Bilgisayara Format Atmak Tam Olarak Ne İşe Yarıyor?

The Hunter

Decapat
Yer
Antalya
Bilgisayarımız yavaşlayınca evin yakınındaki bilgisayarcılara (!) götürüyoruz ve direk format diyorlar. Ve bilgisayar düzeliyor. Peki bu format tam olarak ne oluyor? Bilgisayardaki her şeyi silmekten başka ne işe yarıyor? Bilgisayarlara bir zararı var mıdır?

Temiz Kurulum yani format, sürücü yani harddisk içindeki tüm verilerin silinip tekrar kurulum yapılmasıdır. Bir faydası yoktur, olan sistemi hızlandırmaz veya ona süper güçler kazandırmaz. Bizlerin bakkal diye hitap ettiği bilgisayar tamircileri, en ufak sorunda format diyerek insanlardan para koparma peşindedir.

Temiz Kurulum yani format, sürücü yani harddisk içindeki tüm verilerin silinip tekrar kurulum yapılmasıdır. Bir faydası yoktur, olan sistemi hızlandırmaz veya ona süper güçler kazandırmaz. Bizlerin bakkal diye hitap ettiği bilgisayar tamircileri, en ufak sorunda format diyerek insanlardan para koparma peşindedir.
Peki kendim dizüstü bilgisayarıma nasıl format atabilirim?

Bakkalcıların en sevdiği kelimelerden birisidir. Ekran Kartında CW (Coil Whine) sorunu oluşsa format ile çözülür bile derler. Neyse format HDD veya SSD bütün verilerin silinip ter temiz kurulum yapmasıdır. Eğer sistem de virüs varsa virüs silinecektir. Virüs sistemi yavaşlatırsa sistem formatlanarak hızlandırılabilir. Ama bu asla yep yeni almış haline geri dönemez.

Peki kendim dizüstü bilgisayarıma nasıl format atabilirim?
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

3,5 senedir format atmıyorum sanırım, işletim sistemini oluşturan temel parçaları bildikten ve bu bilinçle indirme yapıp - çalıştırdığın dosyalara dikkat ettikten sonra gerek kalmıyor. Onca kayıtlı şifre ve özel dosyayı zırt bırt yedeklemek zorunda kalmaktansa fare ile neye tıkladığımıza dikkat etmek çok daha mantıklı :)

3,5 senedir format atmıyorum sanırım, işletim sistemini oluşturan temel parçaları bildikten ve bu bilinçle indirme yapıp - çalıştırdığın dosyalara dikkat ettikten sonra gerek kalmıyor. Onca kayıtlı şifre ve özel dosyayı zırt bırt yedeklemek zorunda kalmaktansa fare ile neye tıkladığımıza dikkat etmek çok daha mantıklı :)
Valla bilgisayarı son kez temiz kurup kullanmak istiyordum. İndirdiğim bir şey yok. Steam üzerinden oyun oynadığım için.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı