Bilgisayarı titreşimde bırakmak zarar verir mi?

NS Studio

Hectopat
Biliyorum bu aralar çok konu açıyorum ama inanın ihtiyacım olduğu için lütfen mazur görün. Kasa fanının 2 yaprağını sesi azaltmaya çalışırken kopartmam sonucunda acayip titreşimli çalışmaya başladı. Üzerine ağırlık koyarak hallettim biraz ama hala epey kötü durumda bu şekilde kullanmak bir zarar verir mi?
Yeni bir kasa ya da fan alacak durumum yok maalesef.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Böyle birşeyle ilk defa karşılaşıyorum bütçen yoksa kullanmaya devam edebilirsin ama fanda git gide titreşim artıyorsa kopup diğer parçalara zarar verebilir.

Git fan al. O kadar zor değil. Titreşimin seviyesine göre varsa HDD için pek iyi değildir. Onun dışında içerideki fanların kenarlara ne kadar yakın olduğunu da bilmiyorum. Çok yakınlarsa sarsıntı yüzünden kenarlara çarpıp ses çıkartabilirler.

Dengesiz çalıştığı için dalgalanıyordur. 15-20 Tl'ye standart bir fan alabilirsiniz bence. Kullanırsınız ne kadar elverişli olur orası bilinmez.

Dengesiz çalıştığı için dalgalanıyordur. 15-20 TL'ye standart bir fan alabilirsiniz bence. Kullanırsınız ne kadar elverişli olur orası bilinmez.

15-20 TL'ye fan mı kaldı o fan benim makineyi soğutmaz sanmıyorum.

Böyle bir şeyle ilk defa karşılaşıyorum bütçen yoksa kullanmaya devam edebilirsin ama fanda git gide titreşim artıyorsa kopup diğer parçalara zarar verebilir.

Hocam yüzey dışa baktığı için en kötü ihtimal dışarı doğru kopar. Zaten fan sağlam kopma ihtimali yok. Ryzen 2600 kapağı çıkarıp kullandığım zaman 88 dereceleri görüyorum. Hoş bu şekilde de 82-83 oluyor thermal throtling olmuyor sadece. Kağaı söküp öyle mi kullansam?

Sarsıntı epey çok hocam. Hiçbir yere çarpma gibi bir sorun yok lakin HDD için sıkıntı çok mudur?
Titreşim hoş değil, her parçaya zararlı.
Hayırlı olsun, iki üç ay önce konu açmıştınız toplamışsınız sistemi.

Evet hocam teşekkür ederim Ryzen 5'li mütevazi bir şey yaptım. Hoş benim için çok bile iyi bir sistem. Kasa kapağını sökerek kullansam mı acaba? Bu arada bir şey fark ettim işlemci ve kapak fanlar Full olduğu zaman titreşim çok onun dışında sadece kapak ile değil. İşlemci fanını da iyice sıktığımdan eminim.

Kasayı değiştirmek en doğru seçim biraz para biriktirip önü mesh olan bir kasa almalısınız. Aerocool ve Dark en ucuz mesh kasalar sanırsam. Bunun dışında diğer markalara göz atın kapağı olmadan kullanmak kullanıcı için çile. Neredeyse 2 günde 1 temizlemem gerekiyor.

Bunun için epey beklemem gerek o zamana kadar hangisi daha mantıklı bilemedim. Kapaksız kullanmak mı titreşim mi?

HDD'lerin çoğu 7200 RPM'dir. Okuma kafası ile disk arasındaki mesafe birkaç nanometre imiş.
Elimdeki 3,5 inç diski ölçtüğümde tahmini 8 cm'lik bir çapı var. 4 cm ya da 0,04 metre yarıçap demektir bu. Çevresi de 25 cm'den biraz fazla oluyor. Dakikada 7200 tur atacak ya da saniyede 120 tur. Yani saniyede 30 metre gidecek. Saatte 100 kilometreden bile fazla oluyor bu.

Birkaç nanometrelik bir farkın bu kadar hızlı dönen bir şeyde söylediğiniz gibi "epey çok" sallanması bence sıkıntı çıkartır.

İçeride işlemcinin kendi fanı vardır diye düşünüyorum. Bu durumda ben kapaksız kullanırdım. Aslında karşısındaki yaprağı kırmak da düşünülebilir ama benim gördüğüm fanların çoğu tek sayıda yaprak kullanıyor.

Bunun için epey beklemem gerek o zamana kadar hangisi daha mantıklı bilemedim. Kapaksız kullanmak mı titreşim mi?

Yeni bir kasa alana kadar kapaksız kullanın. 1 Haftada 1 temizleyin.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…