Bilim nasıl öğrenilir?

Morningsttar

Kilopat
Katılım
9 Kasım 2017
Mesajlar
74
Çözümler
1
Merhaba, üniversite de matematik bölümü okuyan bir öğrenciyim.

Uzun zamandır hayatım oyun oynayarak, zamanı gelince sınava çalışarak, film dizi izleyerek geçiyor.
Her gece yatarken yarın bir şeyler üzerine uzmanlaşmak için adım atacağımı, bilim öğrenmeye çalışacağımı, kitap okuyacağımı hayal ederek geçirdim.

Bugün bu adımı atacağım ve sizden tavsiyelere ihtiyacım var. Biraz heyecanlıyım çünkü ilk defa istenildiği için değil istediğim için çalışacağım.

Ben önce biraz coğrafya öğrenmek istiyorum, çevremi, bastığım zemini, yönleri, rüzgarları ve ağaçları öğrenmek istiyorum.
Ortalamaüstü bir bilgi birikimim olduktan sonra birlikte yaşadığım insanları, kuşları, böcekleri kısacası canlıları öğrenmek istiyorum, yani biyoloji. Liste de böyle gidecek.
Belki yıllar sürecek ama sıkılmayacağımdan eminim.

Nasıl çalışmam gerekir? Daha doğrusu öğrenmeyi nasıl öğrenirim?
Lisede hiçbir ders de anlama sıkıntısı çekmedim, belki bilgilere doğru yaklaşıyorumdur fakat sizden de duymak istiyorum.

Coğrafya için hangi kaynakları kullanmam veya hangi kitapları okumam gerekir? Önerdiğiniz YouTube kanalı veya podcast var mı?
Coğrafya'ya nasıl yaklaşmam gerekir?

Ek olarak, sebebiyle birlikte uzak durmamı önerdiğiniz kaynaklar veya kitaplar varsa söylerseniz mutlu olurum.
Üstteki herhangi bir soruya cevap verip vermeyen herkese teşekkür ederim.
 
Bir alanda iyi olmak gerekir. Biyoloji istiyorsanız matematik absürt gelir. Tek alan olması en iyisi. Akademisyen olmanızı tavsiye ederim. Hele yurtdışı olursa senden güzeli yok.
 
Öncelikle bu çabanızdan ötürü tebrik ediyorum. İnsanın bir yerden saf bilimi ve bilimsel metodolojiyi öğrenme çabasına girmesi günümüzde ve toplumumuzda gerçekten çok önemli. Ben bunun için birkaç tavsiyede bulunabilirim. Spesifik konularla ilgili bilimsel veri tavsiyelerinden çok bilim öğrenmek için kullanabileceğiniz site ve kitaplardan bahsedeceğim.

İlk öncelikle bir konu için araştırma yaparken, bu konu hakkında akademik düzeyde yapılan araştırmalar çok önem kazanıyor. Bu araştırmaları bulmak için de en kapsamlı makale arama sitesi olarak karşımıza Google Scholar çıkıyor;


Herhangi bir konuda İngilizce olarak veya okumak istediğiniz dilde anahtar kelimeleri aratarak ilgili makalelere ulaşabilirsiniz. Özellikle İngilizce makaleler ve uluslarası dergilerde yayımlanan makalere göz atmanızda fayda var. Eğer ki yabancı diliniz makalenin tamamını okuyabilecek kadar iyi değilse veya makalenin içeriği genel olarak ağır ve anlaşılmaz ise makalenin sadece "giriş" ve "tartışma" bölümlerini okuyabilirsiniz. Bu bölümler makalenin konusu ve bulguları hakkında kısa bilgiler verecektir. Scholar benzeri makale okumaya yarayan birkaç site daha bırakıyorum;



Eğer sadece Türkçe makalelere bakmak isterseniz;



İkinci olarak bilim öğrenmek için tavsiye edebileceğim kaynaklar popüler bilim kitaplarıdır. Popüler bilim kitapları bilimin zor anlaşılabilen yapısına kolaylık getiriyor ve bilim öğrenirken yumuşak ve kolay bir anlaşılırlık sağlıyor. Bu konuda en meşhurundan carl sagan gibi bir ismi önerebilirim;


Gerek anlatımı, gerekse halk düzeyine inebilen anlatımıyla harika bir yazardır. Bunun dışında John gribbin, richard dawkins, stephen hawking, richard feynman gibi insanların elinden de okuyabilirsin. Bunlar da okuması aynı derecede keyifli insanlardır. Birer örneklerini bırakayım kitaplarının;




Bunların dışında bilim insanlarının kendisinden de kitap okumanı tavsiye ederim. Örnek;



Yerli yazarlardan okumak istersen;




Bunların dışında evrim ağacı sitesini özellikle bilim okumaları için şiddetle öneriyorum. Gerek kaynak kullanımları, gerekse bir bilimsel konuyu ince ince işlemeleri ve çok kolay anlaşılır anlatmalarından ötürü kesin tavsiyemdir.

 
Son düzenleme:
Öncelikle bilim felsefesinden başlayabilirsiniz, size vizyon kazandırması açısından teke tek bilim programlarını şiddetle tavsiye ederim bunun haricinde de YouTube'da birçok Türkçe bilim kanalı var onları takip edin, merakınız olan anahtar kelimeleri yazın eminim yayıncılar keşfedersiniz. Tabii ki program izleyerek bir konuyu derinlemesine öğrenemezsiniz ancak rotanızı, ilgi alanlarınızı oluşturmanızda yardımcı olur, kitap önerilerinden faydalanırsınız. Sosyal bilimler alanında 49W gibi kanalları da tavsiye ederim. Daha sonra ilgi alanlarınıza göre kitap alabilirsiniz. Örneğin alfa yayınlarının bilim kategorisinde yayınları gayet iyidir. Coğrafya ilgi alanım olmadığı için direkt kitap tavsiyesi yapamayacağım. Takip etmek istediğiniz alana yönelik dergileri de edinebilirsiniz. Aslında tek bir yol veya yöntem yok. Yapılması gereken bir yerden başlamak, bu yolda kitaptan kitaba daha sonra makaleden makaleye atlayacak ve nelerin ilginizi çektiğini daha iyi anlayacaksınız. Yani biraz kervan yolda düzülüyor, önemli olan bir yerden başlamak.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı