Bilişim bölümünde korsan Windows 10 ve programlar kullanılıyor

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Burada birden fazla sorun var.

İlk sorun korsanın kullanılması ve kimsenin bu durumu düzeltmek için uğraşmaması.

İkincisi, Pardus gibi bir altyapının kullanılmaması. Bildiğim kadarıyla destek istenildiğinde okula gelip kuruyorlar Pardus'u. Telefonla destek olduğunu da hatırlıyorum. Hem de tamamen ücretsiz. (Özel olarak Pardus diye belirtmenin sebebi, okullar için özel programın olması, yoksa başka dağıtım da olur.)

Fazla paranın ne türlü bir sıkıntısı olabilir? Umurlarında değil zaten dersek hiçbir kurum veya okul almaz bu sefer çalışanlarının maaşları aksar program yazamazlar.

Her ufak çaplı kurumun ya da bireyin peşinden koşmanız mümkün değildir, iflas edersiniz. Korsan'ın önüne geçmek için DRM tarzı ağır önlemler aldığınızda ise para ödeyen kullanıcılarınızı performans düşüşleri ile karşı karşıya bırakır, onları mağdur edersiniz. Bunu DRM'li oyunlarda sık sık görüyoruz. Korsan sürümü daha sağlıklı çalışıyor.

Kurumsal bakış açısından okul için düşünürsek binlerce bilgisayar için toptan lisans almak ekonomik olarak belki kolay olabilir, fakat 60-70 bilgisayar için aynı oranda kolay mıdır bilmiyorum. Bir ev kullanıcısının bakış açısıyla bir Windows 10 lisansı yaklaşık 2000 TL. Okulunuzdaki bir ofis bilgisayarı ise büyük ihtimal ile 1000 TL bile etmiyordur.

Bakın daha diğer programların lisansını hesaba katmadım bile. Sadece Windows lisansı. Peki ne yapsın bu okul? Lisansları orjinal alacağım diye borca mı girsin?

Hocam bize bizzat Pardus eğitimi de veriyorlar yani isteseler Linux Mint bile kurabilirler ama korsan Windows 10 kullanılmaya devam ediliyor.

Pardusun çökme nedeni de hiçbir kurumda veya okulda kullanılmamasıydı zaten.

Arkadaşlar tartışmaya gerek yok durumu burada gayet net açıkladığımı düşünüyorum.

Hocam sınıfta şöyle deyin öğretmene "ben kul hakkına girmek istemiyorum ama siz 100 bilgisayarda girebilirsiniz kul hakkına" sonrasında vicdan azabı çeker.
İmkan olsa tüm bilgisayarlarda lisans olabilir ama o kadar parayı programa vermezler yabancı ülkede olsaydık bilişim dersinde Minecraft okul sürümünü oynardık ama maalesef Türkiye'de doğduk.

Bu arada bende PS3 oyunları korsan oynuyorum çünkü Sony oyun mağazalarını kapattı benim durumum başka hem nasıl bulayım 10 yıllık konsolun orijinal oyununu.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…