Bilgisayarıma Virüs Bulaştı

Alpha Frozen

Hectopat
Katılım
1 Ağustos 2019
Mesajlar
2.311
Çözümler
14
Dün bilgisayara virüs bulaştı, sanırım Trojan. Kardeşim minecraft için mod yüklerken olmuş galiba. Bana söylediğinde masaüstünde dosyaların ikonları vs. kaybolmuştu, dosyalar açılmıyordu, ekranda Trojan yazısını gördüm diye hatırlıyorum. Ben de bilgisayara geçtikten sonra ilk olarak format attım. Windows'u kurarken telefondan Instagram'a bakıyordum. Yüzlerce saçma sapan hesaplar takip edilmeye başlanmış, profil resmi falan değişmiş. Bilgisayardan telefona virüsun nasıl geçtiğini anlayamadım, bilgisayarda İnstagram kullanmıyorum. Bilgisayarı formatladıktan sonra Onedrive'a girmeye çalışınca fidye yazılımı saptandı, verilerinizi kurtarın tarzı bir uyarı verdi, sanırım virüs Onedrive'dan telefona geçti.

Sorun da buradan başlıyor, telefonu antivirüslerle defalarca taradım, hiçbir virüs bulunmadı. Google Drive'a girdim onda Onedrive'da olan gibi herhangi bir uyarı vs. yoktu. Hesaplarımı kontrol ettim, Google hesabıma Rusya'dan 1 kere giriş yapılmış. İki faktörlü doğrulamalar açık olmasına rağmen. Onun dışında hiçbir problem görmedim. Hesaplarımın şifrelerini falan değiştirdim (Instagram hesabı dahil), bu sefer telefonu da sıfırladım. Sıfırladıktan sonra Instagram'a girdim hala yüzlerce başka hesabı takip etmeye devam ediyor, ben takipten çıktıkça yapmaya devam ediyor. İki faktörlü doğrulama açık, şifresini değiştirdim. Hala nasıl böyle bir şey olabiliyor anlayamıyorum, Instagram konum girişlerine bakıyorum, benim dışımda bir şey yok. Hesaba birisi girmiyor yani, hesap bota bağlanmış gibi. Kullanıcı adımı değiştirdim yine aynı.

Totalde bu virüs olayından etkilenen 3 şey var. Birincisi Onedrive dosyaları (Dosyaları 1 hafta öncesine geri yükleme oluşturup kurtardım), ikincisi Google hesabına izinsiz giriş, bir diğeri de bir türlü geçmek bilmeyen Instagram bot olayı. Bu olaylar gelişirken telefonu sıfırlamadan önce defalarca Kaspersky, Avast gibi uygulamalarla taramalar yaptım hiçbir şey bulunmadı. Telefona virüs bulaşmadıysa Instagram nasıl böyle oldu hala düşünüyorum. Biraz uzunca oldu ama sonuna kadar okuyup yardımcı olursanız çok sevinirim.
 
Kaspersky yüklüydü hocam.
Kaspersky Total Security mi yüklüydü?
Ben veya benden yardım isteyen bir tanıdığım, yakınım sizin yaşadığınızı yaşasaydı. Kaspersky çağrı merkezini arayıp randevu oluştur ve uzaktan bağlanmalarını sağlardım.
Ayrıca yakınımın bilgisi dahilinde Murat bey de kabul etmiş olsaydı Murat5038 ya da başka tecrübeli bir üyenin bağlantı kurup detaylı kontrol yapmasını sağlardım.

2FA güvenliğini SMS metoduyla sağlıyorsanız eğer 2FA olan hesaplara şüpheli uygulamanın isteğiniz dışı SMS erişimi sağlaması ya da iki faktörlü doğrulama yedek kodlarınızın elde edilmesi ile sağlanmış olabilir.
Güvenliğinden emin olunan cihaz ve ağ bağlantısı ile kurtarma kodlarınızın yenisini çıkarmanızı öneririm.

Telefon, modem marka ve modeliniz nedir?

Murat5038'in kendisinden yardım etmesini isteyenlere hiç çekinmeden birçok defa bağlanıp yardım ettiği olmuştu:

Eğer bilgisayar ve telefona uzaktan bağlantı yapmasını ve yardım etmesini istiyorsanız kendisini etiketleyin.
Müsaitliğini ve TeamViewer programı kullanımını ticari kullanım adıyla kısıtlanıp kısıtlanmadığını belirtir diye düşünüyorum.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı