Bilgisayarın güvenliğini sağlamak

Merhabalar sevgili dostlarım. Bugünkü yazımın içeriği bilgisayarın güvenliğin sağlamak. Teknolojinin aşırı ilerlediği bir yılda olduğumuzdan dolayı artık bir bilgisayardan diğer bir bilgisayara virüs aktarımı aşırı basit bir hal almış durumda. Siz ihtiyacınız olduğunu düşündüğünüz programı yüklerken dahi bilgisayarınıza virüs bulaştırmış olabilirsiniz. Bu konuda çok dikkatli olmalısınız. Hadi başlayalım.

Virüs nedir ?
Sizin isteğiniz dışında bir şekilde bilgisayarınıza yüklenmiş ve dosyalarınızın içinde gizlenmeye çalışan bir kötü amaçlı yazılımdır.

Virüs ne tür zarar verir ?
Virüs siz bilgisayarınızı normal bir şekilde kullanırken arka planda çalışarak bilgisayarınızın belleğini kullanır ve bilgisayarınızı yavaşlatır. Tabii ki tek amacı bu değildir. Kimi virüsler bilgisayarınızdaki her türlü bilgiyi ulaşmayı hedeflerken bazı virüsler bilgisayarınızı kontrol altına almaya çalışır. Başarılı bir virüs, kameranızı, mikrofonunuzu açabilir, klavye-farenizi kontrol altına alabilir.

Virüs Nasıl Bulaşır ?
Virüs açıklamada da söylediğim üzere kullanıcının isteği dışında bilgisayarınıza yüklenir. Bilinmeyen bir internet sitesinden program yüklemek, korsan programlar kullanmak, hiç tanımadığınız bir insanın size yolladığı dosyayı bilgisayarınıza indirmek bilgisayarınıza virüs bulaştırabilir.

Virüsten Nasıl Korunurum ?
  1. Virüsten korunmak için öncelikle kesinlikle korsan programlardan uzak durmanız gerekir. Program lisanları ne kadar pahalı olsa da korsan programların vereceği zarar o kadar acıdır. Hiç kimse karşılığı olmadan bir programı kırmaya uğraşmaz bunu unutmayın.
  2. Bilgisayarınıza program yüklemek istediğinizde ilk hedefiniz programın kendi web sitesini kullanarak yüklemek olmalı. O siteden, bu siteden zarar gelmez demeyin. En son ihtimal olarak farklı siteler kullanılmalı.
  3. Otomatik güncelleme programlarından uzak durulmalıdır. İnternette bir sürü otomatik yazılım güncelleyici, ekran kartı güncelleyici, ses kartı güncelleyici vesaire otomatik güncelleyici programlar bulunuyor. Bu programları kullanan insanlar her ne kadar savunsa da hiç bir şekilde risk alınmamalıdır. Güncelleme yaparken kesinlikle yazılımın kendi sitesinden güncellemeyi unutmayın. Bu daha yüksek performans verecektir.
  4. Tanımadığınız insanlardan gelen dosyaları merak edip indirirseniz bilgisayarınıza istem dışı bir şekilde keyloger indirmiş olabilirsiniz. Yabancılardan gelen dosyaları indirmeyin. İlla ki indirmek istiyorsanız, virüs tarayıcı siteleri kullanabilirsiniz ama kesinlikle indirmemenizi öneririz.
  5. Oyun yamaları, oyun modları, oyun Türkçe yamaları indirirken güvenli siteleri tercih ettiğinize emin olun. Alacağınız keyfi arttırmak için bilgisayarınızı bozmanızı istemeyiz.
  6. Google'a inanın. Google'nin virüs olarak algıladığı programları bilgisayarınıza indirmeyin. Çoğumuz bunu önemsemiyoruz ama bu oldukça önemli bir faktördür.
  7. Hile kullanmayın, kullandırmayın. Bilgisayarınıza hile indirerek, virüs indirmeyi de kabul etmiş olursunuz.
  8. Virüs programı tercih ederken çok dikkatli olmanızı istiyorum. Her virüs programı sizi virüsten korumaz. Bilinen virüs programlarını kullanmak en güvenli yoldur.
  9. Bilgisayarınızı Windows Update aracılığıyla sürekli güncel tutun. Haftada en az 2 kez güncel mi diye kontrol etmenizi öneririm
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Yeni konular

Geri
Yukarı