcı olmak istiyorum ama sistem toplamayı bilmediğim için yardım edemiyorum. Sistem toplamayı nasıl öğrenebilirim? Veya siz sistem toplamayı nasıl öğrendiniz? Parçalar uyumlu mu bilmem ama rastgele sistem toplayıp (6230 TL) şöyle bir sistem topladım:

Hangi sitelerden alacağımı bilmediğim için PC sihirbazı kullandım. Kötüyse kötü iyiyse iyi deyin arkadaşlar. Bu arada PC sihirbazı ayrı ayrı sitelerden toplama yapmak yerine daha mı pahalı olur?
6300 TL bütçeyle arkadaşıma Ryzen 5 3600 sistem toplamıştım mümkünse tek tek olsun daha ucuz olur.

Bilgisayar iyi olmuş ama ileride 8 GB daha eklersen ileride çok rahat edersin eğer biraz daha paran varsa 16 yapmanı öneririm. PC toplama içinde donanım arşivi Technopat'ın YouTube'daki PC toplama videolarını izleyebilirsin veya parça inceleyen kanalları izleyebilirsin bende onlardan öğrendim.

birde oğuz isimli arkadaşında dediği gibi yapabilirsin parçaları tek tek toplayabilirsin.

Kullanılan bileşenlerin bazı standartları vardır öncelikle bunları öğrenin.

Mesela işlemci numaralarının sonlarında ki harfler.
Keza ekran kartlarında ki ekler.

Nedir ne işe yarar,

RAM'lerin özellikleri, farklı CL değerleri, farklı Mhz değerleri vs.vs.

PSU'larda ki sertifikalar nedir ne işe yarar.

gibi gibi. Öncelikle bunlarla başlayın. Kendiniz bir anlam yükleyin toplayacağınız sisteme herkesten önce.

İki ucu açık bir soru sizinkisi...

Biraz piyasa araştırması gerektiriyor. Mesela benim belli bütçeler için belli kilit ürünlerim vardır aklımda. Örneğin; orta bütçede kaliteden ödün vermemek için kasa olarak 275R Airflow veya MAG Forge 100M, düşük bütçede Aerocool One Frost, yüksek bütçede de XPG Battlecruiser kasalarını öneririm.

Sonra hangi parçaların hangi koşullarda uyumlu çalışacağına hakim olmanız gerekiyor. Bazı parçalar verdiği performansa göre gereksiz pahalıdır, onları önermeyerek diğer parçalara daha fazla bütçe ayırabilirsiniz.

Bir diğer önemli nokta da sistemi alacak kişinin yaptığı işler. Mesela adam sadece oyun oynayacaktır, NVMe SSD önermezsin.

Kısacası ilgi ve araştırma gerekiyor. İlgi sizde var, ufak bir araştırmayla siz de istediğiniz gibi güzel sistemler dizebilirsiniz.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı