Bilgisayara format atıldıktan sonra neler yapmak gerekir?

1. İşletim Sisteminin Kurulumu

• Boot Etme: Bilgisayarı başlatın ve boot menüsüne girerek format medyasını (USB bellek veya DVD) seçin.
  • Kurulum Başlatma: İşletim sistemi kurulum ekranında gerekli ayarları yapın (dil, klavye düzeni, saat dilimi vb.).
  • Disk Bölümlendirme: Var olan disk bölümlerini silin ve yeni bölümler oluşturun (isteğe bağlı).
  • Kurulum: İşletim sistemini seçilen bölüme yükleyin.

2. Sürücülerin Yüklenmesi

• Anakart Sürücüleri: Anakart üreticisinin web sitesinden yonga seti, ağ kartı ve diğer temel sürücüleri indirin ve kurun.
  • Grafik Kartı Sürücüleri: Ekran kartınızın (NVIDIA, AMD vb.) en güncel sürücüsünü yükleyin.
  • Diğer Donanım Sürücüleri: Ses kartı, yazıcı vb. diğer donanımların sürücülerini kurun.

3. Güncellemelerin Yapılması

• İşletim Sistemi Güncellemeleri: Windows Update veya diğer işletim sistemi güncelleme araçlarını kullanarak tüm güncellemeleri yükleyin.
  • Yazılım Güncellemeleri: Yüklü olan programların güncellemelerini kontrol edin ve yükleyin.

4. Temel Yazılımların Kurulması

• Tarayıcı: Tercih ettiğiniz web tarayıcısını (Google Chrome, Firefox vb.) yükleyin.
  • Antivirüs Yazılımı: Güvenilir bir antivirüs yazılımı yükleyin ve güncel olduğundan emin olun.
  • Ofis Programları: Kullanıyorsanız Microsoft Office veya alternatif ofis yazılımlarını kurun.
  • Medya Oynatıcılar: Video ve müzik oynatıcılar (VLC Media Player vb.) yükleyin.
  • Diğer Gerekli Yazılımlar: Sık kullanılan yazılımları (WinRAR, PDF okuyucu, vs.) yükleyin.

5. Veri Yedeklemesi ve Geri Yüklemesi

• Dosya Geri Yükleme: Eğer yedeklediyseniz, format öncesinde yedeklediğiniz kişisel dosyaları ve belgeleri geri yükleyin.
  • Veri Düzenleme: Dosyaları uygun klasörlere yerleştirin ve gereksiz dosyaları silin.

6. Sistem ve Güvenlik Ayarlarının Yapılması

• Kullanıcı Hesapları: Yeni kullanıcı hesapları oluşturun ve gerektiğinde yetkilendirin.
  • Güvenlik Duvarı: Güvenlik duvarı ayarlarını kontrol edin ve gerektiğinde yapılandırın.
  • Yedekleme Planı: Düzenli yedeklemeler için bir plan oluşturun ve uygun araçları kurun.

7. Performans ve Optimizasyon

• Başlangıç Programları: Gereksiz başlangıç programlarını devre dışı bırakın.
  • Disk Temizliği ve Birleştirme: Disk temizleme araçları ile gereksiz dosyaları silin ve diski birleştirin.
  • Sistem Ayarları: Performans ayarlarını yapılandırın ve sistemin daha hızlı çalışmasını sağlayın.

8. Ek Donanım ve Yazılım Kurulumu

• Çevre Birimleri: Yazıcı, tarayıcı ve diğer çevre birimlerini bağlayın ve sürücülerini kurun.
  • Özel Yazılımlar: Kullandığınız özel yazılımları ve oyunları kurun.
Bu adımlar, bilgisayarınızı formatladıktan sonra sisteminizin sorunsuz ve verimli bir şekilde çalışmasını sağlayacaktır.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı