Bilgisayarı kapattıktan sonra güvenlik için Ethernet kablosu çıkarılmalı mı?

Makaleler
54
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
PC: Intel Core i5-12400F | ASUS Dual RX 6600 | ASUS Prime H610M-K D4 | XPG Gammix D30 2x8 RAM | WD SN570 500GB | FSP Hydro K Pro 500W 80+ | Vento VG10F

GIGABYTE G24F-2 | Logitech G213 Prodigy | ATK A9 Dragonfly | QP Honeycomb Mousepad | Windows 11 24H2.
Meslek
Öğrenci
PC kapali olsa ve fise takili olmasa, sadece modem calisiyor olsa bile evin yakinina yildirim dusunce modemler zarar gorebiliyor ya bundan dolayi Ethernet kablosu kasaya takili oldugundan dolayi anakarta ya da Ethernet portuna zarar verebiliyormus bu dogru mu? Eger dogruysa kapattiktan sonra Ethernet kablosunu kasadan cikartacagim ne olacagi belli olmaz.

@Yener K.

Baştan şunu kabul edelim.
Akım korumalı prizler, bağlı olan cihazları elektrik şebekesindeki ani akım yükselmelerine karşı korur. Böyle bir durumda priz kendi devresini yakar ve bağlı cihazlarınıza zarar gelmez.
Yıldırım gibi yüksek enerjili bir güç karşısında çaresiz kalıyoruz. En fazla yapabileceğimiz paratoner dikip yıldırımın ona düşerek toprağa gitmesini ümit etmek. Çoğu zaman da bu işe yarıyor. Ancak işe yaramadığı da oluyor. Yani paratoner varken bile yakında başka bir yere düşebilir, paratonere düşse bile enerjisi o kadar yüksektir ki paratonere kurulan toprak hattı yetersiz kalıp Yıldırım çevreye zarar verebilir.

Yıldırımın elektrik hattına ya da yakınına düşmesi durumunda prize takılı cihazlarınız zarar görebilir. Cihazları prizden çekmek elektrik hattı üzerinden gelecek yıldırıma karşı işe yarar.

Ancak...
Yıldırım her zaman elektrik hattına düşmez.
Kolayına neresi geliyorsa oraya düşer.
Mahallenizdeki telefon santraline ya da yakınına yıldırım düşmesi sonucu modeminiz prize takılı olmasa bile telefon hattı üzerinden gelen enerji modemin yanmasına sebep olur.

Kısacası her yağmur yağdığında (ki nadiren de olsa yağmur yağmasa da yıldırım düşebilir) cihazları prizden, telefon hattından, uydudan ayırmak cihazlarınızı kısmen koruyacağı gibi sizi de paranoyak yapar. Kısmen diyorum çünkü yıldırımların hasar vermesi için temas etmesi şart değil. Düştüğü bölgede oluşturacağı elektromanyetik alan da cihazlarınıza zarar verebilir.

Konunun bir de yasal yönü var.
Elektrik ya da telefon fark etmeksizin işletmeciler hatları yıldırıma karşı korumakla yükümlüdür.
Yani elektrik ya da telefon hattı üzerinden yıldırım hasarına uğrayan cihazınız olursa ilgili işletmeciler sorumludur.

Bu şu demek;
1- Elektrik şebekesindeki ani değişim (yıldırım dahil) cihazlarınıza zarar verdiyse ve bu teknik servis raporu ile beyan edilirse elektrik dağıtıcısı şirketiniz zararınızı karşılamak zorundadır.
2- Telefon hattınız üzerinden sabit telefonunuz, modeminiz, buna bağlı bilgisayarınız yıldırım zararına uğrarsa telekom zararınızı karşılamak zorundadır.

Hocam kısmen haklısınız ama elektrik hattı dsl hattı vs. birçok etkenden korumanız gerekiyor.
Daha önce dal hattından gelen yıldırım kuzenimin modemini ve ethernet üzerinden bağlı olan televizyonun anakartını yakmıştı.
Tabi burada altyapının kalitesi önemli bu olay olduğunda 1800 metre uzaktaydı santral birsürü ek vs. oluyor yalıtımlı olmayan bir yerden girip böyle bir sorun yapabiliyor tabi çünkü daha önce de aynı hat üzerinden sorun yaşamışlarken ben hiç sıkıntı yaşamadım.
Fiberde böyle birşey imkansız ayrıca vdsl altyapıda santral mesafesi 100-300 metre arası olduğu için ayrıca ek olarak daha az hattı eksiz olduğu için böyle bir sorun yaşama ihtimaliniz çok az

Elektrik hattından gelen darbeler için de parafudr gerekiyor ama maliyetli ayrıca genel olarak voltaj düşmesinden ve yükselmesinden kesintisiz en iyi koruma yöntemi voltaj regülatörü ki bunlar da maliyetli şeyler ben panoya bu durumlarda elektriği kesip voltaj değeri düzelince tekrar elektrik veren bir röle aldım 0.1 saniye tepki süresi var.
Bizim burada voltajların 300’e çıktığını da 60-70’lere düştüğünü de gördüm en düşük maliyete bu oluyor tabi elektriği kesmesi iyi değil koruyor sonuç olarak ayrıca yıldırımdan da koruduğunu yazıyorlar ama parafudr gibi iş yapacağını sanmıyorum.
Ufak darbelerde uzaktan düşen yıldırımlarda iş görür ama yakına düşen yıldırımlarda parafudr bile ne kadar işe yarar bilmiyorum ama f/p olarak en iyisi diyebilirim.

Ayrıca akım korumalı prizlere güvenip cihazlarınızı emanet etmeyin üzülebilirsiniz.

PC kapali olsa ve fise takili olmasa, sadece modem calisiyor olsa bile evin yakinina yildirim dusunce modemler zarar gorebiliyor ya bundan dolayi Ethernet kablosu kasaya takili oldugundan dolayi anakarta ya da Ethernet portuna zarar verebiliyormus bu dogru mu? Eger dogruysa kapattiktan sonra Ethernet kablosunu kasadan cikartacagim ne olacagi belli olmaz.

@Yener K.

Kasanın güç kaynağınida arkasında açma kapama düğmesi eğer varsa kapatırsanız işi garantiye almış olursunuz eğer evdeki akım korumalı priz belli bir güçü kadsr olan her cihazı korumayabilir.akim korumalı pizde başka cihazlar da olabilir

@Ahkzed VDSL kullaniyorum.

Kasanın güç kaynağınida arkasında açma kapama düğmesi eğer varsa kapatırsanız işi garantiye almış olursunuz eğer evdeki akım korumalı priz belli bir güçü kadsr olan her cihazı korumayabilir. Akim korumalı pizde başka cihazlar da olabilir.

Dugme var.

Güzel film izlemiştim 😅

Çok yıldırım düşüyorsa evin veya binanın yüksek elektrik korumalarına güvenmiyorsanız akım koruma prizi al geç.

O dediğin şey çok düşük ihtimal o derecede elektrik o kablodan geçerse anakarttan önce kablo patlama ihtimali daha yüksektir.

Benim başıma geldi. UPS cihazı kullanıyordum. Her türlü dalgalanmaya karşı korumalı olduğu söylenen bir model idi. Ancak internet kablosu girişi olmasına rağmen onu kullanmayı tercih etmedim. Sadece elektrik bağlantısını onun üzerinden yapıyordum. Yağmurlu bir günde yakınımıza yıldırım düştü. O anda bilgisayar kapandı ve bir koku yayıldı. Bir süre açılmadı. Birkaç denemenin ardından açabildim, sanırım kısa devre yapmış olduğu için açılmıyordu. Açtıktan sonra internete bağlanmadığını gördüm. Ufak bir araştırmanın ardından anakartın ethernet modülünün yandığını keşfettik. Harici bir ethernet kartı alarak sorunu çözdüm ancak boş yere masraf çıktı. Ayrıca modemde de bir arıza olmuş. Onu da sonradan fark ettik. Modemi de değiştirmek zorunda kaldık. Yüksek ping ve düşük hız türevi bir sorun vardı. Modemi yenileyince düzeldi. Onun bayağı da masrafı oldu. Yani yıldırım düşme riski olan bir yerde yaşıyorsanız kötü hava koşullarında modeme ve bilgisayara bağlanan her türlü kabloyu ya sökün ya da UPS üzerinden bağlayın.

akım korumalı priz o kadar akımı tutamaz ve evet ethernet kablosunun bağlı kalması bir çeşit hasara neden olacaktır bundan ve evdeki bütün herşeyi korumanın bir yolu vardır o da UPS. UPS elektrik gidince devreye girer ve bütün eve elektrik verir hem de elektrik dalgalanmaları veya yıldırım düşmesi gibi durumlardan cihazları korur.

akım korumalı priz o kadar akımı tutamaz ve evet ethernet kablosunun bağlı kalması bir çeşit hasara neden olacaktır bundan ve evdeki bütün herşeyi korumanın bir yolu vardır o da UPS. UPS elektrik gidince devreye girer ve bütün eve elektrik verir hem de elektrik dalgalanmaları veya yıldırım düşmesi gibi durumlardan cihazları korur.
ha bu arada gidip ufak bir tane almayın işe yaramasını istiyorsanız bütün evi koruyacak şekilde alın yoksa gerçekten pek bir işe yaramaz

Annemin öğretmen olduğu okulun bahçesindeki ağaca yıldırım düşmüş. İnternet yokmuş 2 haftadır ve okuldaki çoğu akıllı tahta bozulmuş. Paratoner varmis bir de oldugu halde bozulmus cihazlar. İnternet hattından dolayı oldu galiba forumdaki diğer arkadaş gibi o yüzden gök gürültülü havalarda kullanmamak en iyisi.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı