Bilgisayarın çalışma sistemini ayrıntılı öğrenmek için ne yapılmalı?

Paralyzer

Megapat
Daha fazla  
Bilgisayar hakkında her şeyi ama her şeyi acayip merak ediyorum. Çalışma sistemi inanılmaz ilgi çekici geliyor fakat bu alanda yeterli bilgi sağlayan kaynaklar bulamadığımı düşünüyorum (ya da denk gelemedim). Yani istediğim kadar ayrıntı verilmiyor veya yüzeysel bir anlatım ile "1 ve 0 işte" gibi anlatımlarla karşılaşıyorum. Bir tuşa bastığımızda, arkada dönen işlemleri ayrıntılı bir örnek olay ile açıklayacak, kafada soru işareti bırakmayacak tarzda anlatımlara ihtiyacım var. Yazılım çalışırken bir yandan kafama takılan, "bu compiler arkada ne yapıyor?", "bu compiler da bir programsa nasıl yazıldı?", "monitöre gelen görüntü anlık olarak nasıl güncelleniyor?" gibi sorular beynimi kemiriyor. Odağımı tamamen bozuyor bazen o derece fena bir durum :) sizden istediğim şu, varsa bildiğiniz kaynaklar beni yönlendirir misiniz?

Yazılım tarafında şu repoyu hatim ediyorsun:
Donanım konusunda da dehşet bir YouTube kanalı var, kendi anakartını falan tasarlıyor. Bulabilirsem atarım, o işini görür.

Reis azmini ve tutkunu tüm içtenliğimle tebrik eder ileride başarılarını dilerim . ☺️👑
Teşekkürler 😊

Yazılım tarafında şu repoyu hatim ediyorsun:
Donanım konusunda da dehşet bir YouTube kanalı var, kendi anakartını falan tasarlıyor. Bulabilirsem atarım, o işini görür.

Herhangi bir sırası var mı? Yukarıdan aşağı gideceğim yani ondan soruyorum.

Herhangi bir sırası var mı? Yukarıdan aşağı gideceğim yani ondan soruyorum.
Yaaniii, koca kernel. Koca bilgisayarın işletim sisteminin yapı taşı. Sırayla giderek BIOS'dan ekrana görüntü gelene kadar olanlar silsilesini göremezsiniz. O olay initramfs'yi de geçiyor.

Klasörlerin adlarına göre içinde ne var çıkarım yapılıp meraka göre incelenebilir.
Örneğin buradaki şeylerin amacını anlamak çok da zor değil.
linux/kernel/power at master · torvalds/linux

Yaaniii, koca kernel. Koca bilgisayarın işletim sisteminin yapı taşı. Sırayla giderek BIOS'tan ekrana görüntü gelene kadar olanlar silsilesini göremezsiniz. O olay Initramfs'yi de geçiyor.

Klasörlerin adlarına göre içinde ne var çıkarım yapılıp meraka göre incelenebilir.
Örneğin buradaki şeylerin amacını anlamak çok da zor değil.
linux/kernel/power at master · torvalds/linux

Buradaki şeyleri anlamak için bayağı bir yazılım bilgisi lazım sanırım. Hangi dilde olduğunu bile çözemedim. Benim sorular sanırım şimdilik donanımsal alanda sınırlı. Bu kodları okuyabilmek için sağlam bilgi lazım onu anlıyorum bakınca. Ama kaydettim, güzel kaynak. Bir gün olur da yazılımda daha da iyi bir seviyeye ulaşırsam bunlara da göz atacağım.

@Muhammed Kaya
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı