Bina içi fiber kablo çektirmek mümkün mü?

Evet maalesef teşhisiniz doğru; ben söylemeden siz söylemişsiniz. Bu binada/sitedeki sistem FTTB ve kesinlikle FTTH değildir.

2015 yıllarında Telekom bu sistemi VDSL yerine çokça yerde (bilhassa böyle sitelerde) kullandı ama burada kullanılan donanım abonelere Cat.6 kablo da olsa 100 Mbps üzerinde DL hızı vermez. Bunu 300 Mbps'ye yükseltmek teknik olarak mümkün ama Telekom'un elinde o donanım yok gibi gözüküyor (az miktarda varsa da verilmiyor)...

Ama her nasılsa gerek Telekom'dan sorgulayınca gerekse Göknet sorgulamasında cevap FTTH gibi çıkıyor. Nedendir, bilinmez. Aşağıya (elektrik odasına) OBK kablo çektirilmesi ile hiçbir sonuç elde edilemez. Yegane çözüm: Telekom'a müracaat edilerek bu FTTB sistemin FTTH'a dönüştürülmesini talep etmek gerekir. Telekom buna yanaşır mı, yanaşmaz - ben bilemem. Belki o 28 abonenin topluca vereceği bir dilekçe faydalı olur.😳

Aslında Telekom için kolay bir işlem: mevcut donanımı (buna FTTB sistemde MDU deniyor) çıkartıp yerine içinde 32 port olan bir başka kutu (ya da 16'lık 2 kutu) takacaklar ve 28 daireden bunlara ince OBK'lar çekilecek. Çok da güvenli bir altyapı ortaya çıkacak. Ancak burada 3 olası sıkıntı var:

1) Dairelere bu FTTB sistemdeki MDU switchden çıkan Cat.6 kabloları tamamen söküp çıkartabilseniz bile yerlerine (bu Cat. kabloların geçtiği kanallardan) aslında daha ince olan OBK'lar sağlıklı olarak çekilemeyebilir. OBK ince fakat kırılgan bir kablodur ve içinde incecik bir cam tüp bulunur. Kıvrılmaya, bükülmeye hiç gelmez; o cam tüp bir noktada kırılırsa tüm kablo pert demektir.

2) İşin bir de Telekom Santrali tarafı var. Şimdi fazla teknik detaya girmek istemem ama Santral'da bu 28 daire en çok 2.8 Mbps DL hızı tüketecek bir yük (üst sınır) gibi görülür; buna göre bir "verici porta" bağlıdır. Hatta bu aynı porta başka binaların da FTTB sistemleri de bağlanmış olabilir; nasıl olsa her abne 100 Mbps üzeri hız alamayacak! Ama siz bu sistemi akşamdan sabaha FTTH'a çevirdiğinizde bu üst sınır teorik olarak 28 Mbps'e çıkacaktır. Yani Santral'daki portun da değiştirilmesi, kapasitesinin arttırılması gerekecektir. Bakalım T.Telekom buna hazırlıklı mıdır?😲

Güncel olarak biliyorum ki, Ankara'da bir semtteki bina sakinleri allem etti, kallem ettiler ve şimdi binalarındaki VDSL altyapı yanına FTTH da getiriyorlar (FTTB uygulaması Telekom'da zaten kalmadı...) ama onlara "şimdilik size 100 Mbps üzeri tarife veremeyeceğiz" dendi. Neden? Zira Santral kapasitesi şimdilik yetersiz!😩

3) Telekom, VDSL altyapılı durumlarda o binaya FTTH getirdiğinde VDSL altyapı tamamen iptal edilmiyor. İsteyen FTTH'a geçiyor. Sadece artık o binaya yeni VDSL aboneliği kabul edilmiyor. Ancak Telekom çok çok kuvvetli olasılıkla FTTB ile FTTH'ı aynı zamanda aynı binada bırakmayacaktır.😬

Bilgilerinize.
 
Son düzenleme:
Anladım hocam ilginize ve emeğinize sağlık. Ben bir il müdürlüğüne gidip durumu izah edeyim. 100 megabit bana yetmiyor. Çok çok teşekkür ederim.

Arkadaşlar tekrar merhaba. Öncelikle sorularıma içtenlikle cevaplar verdiğiniz için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bugün Türk Telekom İl Müdürlüğü'ne gidip bilgi aldım. Bizim sokak zaten dönüştürülmüş. Bizim binada 2 sistem varmış. Sadece OBK kablo çektirin gerisini bize bırakın 1 gün internetiniz kesilir sonra yeni geçtiğiniz sistemden devam edersiniz dediler. İyi sosyaller.
 
Son düzenleme:
Anladım hocam ilginize ve emeğinize sağlık. Ben bir il müdürlüğüne gidip durumu izah edeyim. 100 megabit bana yetmiyor. Çok çok teşekkür ederim.

Arkadaşlar tekrar merhaba. Öncelikle sorularıma içtenlikle cevaplar verdiğiniz için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bugün Türk Telekom İl Müdürlüğü'ne gidip bilgi aldım. Bizim sokak zaten dönüştürülmüş. Bizim binada 2 sistem varmış. Sadece OBK kablo çektirin gerisini bize bırakın 1 gün internetiniz kesilir sonra yeni geçtiğiniz sistemden devam edersiniz dediler. İyi sosyaller.
Size öyle söylenmiş ama sizin binanızın altında 2 sistemin olduğu tarafını gerçekten anlayamadım. Yani hem bu fotolarını yolladığınız FTTB sistem, hem de dairenizden OBK çektirdiğiniz takdirde bağlanabileceğiniz FTTH sistem. 😵‍💫 Telekom'un neden böyle ikili bir sistem kurduğunu anlamak güç. Tamam FTTB sistem ilk başta (2015'te) binaya ilk yerleşimle kurulmuştur ama sonrasında neden gelip de FTTH altyapısı getirmişler?

Hadi siz (belki başka daireler) OBK çektirdiniz diyelim; tam olarak nereye çektireceğinizi biliyor musunuz? En azından Telekom'dan birisi gelsin ki size olabilecek yeri göstersin... 😳

Şimdi diyelim böyle bir ikincil FTTH sistemi var... Bunun Telekom Santralında (sahadaki bölünmeleri yok saydım ama böyle bölünmeler de olabilir...) ayrı bir fiber kabloyla, ayrı bir porta bağlanmış olması gerek. Telekom'a bir sorun: tüm dairelerden OBK çektirdiniz ve herkes de 1000 Mbps tarifesine geçecek; o hızları verebielecklerr mi? (Sizin binadaki bu olası FTTH sistemden Telekom Santralına doğrudan tek ve ayrı bir fiber kablo çekilmiş olduğunu varsayalım. Santral'daki "verici port" çoğunlukla 10 Gbps'liktir (yani 20+ abone buraya bağlanırsa ve herjes aynı anda DL yapmaya başlarsa kapasite sınırlamasından dolayı herkesin DL hızı düşecektir...), bazı Telekom Santrallarında 25 Gbps'lik olabilmekte.

Tamam, böyle olmasının olasığı düşük ama en kötüsünü de düşünmek lazım.

Kaldı ki bu direkt çekilmiş olmalı dediğim fiber kablo çok kuvvetle muhtemel sahada zaten bölünmüş ve başka binalara da hizmet veriyor olabilir. (FTTH sistem VDSL'deki gibi değildir.
VDSL'de her abonenin belli tek bir portu vardır ama FTTH sistemde havuz sistemi geçerlidir. Havuza çok sayıda hortum takılıysa... durumları!)

Yani sonradan Santral tarafında bir kapasite yetersizliği çıkmasın. Açık açık sorun bunları Telekom'culara.😎
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı