Bilgisayarın takıldığı fiş için parazit kesici önerisi

Eve son çare olarak onu alacağım. Ama bu forumlarda bu konuyu tartıştığımız arkadaşlarda alıp sorunlarının 1 hafta geri geldiğini söyledikleri için biraz da çekiniyorum pahalı bir ürün çünkü. İlerleyen dönemlerde bunu da deneyeceğim ama mecbur artık.

Hocam sorununuzun sizin tespit ettiğiniz kaynağına (elektrik şebekesinde problem var, dalgalanma ve parazit) dayanarak tavsiyede bulundum, sorunun kaynağı başka bir şey ise, dediğinizde haklısınız, boşa masraf olabilir.

Hocam sorununuzun sizin tespit ettiğiniz kaynağına (elektrik şebekesinde problem var, dalgalanma ve parazit) dayanarak tavsiyede bulundum, sorunun kaynağı başka bir şey ise, dediğinizde haklısınız, boşa masraf olabilir.

Şöyle elektrik olduğuna kesin eminim. 3 senedir çok şey denedim. Elektrik aklımıza gelmemişti. Sonradan elektriğe yoğunlaşınca deneme yanılma yöntemleri ile elektrikte problem olduğunu net kanaat getirdik. Şöyle ki PC prizden 2 3 gün kapalı durup sonradan taktığımda görüntü bile güzelleşiyor ama 2 saat sonra aynı şekilde yavaş yavaş sorun geri geliyor. En büyük çözüm aşamam ise tanıdığım elektrikçi çağırıp test ettirdim her şey normal dedi ama kablolarda en ufak hassaslık temazsızlıkta buna sebep verir dedi. Alt zemin ve evin sigortasındaki kabloları tekrardan söküp taktı. 1 hafta boyunca aynı şekilde görüntü ve oyun akıcılığı inanılmazdı, kesin çözdüm sorunu dedim ama 1 hafta sonunda tekrar yavaş yavaş geri geldi sorun. Elektrikçimin dediğine göre mahallemiz tanıyan bir kişidir. Yoğun bir şekilde yeni bina yapılan bir yerleşimde olduğumuz için bunlar gayet normal sorunlar olabiliyor. Ayrıca dediğine göre sanayi elektriği dedikleri 3 fazlı elektrik veriyorlar yeni binalara. Bu da 380v elektrik eve giriyor demek. Ama kullandığımız bütün ev cihazları PC de dahil 220v yukarısını kullanmıyor. Ayrıca dedi ki dairenin içine 3 faz elektrik olduğu için alttan 3 farklı elektrik gelip prizlerin hepsine farklı elektrik gidiyor bu da elektrik dağılımını etkileyip zayıflatabiliyormuş. Şu an daireme 380v elektrik kapasitesine kadar çıkabileceği için en ufak bir dengesizlikte voltaj yukarı vursa bu sorun olur zaten. Ayrıca dediğim gibi apartmanda genel bir elektrik sıkıntısı var. Sürekli daireler değil ama dış aydınlatma ve apartman içi aydınlatma sürekli şalter atıyor bu da voltajın yükselmesinden kaynaklıdır. Elektrikçim çözüm olarak alttan gelen 3 fazlı 380v olan elektriği daire içindeki sigortayı değiştirirek tek faza düşürüp 220v elektrik olacak şekilde daire için tek bir şekilde vermek. Voltaj ister istemez daha yukarıya çıkamıyacağı için daha dengeli olacak dedi. Ona göre problem ancak böyle çözülür. Verdiği fiyatta 3 bin TL. Online UPS almadan önce bu çözümü deneyeceğim gibi. Ayrıca belirtmek isterim bu sorun için yeni sistem olsun başka aletler olsun 100k ya yakın para harcamışımdır.

Şöyle elektrik olduğuna kesin eminim. 3 senedir çok şey denedim. Elektrik aklımıza gelmemişti. Sonradan elektriğe yoğunlaşınca deneme yanılma yöntemleri ile elektrikte problem olduğunu net kanaat getirdik. Şöyle ki PC prizden 2 3 gün kapalı durup sonradan taktığımda görüntü bile güzelleşiyor ama 2 saat sonra aynı şekilde yavaş yavaş sorun geri geliyor. En büyük çözüm aşamam ise tanıdığım elektrikçi çağırıp test ettirdim her şey normal dedi ama kablolarda en ufak hassaslık temazsızlıkta buna sebep verir dedi. Alt zemin ve evin sigortasındaki kabloları tekrardan söküp taktı. 1 hafta boyunca aynı şekilde görüntü ve oyun akıcılığı inanılmazdı, kesin çözdüm sorunu dedim ama 1 hafta sonunda tekrar yavaş yavaş geri geldi sorun. Elektrikçimin dediğine göre mahallemiz tanıyan bir kişidir. Yoğun bir şekilde yeni bina yapılan bir yerleşimde olduğumuz için bunlar gayet normal sorunlar olabiliyor. Ayrıca dediğine göre sanayi elektriği dedikleri 3 fazlı elektrik veriyorlar yeni binalara. Bu da 380v elektrik eve giriyor demek. Ama kullandığımız bütün ev cihazları PC de dahil 220v yukarısını kullanmıyor. Ayrıca dedi ki dairenin içine 3 faz elektrik olduğu için alttan 3 farklı elektrik gelip prizlerin hepsine farklı elektrik gidiyor bu da elektrik dağılımını etkileyip zayıflatabiliyormuş. Şu an daireme 380v elektrik kapasitesine kadar çıkabileceği için en ufak bir dengesizlikte voltaj yukarı vursa bu sorun olur zaten. Ayrıca dediğim gibi apartmanda genel bir elektrik sıkıntısı var. Sürekli daireler değil ama dış aydınlatma ve apartman içi aydınlatma sürekli şalter atıyor bu da voltajın yükselmesinden kaynaklıdır. Elektrikçim çözüm olarak alttan gelen 3 fazlı 380v olan elektriği daire içindeki sigortayı değiştirirek tek faza düşürüp 220v elektrik olacak şekilde daire için tek bir şekilde vermek. Voltaj ister istemez daha yukarıya çıkamıyacağı için daha dengeli olacak dedi. Ona göre problem ancak böyle çözülür. Verdiği fiyatta 3 bin TL. Online UPS almadan önce bu çözümü deneyeceğim gibi. Ayrıca belirtmek isterim bu sorun için yeni sistem olsun başka aletler olsun 100k ya yakın para harcamışımdır.

Hocam, elektrikçi arkadaşın trifaze / monofaze konusunda anlattıkları çok aklıma yatmadı. Bina beslemeleri zaten hep trifaze yapılır diye biliyorum, yani binaya 3 faz gelir. Eskiden bu gelen fazların biri bir kısım daireye, diğeri kalan kısım daireye, diğeri de kalan dairelere şeklinde dağıtılırdı. Dairenizin kapısına trifaze gelmez, monofaze gelirdi. ama bu daha sağlıklı bir yöntem değil bildiğim kadarıyla. Artık daire kapısına kadar trifaze getirip, daire girişinde dağıtıyorlar. Yani diyelim evde 9 priz varsa, üçü bir faza, diğer üçü bir faza, kalan üçü de son faza bölünüyor, daha dengeli bir yük dağılımı için yapılıyor bu.

Dairenize gelen trifaze ana sigortanızın girişine kadar, hiçbir cihaz ya da prize trifaze olarak gelmez. Şunu hatırlatmakta fayda var, monofaze/220V tesisatta bir adet faz bir adet nötr kablo vardır, trifaze/380V tesisatta ise hepsi faz üç kablo ve bir nötr vardır. Monofaze tesisat bu fazlardan sadece biri ile döşenir. Yani evinize üç canlı kablo (faz) geldiğini, diyelim 9 priziniz varsa her bir kablonun (faz) üçer ayrı prize çekildiğini düşünün.

380 volt ancak bu üç fazı da, destekleyen cihazlara aynı anda vererek elde edilir. Yani sizin monofaze prizlerden sağladığınız elektriğin 380 Volta yükselmesi fiziksel olarak hiçbir şartta mümkün değildir zaten.
resim_2025-01-19_183408984.png

Son düzenleme:
Yeni yapılan evlere trifaze elektrik bağlanmasının birkaç sebebi vardır:
  1. Yüksek Güç Gereksinimi: Modern evlerde kullanılan cihazların sayısı ve gücü arttığı için trifaze elektrikle daha yüksek gücü kesintisiz sağlayabilir.
  2. Daha Dengeli Elektrik Dağılımı: Trifaze sistem, elektriğin üç faza bölünerek daha dengeli ve kararlı bir şekilde dağıtılmasını sağlar. Bu sayede voltaj dalgalanmaları ve enerji kayıpları minimize edilir.
  3. Enerji Verimliliği: Trifaze elektrik, büyük elektrikli cihazların (örneğin; ısıtma, soğutma ve motorlu cihazlar) daha verimli çalışmasını sağlar. Bu sayede enerji tüketimi optimize edilir.
  4. Geleceğe Yönelik Hazırlık: Yeni yapılan evler, gelecekte elektrikli araç şarj istasyonları ve diğer yüksek güçlü cihazların kullanılmasını desteklemek için trifaze elektrikle donatılır.

Hocam, elektrikçi arkadaşın trifaze / monofaze konusunda anlattıkları çok aklıma yatmadı.

Benim de.

daha dengeli elektrik dağılımı: Trifaze sistem, elektriğin üç faza bölünerek daha dengeli ve kararlı bir şekilde dağıtılmasını sağlar. Bu sayede voltaj dalgalanmaları ve enerji kayıpları minimize edilir.

En önemli madde bu. Bunu elektrik dağıtım şirketinde çalışan bir arkadasıma sormustum hemen hemen o da böyle bir cevap vermişti.

Hocam, elektrikçi arkadaşın trifaze / monofaze konusunda anlattıkları çok aklıma yatmadı. Bina beslemeleri zaten hep trifaze yapılır diye biliyorum, yani binaya 3 faz gelir. Eskiden bu gelen fazların biri bir kısım daireye, diğeri kalan kısım daireye, diğeri de kalan dairelere şeklinde dağıtılırdı. Dairenizin kapısına trifaze gelmez, monofaze gelirdi. Ama bu daha sağlıklı bir yöntem değil bildiğim kadarıyla. Artık daire kapısına kadar trifaze getirip, daire girişinde dağıtıyorlar. Yani diyelim evde 9 priz varsa, üçü bir faza, diğer üçü bir faza, kalan üçü de son faza bölünüyor, daha dengeli bir yük dağılımı için yapılıyor bu.

Dairenize gelen trifaze ana sigortanızın girişine kadar, hiçbir cihaz ya da prize trifaze olarak gelmez. Şunu hatırlatmakta fayda var, monofaze/220V tesisatta bir adet faz bir adet nötr kablo vardır, trifaze/380V tesisatta ise hepsi faz üç kablo ve bir nötr vardır. Monofaze tesisat bu fazlardan sadece biri ile döşenir. Yani evinize üç canlı kablo (faz) geldiğini, diyelim 9 priziniz varsa her bir kablonun (faz) üçer ayrı prize çekildiğini düşünün.

380 volt ancak bu üç fazı da, destekleyen cihazlara aynı anda vererek elde edilir. Yani sizin monofaze prizlerden sağladığınız elektriğin 380 Volta yükselmesi fiziksel olarak hiçbir şartta mümkün değildir zaten.
Eki Görüntüle 2401777

Anlattıklarınız doğrudur ama elektrik konusunda bir fikrim olmadığı için ve sorununda bir türlü çözülmediği için başka ne yapılabilir bilemiyorum. Hani daha önce böyle bir sorun okudunuz mu bilmiyorum ama elektrik yüzünden çok fazla bu sorunu yaşayan kişi var. Gelen elektrikte her türlü bir sorun var ama ne sorunu onu bilemiyorum işte. Belki kablolar bağlanırken bir hata yapıldı veya dediğim gibi direk binaya gelen elektrikte mahallede bir sıkıntı var. Elektrik ile ilgili forumlarda bu konuyu açtığımda onlarda sizin söylediklerinizi söyledi zaten. 3 faz olması en iyisiymiş ama burada yapılırken bağlanan bir hatadan kaynaklıda olabilir bilemiyorum artık.

Anlattıklarınız doğrudur ama elektrik konusunda bir fikrim olmadığı için ve sorununda bir türlü çözülmediği için başka ne yapılabilir bilemiyorum. Hani daha önce böyle bir sorun okudunuz mu bilmiyorum ama elektrik yüzünden çok fazla bu sorunu yaşayan kişi var. Gelen elektrikte her türlü bir sorun var ama ne sorunu onu bilemiyorum işte. Belki kablolar bağlanırken bir hata yapıldı veya dediğim gibi direk binaya gelen elektrikte mahallede bir sıkıntı var. Elektrik ile ilgili forumlarda bu konuyu açtığımda onlarda sizin söylediklerinizi söyledi zaten. 3 faz olması en iyisiymiş ama burada yapılırken bağlanan bir hatadan kaynaklıda olabilir bilemiyorum artık.
Yine bu forumda yazılan bir yazı sorun tam olarak böyle işte.

Başlıkta da belirttiğim gibi elektrikten kaynaklandığını düşündüğüm giriş gecikmesi problemi var. Fare, klavyede giriş gecikmesi oluyor ve hatta monitör görüntüsü kötüleşiyor. Elektrik gürültüsünden dolayı işlemcinin frekansının bozulduğunu okumuştum başka forumlarda, elektrik sayacı, kabloların iyi bağlanmaması ve kalitesiz kablo gibi sebeplerden dolayı olabileceğini söylemişlerdi. Sorun şu ki: Elektrik dağıtım şirketini aradım fakat tesisatçıya kontrol ettirip problemin kaynağını bulmasını söylediler ancak herhangi bir elektrik tesisatçısı çağırsam ve sorunumu anlatsam bana bilmeyen muamelesi yapacağından eminim o yüzden çağırmak istemiyorum. Elektrik dağıtım şirketinin ücret karşılığında kontrol etmesi gibi bir olayı yok mudur?

Son düzenleyen: Moderatör:
Başlıkta da belirttiğim gibi elektrikten kaynaklandığını düşündüğüm giriş gecikmesi problemi var. Fare, klavyede giriş gecikmesi oluyor ve hatta monitör görüntüsü kötüleşiyor. Elektrik gürültüsünden dolayı işlemcinin frekansının bozulduğunu okumuştum başka forumlarda, elektrik sayacı, kabloların iyi bağlanmaması ve kalitesiz kablo gibi sebeplerden dolayı olabileceğini söylemişlerdi. Sorun şu ki: Elektrik dağıtım şirketini aradım fakat tesisatçıya kontrol ettirip problemin kaynağını bulmasını söylediler ancak herhangi bir elektrik tesisatçısı çağırsam ve sorunumu anlatsam bana bilmeyen muamelesi yapacağından eminim o yüzden çağırmak istemiyorum. Elektrik dağıtım şirketinin ücret karşılığında kontrol etmesi gibi bir olayı yok mudur?

Hocam sorduğunuz sorunun cevabını ne yazık ki bilemiyorum, yani dağıtım şirketi gerçekten uğraşır mı, fikrim yok.

Cihazınızı komple bir arkadaş ya da tanıdığın evine götürüp deneseniz diyeceğim ama bir hafta düzgün gittikten sonra sorunların başladığını da söylemişsiniz. Ve ikinci bir soru işareti daha çıktı önümüze. Hadi monitör direk şebekeye bağlı, dolayısı ile etkileniyor diyelim, klavye ve fare bilgisayarınızın USB çıkışlarından besleniyor, onlar da gücünü güç kaynağınızdan çıkan doğru akımdan alıyor. Artık güç kaynağınız AC/DC dönüşümünü yapmış, ürettiği 5V doğru akımı USB ye yönlendirmiş. Ortalıkta ne alternatif akım kalmış ne frekans kalmış...

Gerçekten anlayamıyorum. Tek söyleyeceğim problem elektriğin "kalitesi" ise ve bu "kaliteyi" yükseltmek zorundaysanız, online tip bir UPS bunu size sağlayabilecek tek araç gibi gözüküyor.

Hocam sorduğunuz sorunun cevabını ne yazık ki bilemiyorum, yani dağıtım şirketi gerçekten uğraşır mı, fikrim yok.

Cihazınızı komple bir arkadaş ya da tanıdığın evine götürüp deneseniz diyeceğim ama bir hafta düzgün gittikten sonra sorunların başladığını da söylemişsiniz. Ve ikinci bir soru işareti daha çıktı önümüze. Hadi monitör direk şebekeye bağlı, dolayısı ile etkileniyor diyelim, klavye ve fare bilgisayarınızın USB çıkışlarından besleniyor, onlar da gücünü güç kaynağınızdan çıkan doğru akımdan alıyor. Artık güç kaynağınız AC/DC dönüşümünü yapmış, ürettiği 5V doğru akımı USB'ye yönlendirmiş. Ortalıkta ne alternatif akım kalmış ne frekans kalmış...

Gerçekten anlayamıyorum. Tek söyleyeceğim problem elektriğin "kalitesi" ise ve bu "kaliteyi" yükseltmek zorundaysanız, Online tip bir UPS bunu size sağlayabilecek tek araç gibi gözüküyor.

Cevaplarınız için teşekkür ederim. Sorun zaten bence monitör değil direk PC'ye gelen elektrikte. Ona bağlı olanlarda onunla birlikte dengesizleşiyor maalesef.

Cevaplarınız için teşekkür ederim. Sorun zaten bence monitör değil direk PC'ye gelen elektrikte. Ona bağlı olanlarda onunla birlikte dengesizleşiyor maalesef.

Hocam şunu bir dener misiniz?

Saçma gelebilir ama çalıştığını iddia eden iki kişiye rastladım. Monitör değil giriş aygıtları için.

How To Disable Fast Startup in Windows

Konu kısaca hızlı açılış opsiyonunu kapatmak.

Hocam şunu bir dener misiniz?

Saçma gelebilir ama çalıştığını iddia eden iki kişiye rastladım. Monitör değil giriş aygıtları için.

How To Disable Fast Startup in Windows

Konu kısaca hızlı açılış opsiyonunu kapatmak.
Yaptım deneyip yazarım ama yaptıklarımın yanında çok basit kalıyor. 2. sistemimde de aynı sorunu yaşıyorum çünkü xd

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı