Bina İçi Tesisat Değişimi

Uzun bir süredir ADSL kullanıyorum ama son 2-3 gündür internetimde çok fazla kopmalar meydana geliyor. Bu kopmalarımın binanın içindeki kablolardan kaynaklı olduğunu düşünüyorum ve bu yüzden elektrikçi çağırmayı düşündüm. Ama bu işleri bilen birisi mi gelir yoksa anlamayan fakat para için yaparım diyen mi gelir bilemedim. O yüzden eğer bina tesisatında bir sorun varsa yeni kablo çekme işlemini nasıl yapabilir bu elektrikçi?

Bizim şuanki kablolarımız bina içinden telefon prizine geliyor. Yeni çekeceği kabloyu ise 3. kata ve evin kapısından en uzaktaki odaya çekmesi mi gerekecek? Hal böyleyse yandım çünkü berbat bir görüntü olur gibi geliyor bana. Tecrübelerinizi benimle paylaşırsanız memnun olurum. :)

Dostum modem arayüzüne girip hat değerlerini paylaşır mısın? Bu arada elektrikçiye gerek kalmadan kendinde yapabilirsin. Bizim apartmanda kabloların geçtiği bir boşluk var her katta bu boşluğa açılan bir pencere var direk ankastreye çıkıyor ucu. Sizde de böyle bir şey varsa kullan. Yoksa eğer apartmanın içinden tavanlara duvarlara sabitleyerek kabloyu evine çekebilirsin.
Bir de eğer türk telekom kullanıyorsanız onların böyle bir servisi var idi. Müşteri hizmetlerini arayıp öğrenin derim.

Dostum modem arayüzüne girip hat değerlerini paylaşır mısın? Bu arada elektrikçiye gerek kalmadan kendinde yapabilirsin. Bizim apartmanda kabloların geçtiği bir boşluk var her katta bu boşluğa açılan bir pencere var direk ankastreye çıkıyor ucu. Sizde de böyle bir şey varsa kullan. Yoksa eğer apartmanın içinden tavanlara duvarlara sabitleyerek kabloyu evine çekebilirsin.
Bir de eğer türk telekom kullanıyorsanız onların böyle bir servisi var idi. Müşteri hizmetlerini arayıp öğrenin derim.
Maalesef kablolar direkt olarak duvarların içinden geçiyor. Ve duvarlardan 3. kata kabloyu çekip ardından kapıya en uzak olan odaya kablo çekmek aşırı sıkıntılı olur hem görüntü hem de duvar delme açısından. 😕 Türk Telekom değil Netspeed kullanıcısıyım ve TT'nin öyle bir servisi de olsa iş yapmıyordur büyük ihtimalle; o işlerle 2 sene uğraştım çünkü.
adsl.PNG

Maalesef kablolar direkt olarak duvarların içinden geçiyor. Ve duvarlardan 3. kata kabloyu çekip ardından kapıya en uzak olan odaya kablo çekmek aşırı sıkıntılı olur hem görüntü hem de duvar delme açısından. 😕 Türk Telekom değil Netspeed kullanıcısıyım ve TT'nin öyle bir servisi de olsa iş yapmıyordur büyük ihtimalle; o işlerle 2 sene uğraştım çünkü.
Eki Görüntüle 395785
Dostum aslında hat değerlerin kötü değil sınırdasın aslında ama CRC(hat kaybı) 0 yani hattın da görünür de bir sorun yok. Kopma oluyorsa nedeni SNR margin değeridir. Asus modemlerde kararlılık ayarı adı altında bu değeri ayarlayabiliyorsun. Senin modemi bilmiyorum. Araştır varsa böyle bir ayar SNR margini 10 veya 10un üstüne çıkarmaya çalış. Hızın biraz düşecektir ama kopmalar azalacaktır.
Bu arada santrale/saha dolabına yakınsın. VDSL desteği var mı kontrol et istersen. Eğer öyle bir ayar yoksa netspeede yaz hızını 14-12 aralığına düşürsünler.

Dostum aslında hat değerlerin kötü değil sınırdasın aslında ama CRC(hat kaybı) 0 yani hattın da görünür de bir sorun yok. Kopma oluyorsa nedeni SNR margin değeridir. Asus modemlerde kararlılık ayarı adı altında bu değeri ayarlayabiliyorsun. Senin modemi bilmiyorum. Araştır varsa böyle bir ayar SNR margini 10 veya 10un üstüne çıkarmaya çalış. Hızın biraz düşecektir ama kopmalar azalacaktır.
Bu arada santrale/saha dolabına yakınsın. VDSL desteği var mı kontrol et istersen. Eğer öyle bir ayar yoksa netspeede yaz hızını 14-12 aralığına düşürsünler.

Dostum aslında hat değerlerin kötü değil sınırdasın aslında ama CRC(hat kaybı) 0 yani hattın da görünür bir sorun yok. Kopma oluyorsa nedeni SNR margin değeridir. Asus modemlerde kararlılık ayarı adı altında bu değeri ayarlayabiliyorsun. Senin modemi bilmiyorum. Araştır varsa böyle bir ayar SNR margini 10 veya 10un üstüne çıkarmaya çalış. Hızın biraz düşecektir ama kopmalar azalacaktır.

Zaten bana gözüken hızım 14MBPS ve dediğimiz hız düşürmeyi denedik ancak kopma sorunu düzelmedi. Zaten yıllardır hiç böyle kopma sorunu yaşamadım yani modemden veya tesisattan kaynaklı olduğunu bende düşünmüyorum, klasik internet sağlayıcıların "iş çıkartmayın başımıza" deyişleri gibi bir şey bu gibime geliyor.

Bu arada hattım 65MBPS'e kadar destekliyor buna kesin eminim. VDSL modem ile de denedim onda da kopma yapıyor. Yani ne modemle, ne tesisatla alakalı bir durum bu bana kalırsa. Ha bu arada internetim 2 gündür kesiliyor ancak akşam 9'dan sonra hiçbir kesinti olmuyor bu da ayrı bir garip. [emoji1]

Haftasonu Netspeed'i aramıştım ve arıza kaydı açmışlardı ancak haftasonu olduğundan teknik ekip ancak haftaiçi gelebileceklerini söylediler. Pazartesi olduğu an internette hiç kopma yaşamamaya başladım ancak hız testi yaptığımda 13.80'den 12.45MBPS'lere düştüğünü gördüm ve internet sanki daha yavaş gibi gelmeye başladı. Ancak bir şey indirirken internet hızım her zamanki gibi. [emoji848]

Benim hat değerlerimde eskiden zayıftı. Ankara'da oturuyorum ve binamızın interneti gerçekten sorunluydu. Türk Telekom'dan başka bir internet servis sağlayıcı yoktu ve 16 mbt internet parası ödediğim halde sadece 350-400 kb internet hızı alabiliyordum. Bir süre böyle idare ettim, sonra dayanamadım TTNETİ aradım geldiler ve evdeki telefon paralelleri iptal ettirdim fakat yinede hız düzelmedi ve sorunun dairemize gelen telefon kablosunda olduğunu söylediler, yapabilecekleri birşey olmadıklarını söyleyerek gittiler. Bunun üzerine benim de kafam attı ve işyerimdeki iyi bir elektrikçi vardı onu alıp eve getirdim. Yeni kablo çekmek için şaft boşluklarına bakarak ederek bir keşif yaptık. Kabloyu nereden geçireceğimizi belirledikten sonra Ulus'a gidip CAT7 S/FTP kablo aldım. Bunu almamdaki amaç, kablonun geçeceği yerlerde elektrik ve diğer kablolar vardı. Manyetik ortamdan ve diğer parazitlerden SNR değerlerinin etkilenmemesini istememdi. 50 Metre kablo aldıktan sonra telekomun kutusundan evin içine kadar(-1. kattan 8. kata) kabloyu çektik ve RJ11 jackını kablonun ucuna taktık(Bu arada CAT7 kablonun içinde 4 çift kablo var ve biz sadece 1 çiftini kullanıyoruz).Herşey tamamlandıktan sonra modemi açtım ve bi baktım direk 16 mbt alabiliyorum ve hat değerlerim muazzam ölçüde düzelmiş. İlerleyen haftalarda da TTNetten bıkkınlık geldiği için TürkNET e başvuruda bulundum.(Adil kullanım kotası olmadığı ve 100MBT e kadar hız sağlayabilecekleri için, daha sonra YAPA altyapılarını halledip daha yüksek hız vereceklerini söylediler.) Modem eski yalnız benimde, G.Vectoring teknolojili bir modem alırsan daha iyi hat değerleri ve hız olur muhtemelen.
vdsl status.jpg

Benim hat değerlerimde eskiden zayıftı. Ankara'da oturuyorum ve binamızın interneti gerçekten sorunluydu. Türk Telekom'dan başka bir internet servis sağlayıcı yoktu ve 16 mbt internet parası ödediğim halde sadece 350-400 kb internet hızı alabiliyordum. Bir süre böyle idare ettim, sonra dayanamadım TTNETİ aradım geldiler ve evdeki telefon paralelleri iptal ettirdim fakat yinede hız düzelmedi ve sorunun dairemize gelen telefon kablosunda olduğunu söylediler, yapabilecekleri birşey olmadıklarını söyleyerek gittiler. Bunun üzerine benim de kafam attı ve işyerimdeki iyi bir elektrikçi vardı onu alıp eve getirdim. Yeni kablo çekmek için şaft boşluklarına bakarak ederek bir keşif yaptık. Kabloyu nereden geçireceğimizi belirledikten sonra Ulus'a gidip CAT7 S/FTP kablo aldım. Bunu almamdaki amaç, kablonun geçeceği yerlerde elektrik ve diğer kablolar vardı. Manyetik ortamdan ve diğer parazitlerden SNR değerlerinin etkilenmemesini istememdi. 50 Metre kablo aldıktan sonra telekomun kutusundan evin içine kadar(-1. kattan 8. kata) kabloyu çektik ve RJ11 jackını kablonun ucuna taktık(Bu arada CAT7 kablonun içinde 4 çift kablo var ve biz sadece 1 çiftini kullanıyoruz).Herşey tamamlandıktan sonra modemi açtım ve bi baktım direk 16 mbt alabiliyorum ve hat değerlerim muazzam ölçüde düzelmiş. İlerleyen haftalarda da TTNetten bıkkınlık geldiği için TürkNET e başvuruda bulundum.(Adil kullanım kotası olmadığı ve 100MBT e kadar hız sağlayabilecekleri için, daha sonra YAPA altyapılarını halledip daha yüksek hız vereceklerini söylediler.) Modem eski yalnız benimde, G.Vectoring teknolojili bir modem alırsan daha iyi hat değerleri ve hız olur muhtemelen. Eki Görüntüle 396610
Öncelikle zaman ayırıp yardımcı olmak açısından benimle bu anınızı paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Benim dairem saha dolabına oldukça yakın 100 metre bile yoktur aramızda. Ben bu sorunumun ne bina ne de saha dolabından gelen kablodan olduğunu düşünüyorum, bence bu tamamen kasti. Ya haftasonu akşam 9'a kadar ardı ardına kesilip 9'dan sonra geceyarısına kadar hiçbir sorun olmadan kesilmeden internetimi kullanabiliyorum. Sonrasında da bu Pazartesi'den itibaren de bir kez olsun kesilmedi. Ya TTNET'de çalışanlar saha dolabını kurcaladı ya da internet sağlayıcımda bir şeyler oldu gibi geliyor bana ama hadi hayırlısı. :D Kablo çekme işini ben de bina içinde hala daha düşünüyorum ancak dediğim gibi böyle belirli zamanlarda kesilmemesi beni kablolarda bir sorun olmadığı düşüncesine itti.

@241046 Merhaba,
Öncelikle bende Ankarada oturuyorum balgatta kablolarımı yenılemek ıstıyorum baglantım 70mbıt sorun su an ıcın yok ancak online oyunlarda sabıt 22 olan ping anlık olarak artıyor 30 dk ıcerısınde 1 kere oluyor evdekı kablomu vs herseyı buldum. Sorunum şu alt kattaki odada aldıgım snr degerı download degeri daha iyi üst kata alt kattan ek yaparak cıkartmıslar. Bina içerisindeki kutuya baktıgımda kablolar kablo kanalından geliyor cat 5 yada 6 kabloların uzerinde hiçbir marka model vs yazmıyor sanırım dandik bir kablo. kabloların içerisinde hiç bir folyo vs. yok 18 dairenin heppsinde telefon hattı olduğunu hesaba katarsak parazitlenme olduğunu düşünyorum. Sizce ben de konya sokağa gidip kablo alsam bir değişiklik olur mu sizin aldıgınız kablo marka model neydi. Eski kabloyu nasıl bir yöntemle söktünüz yenisini takarken zorlandınız mı ? İnternette eskiye yeni kabloyu bantlayıp nazıkce cekmek gerektıgı vs yazılmış. Deneyimlerinizi paylaşırsanız sevinirim.
İyi günler

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı